29 April 2011

terima kasih

Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. (Al-Baqarah:286)

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. (Al-Ankabut:2-3)

Berdasarkan ayat di atas, jelaslah bahawa Allah akan memberi ujian kepada kita untuk mengukur sejauh mana dan seteguh mana tahap keimanan kita. Sebagai muslim yang beriman, adalah disarankan supaya kita bersabar dan bersyukur dengan setiap yang ada. Hadapi ujian dengan hati yang terbuka walaupun ia bukan diundang.

Sesungguhnya kami sedang diuji. Dan kami cuba untuk menghadapinya dengan sabar. Kami juga cuba untuk bersyukur dengan apa yang ada. Dan Alhamdulillah, sangat sangat bersyukur apabila ada yang datang menawarkan pertolongan tanpa diminta. Jutaan terima kasih kepada beliau. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa kalian dan semoga kalian sentiasa mendapat rahmat daripadaNya. Ameen.

No comments: