20 December 2012

fall again

 

hati berbisik
akal menidakkan

serahkan saja kepadaNya
kerana Dia Maha Mengetahui
semoga redha dengan ketentuanNya

13 December 2012

post-vacation

 
alhamdulillah. masih diberi nikmat untuk bernafas. 

tentang family day. sangat bahagia giteww. dapat drive kereta sendiri. dapat jumpa sanak saudara. raya hari tu pun tak sempat berkumpul macam family day hari tu. dapat berenang. -_- can you imagine a 21 years old girl berenang menggunakan pelampung. more than one hours kot aku berendam hari tu. since kolam asing2 dengan lelaki, lagi la rancak. bila cousins dah naik, aku terus amik pelampung adik aku dan berenang seperti tiada masalah. padahal kerja melambak, test berduyun-duyun. pastu eloklah sebab esok paginya on the last day terus menangis sebab teringat satu apa pun tak sentuh lagi. another thing is dapat main bowling.. hehe. dapat beli souvenir. 

there are so many things happened to me lately. dan perlu dijadikan pengajaran. back to basic.

esok ada dua test. berusahalah.

05 December 2012

say no to procrastinate

 

i am trying... yes, trying to say no to procrastination. sebenarnya banyak je benda nak cerita. but like i said before, tak tertaip.

1. nak boikot my unofficial kaunselor sebab buat public humiliation. not really public and not really feel humiliated pun, tapi sentap. dan faham-faham je la kan kalau amira sentap macam mana. sangat terasa, tapi sekejap. akan baik sendiri.

2. my lecturer dah bagi keizinan untuk postpone test. so boleh la say hye to melakaaaaaaa. hehe.

3. kerja baaaanyak. -.-

4. masalah lain pun banyak. bukanlah masalah sangat, cuma external factors yang mengganggu.

will be continued later. tata.

03 December 2012

bukanlah nak mengutuk tapi meluahkan perasaan. :p

 

 errr kenapa tak tertaip ni... selalu sangat tak sampai hati. kla, bye.

20 November 2012

the day after mournday

 


 seharusnya sebagai hamba itu perlu bersyukur, kerana masih diberi ruang untuk bernafas bukannya terus bergelumang dengan dosa. 

pengisian liqa tadi, berkenaan nafsu manusia. ada 3 jenis. pertama roh di atas dan nafsu di bawah, di mana golongan ini hidup berorientasikan Allah. kedua roh dan nafsu bertarik-tarik. golongan ini selalunya menyesali diri. ramai manusia dalam golongan ni termasuk aku. ketiga nafsu di atas dan roh di bawah. hidupnya bertunjangkan nafsu. jadi sama-samalah muhasabah diri. kematian datang bila-bila masa. kembalilah ke jalanNya. ayuh!

manusia

 

speechless. kbye.

19 November 2012

mournday

 

alhamdulillah, masih diberi peluang untuk bernafas. first time rasa istilah mournday. -.- soooooo gloomy. sampai kawan2 tegur awat amira nampak muram dan serabut. oh god. tak tahu la kenapa. tak sangka apa yang ada di hati boleh terzahir di mata dan perlakuan. semoga esok lebih baik. 

#don't forget to pray for gaza.

13 November 2012

cuti

 
kuliah berbaki tak sampai dua bulan. cepatnya masa berlalu. tanda2 kecik kiamat.. bila kita rasa waktu sangat cepat berlalu. baru habis cuti mid sem. tapi bila naik cuti, kelas banyak batal. hari ni cuti deepavali. khamis cuti maal hijrah. bahagia kan cuti? agak2 bila nak ganti kelas nanti bahagia macam ni tak? 

i need some motivation. kemalasan dah melanda. sampai nak drive pun malas. kereta tu boleh jalan sendiri ke? -.- haihhh. kena muhasabah diri balik. 

06 November 2012

another six weeks

 

another six weeks...tak tahu la betul ke tak. saya tak hebat matematik. sedang berperang dengan diri sendiri. semoga yang baik akan menang. yang jahat tu kalah. -.- and as usual.. bila keadaan macam ni mesti rasa nak quit. alahai tinggal setahun lebih je.. kenapa lemah sangat ni.. kata nak sambung master. hmmm. be grateful.

01 November 2012

short update

 

 alhamdulillah, masih bernyawa. tapi tunggu je la surat saman. -.- too many things happened to me lately. take it as a lesson. supaya jadi lebih kuat. dont cry!

19 October 2012

you

 

dont expect that i dont know what you have done before this
i knew it already
thank you

17 October 2012

f.r.i.e.n.d.s

 

glad to have friends like them
thanks a lot for being there
and sorry too because you need to face the dark side of me. lol

16 October 2012

the best actress goes to....

 

 keep smiling. but at the same time pretending that i am happy. looks like i deserve to get the award of best actress right. lol. deep in my heart....... erm  deep in my heart......... i want to express my feeling, but i don't have heart to do so, afraid that it will make him or someone else hurt. if i already hurt you, it is beyond my control. a millions of sorry ya. hoho.

now i am in the process of finding or seeking something. but not person for sure. because the trauma is still there. please do not expect that i am happy with all of this, neither too sad. just the feeling of...... something that cannot be written. being secretive is not easy, and not too hard, maybe. hoho. 

maybe i should just stop blogging because there is no feedback from the readers. another thing is i always wrote about my personal life which is not important for all of you. unless if i share about something that can give benefit to you. hmm.. i will consider that. because there are too many sweet and bitter moment with this blog. lol. 

about my health condition... hohoho. it is compulsory i think for me to do a check up, quickly. and if that symptom is validated by the doctor as critical thing, maybe i need to undergo an operation. hopefully everything will run smoothly.

our life is getting hectic lately. yes, our, referring to those who do not take the short course during semester holiday before this. the main reason why i refuse to do that is because i don't want to ask money from my parents. plus my clique also didn't take the short course. so, now is the time for us to struggle to achieve better result or performance. about the timetable, from monday to thursday we need to stay at the faculty up to 6.30 pm because we have class. maybe certain people will say that luckily our class start at 10.30 am. it is not so lucky for me because i need to park my car far away from the faculty and i need to walk about 10-15 minutes to arrive at the faculty. we don't talk about the elevator yet. if it so crowded, maybe i just wait for my turn. or maybe i need to use the stairs to go to the class. 

the conclusion, i think i need to be more grateful. in addition, my mutarabbi ask me to improve my presentation. oh, this really need hardwork. and i will get new murabbi also. why dont we stay with the same murabbi till death do us apart? -.- it is impossible amira. please be realistic, girl. forget your unrealistic world. hoho. looks like i am not live in this world, especially in malaysia. ya, i feel like going abroad, where there is no people know me. but can i stay at the place like that? because i am always need my family and friends. and sometimes i feel like killing somebody too. or jump from 16th level at my faculty. hoho. but as my friend said, bisikan syaitan semua tu. ignore it.

que sera sera 
whatever will be will be
the future's not ours to see
que sera sera 

09 October 2012

dedicated for you

 

yes, for you
agaknya kalau saya mati pun awak tak kisah kan
never mind
just be happy
but i am pretending that i happy

about health condition
about unexpected condition
yeah, unexpected
atas jalan raya
who knows
malang kan tak berbau

dulu cakap lain
sekarang cakap lain
kalau dah tahu belum pasti, 
kenapa ambil risiko?

rela mati daripada merana sakit hati
oii amira 
da takde iman ke?
 


07 October 2012

here and there

 

Alhamdulillah dah sebulan berada di semester keempat. semakin sibuk.
- liqa mingguan for myself
- liqa sambest
- biro makanan mukhayyam sambest on mid of november.
- assistant secretary for telco's trip to celcom on end of november.
- biro hadiah for family day on early december.
semoga dapat diseimbangkan dengan pelajaran.

tentang tempat tinggal. ya, aku tak dapat kolej. merempat lagi. a month stayed at my aunt's house. dalam this week akan pindah ke rumah sewa. and my mom told me that my dad will pay for the rent. i feel like... ermmm tak payah kot. buat masa ni duit ptptn ada lagi. dah la abah nak bayar kereta lagi. huuu. 

ok la. semoga dipermudahkan segala urusan. terasa nak pegi tanah haram.

04 October 2012

quit

 

something happened
and good bye
semoga bahagia

23 September 2012

semester 4


 

saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat lama tak online. dan bila aku online terus jadi blur. nak buat apa ye. ermmm off balik. lol. 

dah start sem baru dan jadual sangat pack. so babai kemalasan. semoga kerajinan sentiasa wujud dalam diri sitinoramira.

and thank you to my parents for the present. hehehehehe.

 

03 September 2012

walimah kak izyati



barakallahufeekum.
semoga bahagia hingga ke syurga.

02 September 2012

childhood in memory




Malas nak taip panjang-panjang. hehe.Cuma nak ucap terima kasih pada yang sudi menerima ajakan saya untuk merapatkan silaturrahim. Manisnya ukhuwwah kerana Allah. Minta maaf banyak-banyak kalau ada salah silap.



gambar terpaksa dikaburkan atas permintaan aku. haha. kejam x? lol
thanks a lot for those yang private kan dan kaburkan gambar2 kite. heee.

29 August 2012

separuh jiwaku pergi



separuh jiwaku pergi
memang indah semua
tapi berakhir luka



tak perlu tulis kesemua lirik kerana aku hanya maksudkan yang ini sahaja. dan separuh gila juga jadinya.

ohoiiiii mengucap laa. kbai.

25 August 2012

summary raya



kalau lah boleh apa yang ada di hati dan apa yang terlintas di minda dapat diterjemah melalui tulisan atau kata-kata, kan mudah. takde la memendam rasa. dan kalaulah aku ni jenis yang kejam, dah tentu lagi mudah. tapi masalahnya sikit-sikit tak sampai hati. sebab tak sampai hati la jadi macam ni. senang sangat kena buli.

raya raya raya raya raya

okey, cukup merepek kat atas tu. raya kali ni alhamdulillah abah dapat cuti, tu yang beraya sakan dari raya pertama sampai raya kelima. raya keenam baru jumpa kawan2, tu pun kat rumah ustaz je sebab dorang dah raya rumah cikgu2 lain masa raya keempat. duit raya pun alhamdulillah bertambah. ehehe. boleh la buat belanja nak masuk sem baru kejap lagi.

okbai

20 August 2012

second day of raya 2012



Pagi-pagi balik kampung kat Tanjung Sepat. Eh, pagi la sangat kan pukul 10 tu. -.- Lepas zohor balik rumah singgah Econsave then masak-masak untuk adik-beradik mak. Done! Mee sup saja. Hehe. Tu je yang sempat. And about another thing. Malas da nak fikir. Malas nak taip. Penat memasak. Kehkeh. Masak la sangat. kbai.

19 August 2012

raya 2012



Today is the first day of Aidilfitri. Selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin kawan-kawan. For those yang dekat, dijemput datang beraya ke rumah. Yang jauh pun boleh. But please inform me first. Takut takde kat rumah.

This year i am officially 21 years old. My uncle asked me when I want to get married. Gulp! Soalan yang menyebabkan saya terus beristighfar. Hohoho. Tak tahu nak bagi reaction camne. So this is the cycle of our life. When we are teenagers, makcik-makcik akan tanya tingkatan berapa, sekolah kat mana. Even dah menginjak ke awal dewasa pun still ada yang tanya soalan tu since my body quite small. -.- But now, the questions is changing. Ada lagi berapa tahun kat universiti? Bila nak makan nasi minyak? Oh my........ Tolonglah tanya soalan lain.

Deep in my heart, I really hope something happen to me during this raya. But for sure it won't happen. Because what I wish is something miracle. Maybe it never happen.

Allah knows best. Redha.

16 August 2012

wajah baru



hehehehehe bahagia tengok blog sendiri. comel macam marshmallow. rasa nak kunyah2 je. ok, sangat perasan. kbai.

14 August 2012

ketua kampung

Semalam ketua kampung datang rumah nak bagi upah petik kelapa sawit kat abah. Abah dan mak takde, jadi saya yang ambil. He thought i am still studying in SAMUSKD. In fact, i am a degree student now. Am i look soooooooooo cute and young? hehehehe.


07 August 2012

kursus kahwin





Assalamualaikum

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
Sangat bersyukur. Result sudah diumumkan. Alhamdulillah, walaupun turun sikit. Yang penting takde repeat dan takde C.

Kelmarin pun dah selesai menghadiri kursus kahwin. Ehem, bukan bermakna saya dah nak kahwin ye. Sekadar memenuhi undangan makcik. Free of charge. Takkan nak lepaskan begitu saja, ye tak? Hehe. Kalau certain orang semakin bersemangat nak kahwin lepas menghadiri kursus ni, berbeza pula bagi saya. Semakin takut menghadapi alam itu kerana terlalu banyak yang perlu difikirkan. Banyak tanggungjawab yang bakal dipikul. Lagi-lagi bila memikirkan saya ini sangat degil, sentiasa nak menang. Dapatkah saya bertoleransi dengan suami nanti? Dapatkah dia bersabar dengan saya? Huhu. Banyak lagi yang perlu diperbaiki.

Kelmarin juga saya ada terbaca artikel di fb. Tak ingat siapa yang share. Ditulis oleh pensyarah UIA kalau tak silap. Tentang kahwin muda. Beliau menasihatkan pasangan-pasangan yang telah berkahwin di usia muda agar tidak upload gambar atau post status yang menggambarkan kebahagiaan atau kenikmatan berkahwin. Memang benar kahwin itu bahagia. Tapi bila dilihat oleh golongan seperti saya akan gambar-gambar serta status-status romantik itu, automatically kami akan melihat indahnya perkahwinan. Realitinya tidak kerana dalam proses menyesuaikan diri itu pasti ada perkara-perkara yang mengecilkan hati kita atau pasangan. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Pada pendapat saya, benar kata-kata pensyarah itu. Kalau ada yang tidak setuju, boleh utarakan pendapat anda di ruangan komen. Jzkk.

Semalam pula dapat surat saman speed trap. -.- Had laju 90km/j. Saya drive 106km/j. Terlebih 16. Masa tu otw nak ambil adik di asrama dan petang tu ada last paper. Hari tu memang sangat kelam kabut. Selama ni 4 tahun lalu jalan tu tak pernah kena, tapi kebetulan hari tu pulak kena. Redha je la nak membayar RM150 nanti. Eh eh saya bayar RM50 je, RM100 mak bayar. Hee.

Jadi hari ni busy sikit. Kena pergi JPJ renew lesen abah. Pergi balai polis bayar saman. Dan ke Klang nak ambil marshmallow. Tahun lepas marshmallow kat rumah tahan sampai raya kedua je. Bukan setakat kanak-kanak, parents kanak-kanak pun suka makan. =)

31 July 2012

perancangan


Assalamualaikum

Status sekarang sedang meredhakan diri apabila Allah takdirkan untuk tidak dapat mengadakan sharing session bersama adik-adik SAMTTAR dan KMS. Begitu juga dengan iftar di Puncak Alam. Terlalu banyak kekangan yang melanda.

Tetapi Allah ganti dengan sesuatu yang lebih baik, insyaAllah. (kursus kahwin secara percuma). InsyaAllah jika tiada aral pada Sabtu dan Ahad ini di PAID Gombak (cawangan Kuang).

Dah lama rasanya tidak berbulatan gumbira. Terasa kehilangan sesuatu.

Semoga dipermudahkan.

28 July 2012

tudung

Assalamualaikum.

Saya start pakai tudung labuh tahun lepas. Sebelum ni pakai kat sekolah je. Alhamdulillah diberi hidayah. Semoga istiqamah.


Raya tahun lepas beli tudung Akel je. Dan tudung Akel la yang menemani hari-hari saya menuntut ilmu. Kiranya hari-hari pergi kuliah pakai tudung Akel yang ada stripes tu.


Raya tahun ni bonda saya tak bagi beli tudung Akel. =( Mungkin sebab dah selalu sangat nampak saya pakai tudung jenis tu. Nasib baik sekarang tengah trend tudung dwi-tones dan paling best bila Akel ada keluarkan tudung tu. Tak perlu nak pakai yang stripes tu raya nanti. Huhu.


Rasanya tahun depan kena beli tudung Nur kot. Kena order awal-awal.

Selamat berbuka puasa kawan-kawan!

"And tell the believing women to reduce [some] of their vision and guard their private parts and not expose their adornment except that which [necessarily] appears thereof and to wrap [a portion of] their headcovers over their chests and not expose their adornment except to their husbands, their fathers, their husbands' fathers, their sons, their husbands' sons, their brothers, their brothers' sons, their sisters' sons, their women, that which their right hands possess, or those male attendants having no physical desire, or children who are not yet aware of the private aspects of women. And let them not stamp their feet to make known what they conceal of their adornment. And turn to Allah in repentance, all of you, O believers, that you might succeed." [An-Nur:31]


*belum ada rasa nak pakai tudung bawal sebab jarang. kalau ada inner neck nanti insyaAllah boleh. hee

21 July 2012

first day of ramadhan

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Dah beberapa hari berada di rumah. Dah sehari berada di bulan Ramadhan. Seperti biasa, cuti ni nampak macam takde buat apa-apa, tapi sebenarnya ada je benda. Ke sana ke mari. Semoga ada ganjarannya nanti. InsyaAllah, semuanya kerana Allah.

Berjaya buat pavlova. Hehe. Alhamdulillah. Lepas ni sila belajar masak benda lain pulak.

Next month mungkin ada kursus kahwin. Semoga dipermudahkan urusan untuk menyertainya. Dan bulatan gumbira bersama adik-adik SAMTTAR dan KMS juga, semoga dipermudahkan.

11 July 2012

ouchh


a status copied from my FB friend

" If you have someone waiting for you, just let me know. I hope you will choose the one who may help you to spread the Deen, increase your deed, improve your Akhlaq and bring you closer to Allah swt. Remember, it's not an easy task and I love you my son. " - Ummi.


our moms nowadays
choose the most handsome/beautiful
choose the rich one or at least has stable income
don't forget to look at the education level

and don't forget about the high dowry and so on


oh mummy
please
i want a husband that can accompany me to the Jannah, not only accompany me in this world, temporary.
i want our families to be there all together so it is important for me to choose someone who can bring us to the Jannah.


maaf sbb grammar berterabur. haha.

10 July 2012

OB =)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah selesai paper OB. Ok la kalau nak compare dengan paper lain. Huhu. Semoga redha dengan result nanti. =S

Mood: tak sabar nak balik. Sebenarnya cuti nanti plan nak belajar baking. Tapi bila fikir duit nak beli bahan-bahan tu macam takde, mungkin terpaksa batalkan hasrat tu. Huuuuu. Belajar masak je la. Lagi-lagi bulan puasa kan. Selalunya mak masak yang simple je untuk iftar. Dan, tak sabar nak terawih. hehe. Semoga mutabaah amal ketika Ramadhan nanti dapat diperbaiki. Allahumma balighna fi ramadhan.

Rindu adik. Rindu anak buah.


Gambar baby boy takde.

07 July 2012

Organizational Behavior

Assalamualaikum.

Semester 3 yang penuh dugaan, terutamanya dari segi akademik. Masalah-masalah lain pun ada juga. Tapi bila fikir akademik ni rasanya perlu renew niat. Dan redha. Redha walaupun carry mark sikit sebab diri sendiri yang tak perform dalam setiap assessment yang diberi.

Lusa paper Organizational Behavior. Subjek yang penuh dengan teori. Kena ingat keyword dan faham konsep baru boleh score. Jangan harap nak menggoreng macam paper lain. #menggoreng adalah strategi aku dalam exam. kehkeh.

Sebenarnya aku sangat tak sabar nak habiskan paper OB ni sebab last paper iaitu AOM 2 senang jerr (bak kata Encik Fahimi). Bila tengok past year exam, soalan untuk AOM 2 memang gitu je pattern dia. So tak risau sangat sebab gap pun jauh sikit nak dibandingkan dengan OB yang membunuh tapi gap dua hari. X.x

My clearance is on 12th of July. Hehe. Nampak sangat tak sabar kan. Sabtu yang last paper tu takde orang nak ambil jadi decide buat clearance awal then Sabtu datang untuk seat for the exam. Mentang-mentanglah kampus dekat kan. Hewhew. Dekat tak la dekat sangat. Satu jam setengah jugak. Unless kalau lalu highway baru kat Telok Panglima Garang tu + speed dalam 120km/h insyaAllah satu jam boleh sampai.

Tentang family. Sedang merindui baby serta kanak-kanak comel sehinggakan aku tukar password guna nama mereka. Btw, tahun ni maybe takde duit raya untuk adik-adik dan anak buah memandangkan status aku sebagai penganggur cuti sem ni. Tapi mungkin akan apply jawatan pembantu suri rumah + driver + conduct bulatan gumbira di SAMTTAR & KMS. (yang ketiga itu adalah critical task yang mengandungi minima 8 kali perjumpaan. pheww. semoga dipermudahkan.)

Eh, kan nak tulis pasal OB camne boleh lari tajuk ni. Haha.

Mencari mood untuk study.

06 July 2012

Sebuah Pertemuan



Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan...
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

 Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan


buat mereka yang sama2 berada di jalan ini. jzkk.

02 July 2012

done with 2 papers. 3 papers more.

Assalamualaikum.

hari ni aku rasa sangat kecewa. sejak habis paper comm sebenarnya. di mana aku rasa aku tak buat yang terbaik. paper tadi lagi la. kecewaaaa. jumaat lepas aku balik. mesti korang ingat aku gila kan nak exam boleh pulak balik rumah since kat rumah aku takkan study. tapi masa tu mak aku call tanya balik ke tak. bila mak aku call tanya macam tu, maknanya dia harap aku balik. i know that. jadi sekarang aku harap keikhlasan aku pulang bertemu ayahanda bonda serta amal yang tak berapa nak banyak tu dapat balasan yang setimpal. walaupun usaha aku tak banyak langsung. lagi pulak kalau nak timbang, memang dosa lagi banyak. Ya Allah, jadikanlah aku hamba yang redha dengan segala ketentuanMu. kadang-kadang kita perlu berada di bawah. ya, aku dah pernah rasa tu. sakit.... tapi kena redha. please amira, tawakal je dengan paper tadi. fokus paper akan datang pulak. jangan down. please............
mungkin ini balasan segala dosa dosa kau yang melambak tu. bertaubatlah.
redha. redha. redha. redha.
sila redha amira.

26 June 2012

esok first payyyyyyper

Assalamualaikum

esok first payyyyyyyper (ala-ala Zizan) subjek OSM 504.

Tapi hari ni aku banyak meng google daripada membaca. Study 20 minit, google 1 jam. -.-

google pasal kahwin pulak tu. apaaaaa ni amira. esok first payyyyyper la.

mungkinkah aku perlu hantar laptop pulang ke rumah? so that boleh fokus pada exam. tapi ada payyyper lain yang perlu guna laptop. i mean study guna laptop such as software and OB, past year exam ada dalam laptop.

apa apa pun, sila offline sekarang. please stay focus. baru boleh kahwin. tettttttttttt

Dr Morsi

Assalamualaikum

rasa macam nak duduk kat Mesir......................................

25 June 2012

second post for today

Assalamualaikum.

tiba2 lupa nak tulis pasal apa.
jap ye, nak cuba ingat balik.

.
.
.
.
.
.
.
.
.


Ya Allah
mohon kekalkan kerasionalan aku berfikir, hingga paper terakhir.
mohon jangan emo2 wahai hati.

fokusssssss

*tibe2 tercekik tulang ikan. trauma nak makan nasi goreng ikang masing lepas ni.


two days before final exam

Assalamualaikum

Alhamdulillah, selamat sampai ke kolej. Boleh sambung study sebab petang ni kena jumpa lecturer, markah test turun mendadak. Ujian Allah. Kadang-kadang kena rasa berada di bawah.

Melihat keadaannya. Kalau ini cara yang terbaik agar kerja dakwahnya berjalan dengan lancar, maka ikut kan sahaja la Amira. Saya cuma bakal "isteri kedua." Pasti ada yang terbaik kelak. Semoga dipermudahkan urusan. 

Buat diri, sila fokus pada final exam. Jangan hampakan mereka.

Rabbi yassir wala tuassir.
Bittaufiq wannajah.

20 June 2012

sakit

Assalamualaikum

Dalam kesibukan menghadapi minggu terakhir kuliah tiba-tiba aku ada masa pulak kan nak search pasal sakit mata. Sebab aku dah ada simptom tu sejak asasi lagi. perghh. Dan bila habis asasi tu memang expect mesti kena buat operation sebab dah pergi farmasi Banting dapat ubat titis dan farmasi Kuantan bagi pil untuk kurangkan bengkak tapi sama je. Tak hilang pun benda tu. Maknanya nak dekat dua tahun la. Aduiii. Dupdapdupdap. So, plan cuti ni wajib pergi jumpa doktor mata. Either Klinik Pakar Mata kat jalan menghala ke Morib tu atau Pusat Pakar Mata Top Vision. Atau haruskah aku check-in di hospital terus? Err nervous nyaaaaaa. Aku plan nak first time duduk wad time bersalin tapi kalau kena buat operation dah tak jadi first time la gamaknya. eh, jauh betul berimaginasi. Ada ke orang nak nikah dengan kau? tetttt.

Radang Punca Ketumbit

oleh Prof. Dr. Muhaya Mohamad


Kalau ketumbit itu kecil tidak mengapalah kerana tidak ramai yang perasan, tetapi ia jadi masalah jika benjolan seperti jerawat di tepi mata itu besar sehingga menyebabkan rasa sakit selain malu diusik.

Sebenarnya ketumbit tiada kaitan langsung dengan tabiat mengintai kerana ia sejenis keradangan pada kelopak mata yang disebabkan jangkitan kuman. Biasanya bakteria ini membiak di akar bulu mata sebelum menimbulkan masalah.
Usikan mengaitkan ketumbit dengan tabiat buruk berkenaan perlu dihentikan.

Punca dan Gejala Ketumbit
Ketumbit boleh dibahagikan kepada 2 jenis. Yang pertama akibat jangkitan kuman pada pangkal bulu mata. Jenis kedua ialah keradangan disebabkan penyumbatan pada kelenjar yang menghasilkan minyak untuk menentukan bulu mata kalis air atau kalazion.

Adakah ketumbit itu berbahaya, terutama jika saiznya besar?
 Tidak. Ia tidak menjejaskan penglihatan seseorang, tetapi boleh menyebabkan kesakitan disebabkan berlaku bengkak pada satu kawasan kecil yang sensitif di kelopak mata.

Kadangkala seseorang boleh mendapat lebih daripada satu ketumbit pada satu masa, tetapi usah risau kerana ia tidak berbahaya. Selain benjolan merah pada kelopak mata, antara gejala lain yang mengiringi ketumbit ialah :

* Mata berair.
* Mata terasa gatal, terutama jika ada habuk.
* Mata menjadi sensitif terhadap cahaya.
* Kelopak mata menjadi merah dan bengkak,

Biasanya ketumbit mengambil masa 3 hari sebelum ia pecah dan kering. Bagaimanapun dalam kebanyakan kes, ketumbit akan sembuh dalam tempoh seminggu.

Ketumbit jenis kedua yang disebabkan penyumbatan kelenjar minyak (kalazion) pula 'tumbuh' lebih perlahan dan jika ia terlalu besar, ia mungkin boleh mengganggu penglihatan.
  
Apakah rawatan bagi ketumbit?
Rawatan utama untuk ketumbit ialah penggunaan antibiotik setempat yang harus diletakkan ke dalam mata bagi merawat jangkitan kuman dan pembedahan kecil.

Bilakah pembedahan diperlukan?
Pembedahan hanya diperlukan untuk ketumbit yang disebabkan oleh penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata selepas rawatan antibiotik setempat tidak berkesan. Selalunya ia berlaku selepas keradangan berlanjutan melebihi dua minggu.

Apakah rawatan pada peringkat awal bagi kalazion?
Ia dapat dirawat dengan meletak antibiotik dan diikuti dengan menuam mata dengan kain yang direndam dalam air suam untuk mengatasi penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata. Ini harus dilakukan sebanyak 3 kali selama seminggu.

Adakah ketumbit menyebabkan kebutaan?
Tidak. Ini kerana ia hanya membabitkan kelopak mata. Fungsi melihat bergantung kepada kesihatan biji mata dan kesihatan mata tidak terganggu apabila ada ketumbit.

 Bolehkah ketumbit menyebabkan gangguan penglihatan?
Ia boleh menyebabkan sedikit gangguan jika terlalu besar dan menekan pada bahagian tengah mata, yang mana ia menyebabkan astigmatisma.

 Anak saya sering mendapat ketumbit, adakah ini bermakna beliau kurang sihat?
Tidak, sebenarnya ia jangkitan dan boleh berlaku pada sesiapa saja.

Bolehkah ketumbit berjangkit?
Ketumbit tidak berjangkit kepada orang lain. Ini kerana ia disebabkan penyumbatan pada kelenjar tarsal mata pesakit.

Apa harus saya lakukan jika berlaku ketumbit pada kelopak mata anak saya?
Segera jumpa doktor untuk mendapatkan antibiotik dan memulakan rawatan untuk mencegah pembesaran ketumbit.

Bagaimanakah pembedahan ketumbit jenis kalazion dilakukan?
Untuk orang dewasa, selalunya ia dilakukan dengan pembedahan menggunakan bius setempat dan tidak menyakitkan. Bagaimanapun untuk kanak kanak, pembedahan menggunakan bius am diperlukan.

13 June 2012

realiti

bila dah terbiasa
kita anggap "ala, benda biasa la tu"
tapi sebenarnya adalah
"eh, peliknya"
"tak sangka pulak macam tu"


tukar template
kosong
sekosong ....
please return it backkkkkkkkk
i'm dying here


ok, stop merepek amira
kbai



please dont be sad



the life changed 180 degree
just like before
only you can take care of your heart
i am not so strong, not strong actually
we want that, and for sure we cant get it
because Allah knows the best
but still, why you want to ask about it?
just accept the truth

please be matured
hibernate is a good thing
but i dont understand why my name still appear on fb and twitter
as well as this blog
why i keep update it
but there is no one want to read it

please be grateful.

12 June 2012

kenangan 11 jun 2012

Assalamualaikum.

masa tu aku ada kelas software. kalau kelas ni memang tak boleh tengok fon sebab lecturer strict. so bila lecturer cakap kelas dismiss aku terus check fon. kat fon maxis, aku tengok ada 7 missed calls. 2 dari bonda. 5 dari makcik ila. masa ni dah berdebar. i know my mom. dia takkan call kalau takde benda penting. and my aunty too, dia takkan gigih call banyak kali kalau takde benda penting. i called my mom. dia tanya aku kat mana dan tengah buat apa so that aku boleh terima benda tu dengan tenang. and she said, "acik asrul meninggal." tangan dah menggigil masa ni. i thought he was okey. i mean, aku tahu dia ada sakit tapi rasanya dah nak pulih.

flashback.
1)rasanya april lepas aku ada datang rumah dia, kat kuala selangor je. masa tu kat puncak alam takde elektrik so aku datang rumah dia untuk basuh baju. hoho

2)dalam bulan may mungkin, ada kenduri kat taman seri andalas. aku tumpang makcik aku (wife arwah) pegi kenduri tu sebab aku nak makan. -.- time tu wife dia cakap arwah tak sihat.

3) beberapa minggu lepas tu, mak aku call bagitahu arwah kena masuk hospital sebab sakit buah pinggang.

4)then dengar khabar dia semakin okey. tapi kena buat dialisis. dan mak aku serta makcik2 yang lain ada niat nak ziarah, tapi selalu tak jadi. don't know why.

so, yang aku tumpang rumah dia tu adalah kali terakhir aku jumpa dia. =(

kronologi hari kejadian. sumber dari makcik2.
pagi tu dia ada operation kecil. sementara nak tunggu suami dia, makcik aku call kakak dia borak2. tapi dalam pukul 10 lebih dia disahkan kritikal. so makcik aku call balik kakak dia suruh datang hospital selayang time tu jugak. tapi jauh sangat so cuma pakcik aku yang kat shah alam boleh datang temankan. dan masa makcik2 yang lain on the way nak pegi hospital, they got a call, arwah dah meninggal, dalam pukul 10.40. dorang punya serabut tu sampai berhenti kejap kat stesen minyak, masa tu baru sampai kanchong. terpinga-pinga tak tahu nak buat apa. bila dah relax sikit dorang decide patah balik, amik anak-anak dan kemas baju dan terus menuju ke kuala selangor. without lunch. dan bila semua dah settle petang tu, masing-masing kebulur cari nasi. -.-

Asrul Azif bin Mat Ani. 25 March 1977-11 June 2012. semoga ditempatkan dalam golongan orang yang beriman. Al-Fatihah.

*arwah adalah adik ipar mak aku. punca kematian: pulmonary embolism. meninggalkan seorang balu, Nor Hayati Binti Musman dan 4 orang anak, Nurul Izzah, Nurul Insyirah, Nurul Irdina dan Akif Azfar.

10 June 2012

boolean




and here is the video
but i am not sure korang boleh tengok ke tak. sorry. sejak budak asasi and diploma masuk line makin slow so malas nak upload. ni amik kat fb. hehe

*boolean tu logical operator kot. masa tu tengah belajar subjek internet sem lepas. both of us sangat mengantuk. bila miss ajar pasal boolean, terus melekat sampai sekarang. haha

UPDATE: ** video tu tak boleh tengok sbb private. tak boleh upload sbb ada masalah. sorry.

09 June 2012

hati

rindu.


lemahnya.


be strong please.

another 2 weeks

Assalamualaikum

Alhamdulillah, sangat bersyukur sebab dah berjaya lalui minggu ini dengan lancar walaupun ada beberapa perkara yang mengecewakan.

Bizz Day of Excellence
Alhamdulillah, it was so great. Walaupun pening-pening lalat sebab saya memang tak biasa dengan hall besar-besar macam kat DK500 & DATC. sangat kekampungan. -.- Btw, sorry to Iee and Zaty. I don't know that not all students can go to the stage to receive the scroll. I am so sorry. Hopefully next time buat kat DK500 je. So we don't need to go to Shah Alam. Hehe. pemalas punya budak.

My Birthday
heeeeeeeee. Thanks to my parents and my brother sebab gigih menunggu jam 12 untuk wish happy birthday. Really appreciate that. I got present from my room mate. Later I'll update the picture. Also the video that i made specially for her during her birthday (6th June). Tertarik dengan ucapan Shana, "Selamat Hari Lahir mira... Alhamdulillah... hari ini adalah hari istimewa utk awak..atas usaha yg awak dah lakukan..Allah beri nikmat kpd awak..semoga awak memperoleh keberkatan disisi-Nya..Good Luck for your final exam! (^_^)"
Alhamdulillah, sangat bersyukur sebenarnya. Tapi sangat khuatir kerana saya yakin ia adalah ujian dalam bentuk nikmat. Bila-bila masa saja boleh ditarik balik.

Survival Mahasiswa UiTM
Alhamdulillah, sangat menginsafkan. Terutamanya tentang cosmic awareness dan kebenaran Al-Quran yang diperkatakan oleh Nabi Muhammad sejak bertahun-tahun dulu terbukti. InsyaAllah I will update about it later, kalau ada mood. -.-

Quiz Project Management
T__T sangat-sangat teruk. Sebab tak study awal-awal (malam tu sangat penat sebab balik dari UiTM Shah Alam) dan sebelum quiz tu busy buat kerja lain. Seriously, sem depan dah tak nak jadi class rep. Semoga nama saya tidak naik lagi. aminnn. I said sorry to madam because I didn't do well and this is what she replied, "don't be sad. It is not the end of the world. Try harder." And then, baru la rasa relieve. Sebelum tu dah nangis sikit. hoho.


And just now we already done with Mandarin shooting. But there is certain scene that we need to do it later at the faculty and stall. Hehe. Semoga dipermudahkan.


So, please prepare for next week Amira. Ada 4 common tests and listening test as well as speaking test for Mandarin. Don't forget about your other assignment also. Semoga dipermudahkan. Aminnn.

06 June 2012

serangan hormon adrenalin

Assalamualaikum

I am nervous for tomorrow (Bizz Day of Excellence at DATC, UITM Shah Alam)
I am nervous for the day after tomorrow (Survival Mahasiswa UITM & kuiz Advanced Office Software App)
I am nervous for next week because it is full of common tests (Management of Administrative Records 2, Administrative Office Management 2, Communication for Administrative Professionals 2, and Advanced Office Software Applications.)

Agak lega bila madam cancel kelas pukul 2 ni. At least boleh siapkan kerja lain. Tapi bukan bermakna gembira sebab anak madam sakit ye.

Today is my roommate's birthday. And tomorrow is mine. :D I dont know how to describe my feeling right now. There are too many things that i need to think about. test, assignment, final exam, carry mark, love.

Apa-apa pun marilah letakkan sepenuh pergantungan pada Allah. Hanya DIA yang dapat tolong kita. Hasbunallahuwani'malwakeel~


04 June 2012

June: hectic month

Assalamualaikum

Pada saat-saat terakhir ini jujur aku katakan bahawa aku serahkan sepenuh kebergantungan ku padaNya. Ini melibatkan semua aspek baik segi pelajaran, emosi, dan lain-lain.

Walaupun Majlis Anugerah Dekan jatuh pada hari lahir aku, ia tidak cukup buat aku gembira. Cemburu kerana waktu hari lahir rakan-rakan dalam masa terdekat ni, ada "teman kesayangan" yang sudah plan nak buat surprise party. Aku takde pun. 

adakah aku tidak bersyukur dengan apa yang ada? lagi pun, belum masanya untuk semua itu. kalau dah halal lagi manis kan. keep smiling then amira. jangan putus asa. 3 minggu sahaja lagi.

03 June 2012

3 jun 2012

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, selamat kembali ke Puncak Alam yang semakin ramai dengan kehadiran pelajar-pelajar diploma dan asasi yang baru mendaftar.

Pulang ke kampung selama 5 hari. Mahu recharge semangat yang semakin berkurangan. Kuliah berbaki 3 minggu. Akan penuh dengan assignments, presentations, tests dan case study. Mohon doa dari rakan-rakan semoga semuanya berjalan dengan lancar.

Muhammad Ikmal Iman namanya. Tak sempat ambil gambar. Sibuk melayan kakak-kakaknya. =) Masa nak lunch tengah hari tadi perasan rambut baby tegak-tegak. Siapa punya kerja agaknya? Not me, for sure.

keep on smiling. jaga mutabaah. ingat Allah selalu.

28 May 2012

semangat baru

Assalamualaikum

Jadual exam sudah keluar. Tuan empunya badan dah ready ke belum? Tepuk dada, tanya iman.

Done my first bulatan gembira with new leader. Sangat kagum dengan beliau. Sangat bermotivasi dan bersemangat. Semoga istiqamah.



It is He who has sent among the unlettered a Messenger from themselves reciting to them His verses and purifying them and teaching them the Book and wisdom - although they were before in clear error -

(62:2)

26 May 2012

saturday

Assalamualaikum.

i am just ordinary human being
s.a.d



25 May 2012

cuti khas

Assalamualaikum

Student UiTM dapat cuti khas sempena Hari Gawai. Khas untuk students from Sabah Sarawak actually. Aku balik lambat sikit, mungkin hari selasa or rabu. Nak siapkan kerja dulu.

Amira QINFEN!!

21 May 2012

kisah perempuan

Assalamualaikum

UNTUK BACAAN GADIS SAHAJA

tadi buat kuiz apa entah kat website Kotex. Korang tengok la blog Hanis Zalikha. Aku click kat situ.

And this is my result.

Miss Brainiac
Situation-Analyzer

You're constantly thinking, judging, making lists and assessing the good and the bad. You are usually the most intelligent in your group but you tend to focus on small details. You are a planner, making sure everything happens according to plan. You are the “Perfectionist” type and “doing things the right way” is your way of life. Your use of feminine products and lifestyle choices during period days involve complicated evaluations to choose what’s right - the option that combines all of your needs.

Ada yang betul. -.-

third semester

Assalamualaikum.

Semester ni quite tough. Terlalu banyak faktor internal yang mempengaruhi. Doakan supaya tidak tenggelam dengan keadaan.

Mandarin 2
Tak yakin boleh dapat A+. Sebab rasa macam makin susah.

Organizational Behavior
Such a killer subject for this semester. Tapi saya hargai usaha lecturer nak buat subject ni menarik untuk dipelajari. Maafkan saya puan sebab tak berapa nak score masa kuiz 1 hari tu.

Reading and Critical Thinking
Oh My English! Lebih kurang macam kat asasi dulu. But i dont put too much expectation on this subject, takut kecewa.

Management of Administrative Records 2
Mak aihh tak tahu nak cakap apa. Buku teks dia kalah buku law dulu. It is soooooooooooo plain. Without any colour. I heard that the lecturer is not from this faculty actually. Ada orang cakap dia dari fakulti landskap. Apakahhhh uitm ni. At least Sir Rais ajar sem lepas faham la jugak walaupun dia lecturer agak baru. Kami semua rindu Sir Rais. haha.

Administrative Office Management 2
But it is more on Human Resource actually. Lecture okey. But sometimes rindu WAA. Senior lecturer yang sangat sangat fatherly.

Communication for Administrative Professionals 2
Ermmm okey kot subject ni. Tak susah dan tak senang.

Advanced Office Software
perghhhh. Belajar pasal excel, access and project management. Best tapi kelas sampai 3 4 jam tu agak meletihkan ye.

semogadapatdekan.semogacemerlang.allthebestOMB33Asekalian.termasuk eei,miza,ricca,jess&ima.

20 May 2012

=(



tak nak terhutang budi
takut tak mampu nak bayar

tiba-tiba lemah balik
fragile

nak balik lagi. T__T

20 mei 2012

Assalamualaikum.

Alhamdulillah baru je sampai kolej. Tak pergi pun mukhayyam tu. Maaf Su dan Ipah. Kadang-kadang aku rasa family lagi penting, dah kata anak manja. Hehe. Aku balik sebab nak tengok baby boy tu. Tapi tak dapat pun sebab dia kena masuk dalam inkubator. Ada infection sikit. Nurse tak bagi tengok baby, mak baby pun tak boleh. So what's the point kami datang hospital? Semata-mata nak duduk-duduk kat taman ke? Grrr. Dannnn aku tak sempat lagi nak carikan nama baby. Ada je yang menarik tapi reserve for my son. LOL. Nanti-nanti la ye. Hehe. Oh, malam tadi aku rindu dia. Nak mesej tapi malu+ego. HAHA. Be strong!! Esok takde kelas. yuhuuuuuuuuuuu. Tapi banyak kerja. Jadi duduk kat bilik diam-diam. -.-

backtobasic. dekatkandiridengansangpencipta.

doakan saya.

17 May 2012

17 May 2012

Assalamualaikum

Another short update, perhaps.

Alhamdulillah, i got nephew this afternoon. Congratulations to my brother and sister in law. Selepas 3 puteri, dapat jugak hero kan. Hee. Semoga jadi anak yang soleh. Aminnn. 3.2 kg. Bonda cakap baby bambamm. Tak sabar nak balik. Homesick. T__T

Walaupun minggu ni nampak tak busy sebab takde kuiz langsung, still we have sooooo many assignments to be finished. Amira dan roomate hampir putus asa. Eh, Amira je yang dah nak give up. Hehe.

testmandarin.

kbai

14 May 2012

our surroundings

Assalamualaikum.

A very short update sebelum dinner. Our Surroundings. Or maybe i should write My Surroundings. Sana sini kenalan dah kahwin. Stay cool please.

 Kadang-kadang nak rasa kemanisan perkahwinan macam Farah Lee, Dena Bahrin, Ainul Rahmah (pharmacist student Puncak Alam), kakak-kakak UIAM, my naqibahs, and my schoolmates.

Tapi kena sedar, setiap orang Allah dah tentukan siapa dan bila jodohnya akan tiba. Just wait. Keep improving yourself (myself, to be exact).

"Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not." (2:216)


*relax la amira. diri sendiri tak tentu hala ada hati nak kongsi hidup dengan orang lain. dapatkan 4 flat dulu and please please please achieve your dream first.

11 May 2012

.daughter.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, minggu yang sangat sibuk sudah berlalu. Tapi weekend ni ada Kemahiran Insaniah, sila kuburkan niat nak berehat.

Batalkan juga niat nak balik rumah. sob sob. Next week mungkin ada mukhayyam, tak boleh balik lagi. Jadi, kiranya akan balik masa cuti gawai nanti. Sebulan tak balik. Pecah rekod la sepanjang kat Puncak Alam ni. Dulu kat Kepala Batas tak balik dua bulan cool je. Kat Kuantan pulak paling lama sebulan kot. Kat Puncak Alam, agak-agak takde program dan tak banyak kerja wajib balik. Hehe.

Mesti korang fikir kenapa la budak kecik ni manja sangat asyik nak balik je. Jawapannya, dah memang aku manja nak buat camne. -.-

Sejak kecil, aku ada kisah aku. Tak sama macam orang lain. Memang la kan, kita semua ada kisah yang berbeza.

  1. My parents are so protective. Bukan mengongkong, because i know they want the best for me. Nak didik aku jadi anak solehah.
  2. Masa sekolah rendah, setiap hari kena brainwash sebab aku tak nak pergi sekolah atas sebab tertentu. Sampai satu tahap, abah pergi jumpa guru besar nak settle kan. 
  3. Disebabkan masalah tu, parents aku push aku belajar betul-betul, buktikan pada budak-budak nakal tu yang aku boleh berjaya. So sekarang kalau terserempak dengan budak-budak tu pun aku dah tak rasa rendah diri macam dulu. At least aku sambung belajar. Korang? Lepak-lepak kat tepi jalan je la. (Sorry, aku masih tak boleh maafkan mereka sepenuhnya)
  4. Aku tak pernah kena marah dengan abah aku. Mak aku cakap muka aku ikut abah aku. Kalau tengok gambar pun, muka aku ikut abah aku sikit. Kata orang, anak perempuan elok ikut muka ayah. Anak lelaki elok ikut muka mak. Orang kata, aku tak tahu kenapa.
  5. Masa kat asrama, aku sangat dimanjakan. Minta apa je boleh dapat. Hehe. Macam jahat je kan.
  6. Aku takde kakak. So aku cerita semua benda kat mak aku. Ramai yang pelik. Dah tu nak cerita kat siapa. Sakit tau simpan sorang-sorang. Kalau stress mesti call mak. Kredit maxis aku habis sebab call mak je. Hampir setiap hari call, lagi-lagi kalau ada quiz. Wajib minta restu. Sampai mak aku dah bosan, dia cakap, "Pergilah call abah pulak." Aku jawab doa ibu kan makbul. Haha. MInggu ni sangat stress. Semalam aku call mak aku nangis-nangis. Tiba-tiba mak aku tanya, "Kamu nak kasut sukan ke?" Haha. Sebab next week nak pergi mukhayyam tapi takde kasut sukan. Pastu duk borak-borak pasal shopping. Aku membebel la nak beli tu nak beli ni tapi takde duit. Then mak aku cakap, "Nak duit tak? Nanti mak pas kan kat abang iwan." Alahai mak ku.
Takde sebab aku nak hampakan harapan mak dan abah. So why not just follow the flow. Allah knows the best for me. Sangat bersyukur jadi anak mak dan abah.. <3

02 May 2012

02052012

Assalamualaikum.
Hari ni birthday ke-6 adik aku, Nur Afrina Safiah a.k.a fifi. Amik kau nama dia bukan main lawa nama aku biasa2 je. Haihh bersyukur la amira! Malam tadi mak bawak dia pergi kedai bulat2, beli kek. Konon nak bagi surprise tak nak bagitahu nak pergi kedai kek. Last2 kena bahan dengan fifi. "Lain kali mak cakap la kedai kek, bukan kedai bulat2." haha.

So, hidup aku agak serabut lately ni. Banyak kerja. Doa2 la boleh harungi dugaan ni ye.


25 April 2012

menantu yang direstui part 2

rentetan entri ini

beberapa hari yang lepas, bonda hawa macam biasa la kan pergi ke warung bonda adam. sebab bonda hawa ni macam malas masak sikit. haha. ini adalah perbualan antara bonda dan ayahanda adam serta bonda hawa.

ayahanda adam: aku nak masuk meminang anak kau boleh tak?
bonda adam : ye la, aku teringin nak berbesan dengan kau. tak sudi ke?
bonda hawa : bukan tak sudi. tapi adam kan dah ada pilihan hati.
bonda adam : ala, dorang kawan-kawan je tu.
ayahanda adam : boleh la ye kita berbesan. dulu kan kita satu kampung. rumah kau kat depan, rumah aku kat belakang. sekarang pun masih satu kampung.
bonda hawa: ...........................

HAHA. gelak sakan hawa dengar bonda dia cerita pasal benda ni. tak tahu nak cakap camne. jodoh kat tangan Allah.

awak, semoga dipermudahkan. =)

14 April 2012

#337

Assalamualaikum

saya demam. T__T
tak larat nak study
tapi larat pulak nak update blog -.-

tiba-tiba banyak pulak dugaan yang datang selain demam
dah tak tahu nak cakap apa
yang penting kena study untuk 4 kuiz minggu depan

untuk awak
tolong maafkan semua salah saya
imy, ily
saya masih berharap..

semoga cepat sembuh.

27 March 2012

fourth week

Assalamualaikum.

Dah masuk minggu keempat kuliah. Khamis ni ada quiz. Minggu depan ada quiz. Same goes for the following weeks. Assignments datang sikit-sikit.

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara. Lapang sebelum sempit. Jadi hargailah masa yang ada kerana masa itu ibarat pedang yang tajam. Jika kita tidak memotongnya maka ia akan memotong kita. Dan kita juga sedia maklum, masa tidak boleh diputar kembali. Jadi gunakan dengan sebaik-baiknya. (peringatan buat diri)

Malam tadi dilanda "ribut petir dan hujan lebat" sekali lagi. Dan pagi tadi pula lima orang classmates terpaksa pindah group lain atas masalah yang tidak dapat dielakkan. Sejak semalam dah tahu tentang hal ini tapi cuba untuk maintain cool. Tapi tadi mungkin jiwa dan hati terlalu lemah akibat dilanda "ribut petir dan hujan lebat" malam tadi menyebabkan cepat sahaja air mata mengalir tatkala sahabat-sahabat itu hendak keluar meninggalkan kelas. Bak kata roomate, mungkin kedatangan "teman baik" juga memainkan peranan dalam hal ini. No wonder selalu moody. Mungkin ya, mungkin tidak.

