06 February 2014

Pengalaman Temuduga Kerja Part 2


Kalau nak baca part 1 boleh klik sini.

Company 3
MSC (bukan nama sebenar)
MNC jugak kot.
Tarikh 6 Februari 2014 fresh from oven. :D

Seperti biasa, adegan salah masuk jalan mesti ada. Haha. Sampai lambat sikit tadi tapi nasib baik dia faham. Only 1 interviewer, Chinese girl. Masa mula-mula masuk dah rasa tak sedap hati  sebab office tu sangat sunyi. Pastu nampak macam ramai Chinese jugak. Dah risau da, ni company Chinese ke. But all the feelings flew away when the interview session start. This Chinese lady is so friendly sampai tak rasa nervous pun. Soalan pertama mestilah please introduce yourself. So membebel dan menggoreng la saya di situ. Tapi kali ni takde soalan strength and weakness. Heheh. But there is one question that I think all of you must prepare, what is your plan. It can be what is your plan if you get this job or what you want to be in 5 years. Contoh je la kan. Ops sebelum terlupa, another question is why you choose that company. Menggigil saya nak jawab tadi. Eh macam propa je menggigil. Okay la, gelabah is the word. Haha. Pandai-pandai la korang goreng. Macam tak biasa pulak kan. Heh. Yang paling best adalah, I asked her what is the range of salary and she looked back at my application form and said, "Oh you minta RM2000.. Okay we can give you that amount sebab you kena ulang alik dari rumah kan." Omo omo Tersengih terus dengar dia jawab macam tu. Haha. Besides, she said that my English is quite good. Hahahaa. Memang tergelak la kan sebab saya tahu level saya. Tak bagus sangat pun. Same goes to company R, the interviewer also said that I can speak English fluently. But the reality is, not really fluent. Heh.

Now waiting for their feedback. Esok adalah hari penentuan. Harap sangat salah satu daripada those companies bagi positive result. Kalau dua-dua tak dapat.. ermmm.. kena usaha lebih lagi. 

Tips:
Kalau perasan kat website Jobstreet tu ada ruangan untuk buat English test. Korang buat je sebab itu akan membantu company untuk tahu tahap English korang. Besides, korang bantai je speaking masa interview tu tanpa segan silu. Kalau dah sangkut sangat baru cakap Bahasa Melayu. All the best kawan-kawan. Semoga kita semua akan ada masa depan yang cerah. :)

No comments: