07 September 2016

Program Insentif Perkahwinan Belia

Assalamualaikum.

Sesiapa anak Selangor yang baru berkahwin tu boleh apply insentif ni. Sila klik saya. Segala maklumat ada kat situ. Apply jee. Sebab duit tu dapat lambat. Saya kahwin bulan Februari. Apply on April kot. Duit baru dapat hujung Ogos hari tu. Alhamdulillahh.

13 August 2016

Second trimester

Assalamualaikum.

Hello second trimester. Hihi. Dah start rasa excited.

Forth month
Week 13-16
Selera makan getting better, just tak boleh makan banyak. Paling sadis kelmarin teringin makan the chicken rice shop, tapi tak sampai separuh dah tak boleh masuk. Rasa macam penuh sangat perut padahal nak makan lagi tapi tak boleh makan. T_T So makan je la sikit-sikit.

For second check up, my HB decreased. Haha. First check up hari tu pun nurse dah tulis guna pen merah, ni turun lagi. Memang kena bebel la. Pastu dapat ubat zincofer. Sayangnya ubat tu besar, Hari tu makan, tak lama pastu muntah. Nasib baik tak kena tudung sebab masa tu nak gerak pergi kerja. Pastu sampai hari ni tak makan ubat tu. Tengah cari makanan lain yang boleh naikkan HB.

Btw, kat office sekarang memang tengah musim orang pregnant. Haha. Almost sepuluh orang kot. Tahniah la korang.

Okay nanti sambung lagi. Babai.

First Trimester

Assalamualaikum.

Hai guys. Here I want to share a little bit about my pregnancy. Sebagai kenangan la kononnya. 

First month
Week 1-4. 
I didn't realized that I was pregnant. Everything is okay just sometimes feel too tired and nausea.

Second month
Week 5-8
The tiredness is still there. And my period was delayed about a week. Usually if delay, only for 2-3 days. After I asked my friend who is currently pregnant too, she asked me to do UPT. So, here it is. On my birthday, second day of puasa. My husband and I went to Aeon Mall to look for my birthday present. Haha. Hadiah belum jumpa, tapi beli pregnancy test dulu. Sampai rumah terus buat test sebab tak sabar nak tahu result. I am not excited to get pregnant at that time, I just scared because if it is indeed true that I am pregnant, the due date is during peak season of my department. I feel afraid because I only been transferred to that department on last April. And yes, the result is positive. My husband was so happy. Pagi esok tu buat lagi test for confirmation and the result is still positive. Nervous because I am not ready. Haha. A few days later baru start rasa tak sihat waktu pagi and terus balik rumah, padahal dah sampai office tu. Nasib baik manager okay. So I just tell him that I might be pregnant and will meet doctor by that day for confirmation. I said sorry to him regarding the due date and he said you not need to bother about it. Congratulation and take care of yourself. Masa tu pulak kebetulan husband cuti sebab nak submit thesis dia. But then he was so busy, petang baru sempat pergi klinik. Terus buat scan and doctor confirm I was 5 weeks pregnant. 

Dan bermulalah perjalanan seorang ibu mengandung. Haha. Simptom muntah dan tak lalu makan. Makanan kegemaran pun jadi tak gemar. Memang makan sikittttt je untuk alas perut. Kalau tak muntah balik tu sangat bersyukur la. MC tak payah cakap la. Ada satu minggu tu, pergi kerja sehari je hari lain terbaring kat rumah. Memang tak larat nak buat apa-apa. Kerja rumah semua husband buat. Baju pun husband gosokkan. Thank you husband. :')

Third month
Week 9-12
Masa raya ingatkan dah sihat tapi tak pun. Still ada muntah-muntah lagi. Week 10 pergi klinik kesihatan (KK) untuk buka buku pink. Masih ada MC lagi. Memang unstable la. Kerja pun banyak salah. Benda yang senang pulak tu yang salah. Nasib baik tak kena marah. Huu.