Sejujurnya, hidup saya agak huru hara sejak kebelakangan ini. Ini balasanNya. Dan saya masih gigih perbaiki diri serta memohon keampunan daripadaNya. Selain itu, saya juga masih menanti kata kemaafan dari seseorang. Dan saya... ahh, takkan terluah apa yang ada di hati ini. Terlalu banyak. Kadang-kadang diam itu lebih baik. Tapi apakan daya, saya hanya manusia biasa yang kadang kala memerlukan teman untuk berbicara. Jadi lepas ni berbicaralah dengan Dia yang Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. Semoga dosa-dosa kita diampunkan.

Hidup ini bagaikan roda. Dan sekarang saya berada di bawah. oh, stop crying amira.

23 March 2012

baby

Assalamualaikum

ermm sebenarnya ada orang tak bagi aku update pasal orang dah kahwin. tapi ni kan blog aku, suka hati aku la kan. heee.

tadi online facebook jap. murabbi aku masa sem 1 (kak intan) dah dapat baby. tahniahhh. umur dia baru 24 tahun. sangat jealous. -.- dia kahwin tahun lepas dan sedang sambung master.

dan murabbi aku sekarang (kak hajar) pun dah masuk third trimester pregnancy. umur dia 28 tahun. dia habiskan master dulu baru kahwin.

tengokkk. ramainya yang sambung master. memang dah ada niat nak sambung master tapi sebab memikirkan kos dan masa (nanti lambat kahwin. kehkeh), aku macam nak tangguhkan dulu. maknanya nak kerja dulu lepas habis degree then kalau ada rezeki baru sambung. tengok la camne nanti. kalau dapat scholarship confirm terus sambung kan. hehe. aminnnn. semoga dipermudahkan.

another one year and half to go. semoga kuat dan tabah.

calon pun takde lagi dah gatai pikiaq pasal kahwin. -.-"

21 March 2012

seperti melukut di tepi gantang

Assalamualaikum

aku rasa aku ni macam melukut di tepi gantang. dah masuk minggu ketiga kuliah tapi semangat study masih belum muncul. aku tak tahu kenapa dengan diri aku sem ni. kurang bersemangat. datang kelas ok. tapi bila balik bilik rasa macam zero. dah cuba dekatkan diri dengan Dia. mungkin perlu rapat lagi. dan rasa macam nak give up dari semua benda. aku dah penat berperasaan macam ni. terlalu penat. rasa macam nak quit study pun ada. ahh bisikan syaitan semua ni. tapi sangat-sangat mengganggu aku yang sedia ada lemah.
tu la, bila ada depan mata tak reti nak hargai. bila dah takde baru tercari-cari. nak buat camne, dah memang salah aku. terpulang la. kalau betul tak suka aku, just pray so that i'll go from this world.

and for the other person. tak payah la nak bermuka-muka sangat. just be honest. macam aku. pemalas, tak reti masak tapi ada hati nak kahwin. oh tiba-tiba air mata mengalir. mengapakah?? takde sebab yang munasabah pun boleh nangis ke? see?? lemah kan aku ni? aku harap satu hari nanti semua orang akan sedar tentang perangai kau. sekarang pun sebenarnya dah ramai yang sedar. tapi nak buat camne, dasar manusia kan. selalu rasa diri dia betul, diri dia hebat. nak aku hadiahkan big mirror ke supaya kau sedar?
what goes around comes around. perkara tu dah terjadi pada aku. and now aku rasa macam nak quit study, quit herbalife, and go from this place. hati aku kosong.
urghh kenapa lemah sangat ni amira?? T__T

kadang-kadang kita tak boleh tergesa-gesa mencari kesalahan orang jika berlaku pertelingkahan atau perselisihan faham. cermin diri dulu. muhasabah diri. pasti ada yang tak kena dengan diri kita yang buat orang rasa tak selesa. jadi selalu-selalu la cermin diri ya.

jadi, dengan rasa rendah dirinya, aku nak minta maaf banyak-banyak andai selama ni aku ada tersilap cakap, terkasar bahasa atau korang terasa dengan apa saja perbuatan aku. mungkin aku tak sedar dan aku tak sengaja sakitkan hati korang. and thank you for being my friend. yes, you. aku sangat hargainya. dan aku takkan lupakan memori itu. ohh ternangis lagi. tisu! tisu! semoga aku dapat serap segala ilmu yang diberi oleh para pensyarah. amin.

*esok wajib pakai spek pergi kelas untuk cover mata yang bengkak. -.-

20 March 2012

penyejuk mata

And those who pray, "Our Lord! Grant unto us spouses and offspring who will be the comfort of our eyes, and give us (the grace) to lead the righteous."

وَالَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Al Quran, Al-Furqan 25:74



19 March 2012

monolog hati

Assalamualaikum.


pernah tak korang rasa sangat keseorangan, macam takde sape pun nak kawan dengan korang. but deep in your heart, korang tahu sebenarnya ada beberapa orang yang akan sentiasa ada dengan korang, cuma tak pasti sape. Allah itu sudah pasti.


pernah tak korang rasa korang gagal untuk berfikiran positif? ada je benda yang korang nak argue untuk elak daripada berfikiran positif. it depends on the situation and your level of iman actually.


pernah tak korang rasa nak meroyan je, macam aku. selalu sangat rasa nak mengamuk dan memberontak.


pernah tak korang rasa terlalu lemah pada satu-satu saat. bila mana korang berdepan dengan situasi tu, air mata mudah je mengalir. without a concrete reason.


pernah tak korang rasa dosa korang lagi banyak daripada pahala? rasa macam diri ni terlalu kotor dan hina untuk berhadapan dengan Allah. ya, kita boleh bertaubat dan Allah itu Maha Pengampun. tapi aku tak pasti dosa aku akan diampunkan ke tak. terlalu banyak. dan setiap kali teringat tu la yang buat aku rasa nak memberontak dan jadi terlalu lemah.


hidup aku pernah berubah. dan ia telah berubah 360 darjah. sekarang perlu diubah lagi. aku rasa terlalu lemah sekarang. terlalu. serius.


malam ni berendam air mata. mungkin ini balasan. sekarang Allah bayar cash je. jadi cepat-cepat la muhasabah diri dan bertaubat.


Astaghfirullah. semoga dosa kita semua diampunkan olehNya. semoga kita semua kuat dan tabah menghadapi hari mendatang.

17 March 2012

2012. musim orang kahwin.

Assalamualaikum. jom layan gambar dulu. =)



menyelerakan


yang chubby tu saya -.-


yummyy


flower girls. KONONNYA. haha


nak sebiji boleh?


pengantin. semoga kekal hingga ke syurga.


sebahagian keluarga saya =)




makan beradap sambil suap anak buah. dah ada bakat jadi ummi kan? HAHA.


gambar dah smart, tapi sayang, kamera pinjam. HAHA. thank you makcik!


phewww. penat drive masih terasa. lagi-lagi hari ni tak menjamah shake langsung. tadi minum tea mix untuk elakkan ngantuk masa drive je. rosak diet aku kalau tiap minggu pergi kenduri kahwin. haha.

Alhamdulillah. pakcik selamat kahwin. Nawal pun da selamat nikah, maaf tak dapat datang. bulan depan ada kawan satu batch SAMUS akan mendirikan masjid jugak. wahhhhhh jelesnyaaaaa. -.-"

HE knows best. =')

*elok jugak wifi uitm block fb. takde la aku meroyan tengok profile orang dah kahwin setiap hari. aku memang rajin stalk married people. XD *