28 May 2012

semangat baru

Assalamualaikum

Jadual exam sudah keluar. Tuan empunya badan dah ready ke belum? Tepuk dada, tanya iman.

Done my first bulatan gembira with new leader. Sangat kagum dengan beliau. Sangat bermotivasi dan bersemangat. Semoga istiqamah.



It is He who has sent among the unlettered a Messenger from themselves reciting to them His verses and purifying them and teaching them the Book and wisdom - although they were before in clear error -

(62:2)

26 May 2012

saturday

Assalamualaikum.

i am just ordinary human being
s.a.d



25 May 2012

cuti khas

Assalamualaikum

Student UiTM dapat cuti khas sempena Hari Gawai. Khas untuk students from Sabah Sarawak actually. Aku balik lambat sikit, mungkin hari selasa or rabu. Nak siapkan kerja dulu.

Amira QINFEN!!

21 May 2012

kisah perempuan

Assalamualaikum

UNTUK BACAAN GADIS SAHAJA

tadi buat kuiz apa entah kat website Kotex. Korang tengok la blog Hanis Zalikha. Aku click kat situ.

And this is my result.

Miss Brainiac
Situation-Analyzer

You're constantly thinking, judging, making lists and assessing the good and the bad. You are usually the most intelligent in your group but you tend to focus on small details. You are a planner, making sure everything happens according to plan. You are the “Perfectionist” type and “doing things the right way” is your way of life. Your use of feminine products and lifestyle choices during period days involve complicated evaluations to choose what’s right - the option that combines all of your needs.

Ada yang betul. -.-

third semester

Assalamualaikum.

Semester ni quite tough. Terlalu banyak faktor internal yang mempengaruhi. Doakan supaya tidak tenggelam dengan keadaan.

Mandarin 2
Tak yakin boleh dapat A+. Sebab rasa macam makin susah.

Organizational Behavior
Such a killer subject for this semester. Tapi saya hargai usaha lecturer nak buat subject ni menarik untuk dipelajari. Maafkan saya puan sebab tak berapa nak score masa kuiz 1 hari tu.

Reading and Critical Thinking
Oh My English! Lebih kurang macam kat asasi dulu. But i dont put too much expectation on this subject, takut kecewa.

Management of Administrative Records 2
Mak aihh tak tahu nak cakap apa. Buku teks dia kalah buku law dulu. It is soooooooooooo plain. Without any colour. I heard that the lecturer is not from this faculty actually. Ada orang cakap dia dari fakulti landskap. Apakahhhh uitm ni. At least Sir Rais ajar sem lepas faham la jugak walaupun dia lecturer agak baru. Kami semua rindu Sir Rais. haha.

Administrative Office Management 2
But it is more on Human Resource actually. Lecture okey. But sometimes rindu WAA. Senior lecturer yang sangat sangat fatherly.

Communication for Administrative Professionals 2
Ermmm okey kot subject ni. Tak susah dan tak senang.

Advanced Office Software
perghhhh. Belajar pasal excel, access and project management. Best tapi kelas sampai 3 4 jam tu agak meletihkan ye.

semogadapatdekan.semogacemerlang.allthebestOMB33Asekalian.termasuk eei,miza,ricca,jess&ima.

20 May 2012

=(



tak nak terhutang budi
takut tak mampu nak bayar

tiba-tiba lemah balik
fragile

nak balik lagi. T__T

20 mei 2012

Assalamualaikum.

Alhamdulillah baru je sampai kolej. Tak pergi pun mukhayyam tu. Maaf Su dan Ipah. Kadang-kadang aku rasa family lagi penting, dah kata anak manja. Hehe. Aku balik sebab nak tengok baby boy tu. Tapi tak dapat pun sebab dia kena masuk dalam inkubator. Ada infection sikit. Nurse tak bagi tengok baby, mak baby pun tak boleh. So what's the point kami datang hospital? Semata-mata nak duduk-duduk kat taman ke? Grrr. Dannnn aku tak sempat lagi nak carikan nama baby. Ada je yang menarik tapi reserve for my son. LOL. Nanti-nanti la ye. Hehe. Oh, malam tadi aku rindu dia. Nak mesej tapi malu+ego. HAHA. Be strong!! Esok takde kelas. yuhuuuuuuuuuuu. Tapi banyak kerja. Jadi duduk kat bilik diam-diam. -.-

backtobasic. dekatkandiridengansangpencipta.

doakan saya.

17 May 2012

17 May 2012

Assalamualaikum

Another short update, perhaps.

Alhamdulillah, i got nephew this afternoon. Congratulations to my brother and sister in law. Selepas 3 puteri, dapat jugak hero kan. Hee. Semoga jadi anak yang soleh. Aminnn. 3.2 kg. Bonda cakap baby bambamm. Tak sabar nak balik. Homesick. T__T

Walaupun minggu ni nampak tak busy sebab takde kuiz langsung, still we have sooooo many assignments to be finished. Amira dan roomate hampir putus asa. Eh, Amira je yang dah nak give up. Hehe.

testmandarin.

kbai

14 May 2012

our surroundings

Assalamualaikum.

A very short update sebelum dinner. Our Surroundings. Or maybe i should write My Surroundings. Sana sini kenalan dah kahwin. Stay cool please.

 Kadang-kadang nak rasa kemanisan perkahwinan macam Farah Lee, Dena Bahrin, Ainul Rahmah (pharmacist student Puncak Alam), kakak-kakak UIAM, my naqibahs, and my schoolmates.

Tapi kena sedar, setiap orang Allah dah tentukan siapa dan bila jodohnya akan tiba. Just wait. Keep improving yourself (myself, to be exact).

"Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not." (2:216)


*relax la amira. diri sendiri tak tentu hala ada hati nak kongsi hidup dengan orang lain. dapatkan 4 flat dulu and please please please achieve your dream first.

11 May 2012

.daughter.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, minggu yang sangat sibuk sudah berlalu. Tapi weekend ni ada Kemahiran Insaniah, sila kuburkan niat nak berehat.

Batalkan juga niat nak balik rumah. sob sob. Next week mungkin ada mukhayyam, tak boleh balik lagi. Jadi, kiranya akan balik masa cuti gawai nanti. Sebulan tak balik. Pecah rekod la sepanjang kat Puncak Alam ni. Dulu kat Kepala Batas tak balik dua bulan cool je. Kat Kuantan pulak paling lama sebulan kot. Kat Puncak Alam, agak-agak takde program dan tak banyak kerja wajib balik. Hehe.

Mesti korang fikir kenapa la budak kecik ni manja sangat asyik nak balik je. Jawapannya, dah memang aku manja nak buat camne. -.-

Sejak kecil, aku ada kisah aku. Tak sama macam orang lain. Memang la kan, kita semua ada kisah yang berbeza.

  1. My parents are so protective. Bukan mengongkong, because i know they want the best for me. Nak didik aku jadi anak solehah.
  2. Masa sekolah rendah, setiap hari kena brainwash sebab aku tak nak pergi sekolah atas sebab tertentu. Sampai satu tahap, abah pergi jumpa guru besar nak settle kan. 
  3. Disebabkan masalah tu, parents aku push aku belajar betul-betul, buktikan pada budak-budak nakal tu yang aku boleh berjaya. So sekarang kalau terserempak dengan budak-budak tu pun aku dah tak rasa rendah diri macam dulu. At least aku sambung belajar. Korang? Lepak-lepak kat tepi jalan je la. (Sorry, aku masih tak boleh maafkan mereka sepenuhnya)
  4. Aku tak pernah kena marah dengan abah aku. Mak aku cakap muka aku ikut abah aku. Kalau tengok gambar pun, muka aku ikut abah aku sikit. Kata orang, anak perempuan elok ikut muka ayah. Anak lelaki elok ikut muka mak. Orang kata, aku tak tahu kenapa.
  5. Masa kat asrama, aku sangat dimanjakan. Minta apa je boleh dapat. Hehe. Macam jahat je kan.
  6. Aku takde kakak. So aku cerita semua benda kat mak aku. Ramai yang pelik. Dah tu nak cerita kat siapa. Sakit tau simpan sorang-sorang. Kalau stress mesti call mak. Kredit maxis aku habis sebab call mak je. Hampir setiap hari call, lagi-lagi kalau ada quiz. Wajib minta restu. Sampai mak aku dah bosan, dia cakap, "Pergilah call abah pulak." Aku jawab doa ibu kan makbul. Haha. MInggu ni sangat stress. Semalam aku call mak aku nangis-nangis. Tiba-tiba mak aku tanya, "Kamu nak kasut sukan ke?" Haha. Sebab next week nak pergi mukhayyam tapi takde kasut sukan. Pastu duk borak-borak pasal shopping. Aku membebel la nak beli tu nak beli ni tapi takde duit. Then mak aku cakap, "Nak duit tak? Nanti mak pas kan kat abang iwan." Alahai mak ku.
Takde sebab aku nak hampakan harapan mak dan abah. So why not just follow the flow. Allah knows the best for me. Sangat bersyukur jadi anak mak dan abah.. <3

02 May 2012

02052012

Assalamualaikum.
Hari ni birthday ke-6 adik aku, Nur Afrina Safiah a.k.a fifi. Amik kau nama dia bukan main lawa nama aku biasa2 je. Haihh bersyukur la amira! Malam tadi mak bawak dia pergi kedai bulat2, beli kek. Konon nak bagi surprise tak nak bagitahu nak pergi kedai kek. Last2 kena bahan dengan fifi. "Lain kali mak cakap la kedai kek, bukan kedai bulat2." haha.

So, hidup aku agak serabut lately ni. Banyak kerja. Doa2 la boleh harungi dugaan ni ye.