28 December 2014

Pengalaman Beli Kereta MyVi SE 1.3 Auto Metallic - Public Bank


Ehem2. I know the the total of readers are decreasing. But still i want to share my experience. Hehe.

So here it is.

Pada yang dah kenal sy korang mesti tahu yg sy ni cerewet bab kete. Dan korg akan tahu jugak yg sy lebih pentingkan makan dan shopping instead of kete. Maksudnya tak kisah la pakai kete kecik asalkan boleh makan sedap2 menambahkan berat badan dan shopping tak ingat hujung bulan. Kehkeh.

But the things go oppositely when my friend bought a car. Adik sy dah tanya bila nak tukar kete sbb dia nk si kancil tu. Mak pun dah tanya tak teringin ke ada kete sendiri sampai bila nak guna kete abah ha gittew la ayat mak.

Pastu bila fikir masak2, ya i should buy one sbb kalau tak beli pun bukannya boleh simpan duit beratus ratus ratus. Duit habis kat mana ntah. Sobb. So better kite beli pastu nampak la benda yg kite bayar tu. 

So sy terus kumpulkan documents slip gaji terbaru tiga bulan, penyata kwsp, penyata bank,  salinan ic dan salinan lesen. Bagi terus kat saleperson which is my uncle.

Bincang punya bincang punya bincang dah decide nak amik myvi 1.3 se manual solid. Kenapa myvi? Sebab parents suruh. Awak takde pilihan sendiri ke? Eh adaa picanto tu tapi parents tak bagi so afdhal la kite ikut arahan parents.

Then bincang nak letak downpayment berapa. Fikir nak zero je sbb takde duit pun. Haha. but after a few discussion sy decide nak letak 3k.  so bermulalah episod menerima panggilan drpd pihak bank. Jenuh gak la nak jawab sbb dorg call waktu office hour. Sobb. After two weeks kot bank islam approve my loan with interest rate 3.6. Woahhh ternganga masa tu dah kenapa mahal sgt nih. Bank lain pun ada approve gak tp nak grantor. Hmmmmmm.

Disebabkan kononnya takmo susahkan abah jd grantor sy ckp kt uncle nak cancel. See kejam kan sy. Huahua. Then uncle pujuk suruh teruskan jugak.

After a few days dia bgtahu public bank boleh bg rate bawah 3 tapi kena amik auto metallic and ada grantor. Yg ni mmg tak fikir panjang la terus call abah mintak bank statement and slip gaji sume. esoknya public bank call maghrib2. First time bank call after office hour.Pastu dua hari kemudian public bank call bagitahu loan lulus dan boleh sign agreement.

Bla bla bla bla bla pastu dapat kete on end of nov hari tu. Sekarang alhamdulillah dah tinted. Dah habis first service pun. Dah start bayar da pun. 

Here the summary.
Myvi se 1.3 auto metalic Rebate 1.5k
Downpayment 3.5k
Interest 2.96
Monthly 511

Bertahanlah utk installment selama 108 bulan ini.