By end of first trimester tu dah kurang muntah-muntah, tapi selera makan masih takde. Makan sekadar nak hilangkan lapar je. And sometimes ada sakit kepala yang teruk jugak. 

Baru rasa apa yang mak rasa dulu. Terima kasih mak. :')

August 2016 - Third Update of the Year!

Assalamualaikum.

Haiiii. Ada orang ke ni? Hihi. Actually I am working today but no work to do. Yes, no work at all sebab now is not the peak season for my department. Next month kot start busy.

Btw, baru perasan ada several readers send their inquiries through comment in this blog. Unfortunately, I didn't update this blog frequently so I didn't notice all the comments. You can email your inquiry direct to my email ya. I will try to reply from there.

I have a good news to share. Alhamdulillah Amira is now 14 weeks and 1 day pregnant. :) I didn't expect it at all because I planned to conceive after raya. But Allah knows best for us right. For sure my husband is the most happiest person when he knew about this. And thanks to him who always take care and treat me like a baby. Haha. Semoga Allah memberi ganjaran kebaikan kepada awak sayang.

Will update regarding the pregnancy at the next post.
:)


19 April 2016

2 Months and counting~

Alhamdulillah. I am officially married on 20 Feb 2016. Almost two months already. Rasa macam cepat je masa berlalu.

Indeed. Allah tahu apa yg terbaik utk kita. Allah tahu masa zaman belajar dulu was not the right time for me. Masa start kerja pun sama. After two years of working baru kahwin. Hihi. 

Alhamdulillah majlis kenduri hari tu berjalan lancar. Memang ada hiccups here and there but standard la kan. First time buat kenduri. Hihi. InsyaAllah akan improve utk kenduri adik2 nanti.

Dan memang benar rezeki mencurah-curah lepas kahwin ni. Takde la makan pasir ke apa. Haha. Sebab ramai yg bagi sumbangan dalam bentuk wang dan barang2 utk newlywed. Pastu lepas kahwin husband terus start kt tempat kerja baru with higher salary than previous company. Dan lebih kurang lepas sebulan kahwin sy dapat naik pangkat sekaligus ditukarkan ke dept lain. Cuma gaji je belum Naik. Tunggu hujung tahun maybe. Huuu.

Andddd the most miracle thing is Amira dah reti masak weiii. Macam tak percaya kan. walaupun ada yg hangit and whatsoever but peduli ape. Yg penting boleh makan. Hehe.

Mohon doakan yg baik2. 

12 January 2016

Procedure of Application for Practical Attachment


Assalamualaikum. Ampunnn beribu ribu ampunnn adik2 sebab akak tak sempat nak reply email adik2 one by one. Akak memang busy keje dan lately ni busy pasal wedding preparation. Dup dap dup dap ni haaaa. Sorry yee.

Okay kat sini akak nak share cara paling basic nak apply praktikal kt UMW tu.  
Bahan2nya:
- surat permohonan, resume dan dokumen lain yg diperlukan. 
- Sekeping sampul surat
- setem / nak lagi cepat beli sampul pos laju atau pos ekspress
- alamat UMW. Sila google yg kat seksyen 15 tau. Blog akak korang boleh google takkan alamat tempat praktikal idaman tak boleh google. Ye dak? Hihi
- pastu pos la benda tu sumee.
- nak lagi cepat? Hantar je by hand. Tanya kat marshall tu department training kt mana nanti dia mesti tunjuk punyeee.

Sebelum tuuuu.. Make sure tulis U/P atau ATTN TO "TRAINING & DEVELOPMENT DEPARTMENT" supaya dokumen adik2 tu sampai ke department yg betul. 

Please please and please. Maintain your formality. Because this reflect yourself.



So far tu je dulu. Utk email address akak kena check balik dgn PIC nak letak email yg mana. 

Semoga urusan adik2 dipermudahkan. Dan semoga urusan akak juga dipermudahkan. Countingdays sangat nih.