29 August 2010

what have i done for my deen?

assalamualaikum
motif sebenar online adalah mahu menyiapkan
sisa2 terakhir assignment
tapi macam biasa la kan
mesti melencong punya

terbaca pasal ni
lepas tu google sikit
dapat plak pasal ni

tersentak
istighfar
T_T

"islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing), dan ia akan kembali asing pula. maka beruntunglah orang-orang yang asing"
(hadis riwayat muslim)

istighfar lagi
adakah aku cukup layak untuk tergolong dalam golongan asing itu?
T_T
sejujurnya tidak kerana terlalu banyak yang perlu dperbaiki
tambahan pula aku selalu kalah pada keadaan
aku sentiasa memberi alasan
aku takut untuk menjadi dae'i
kerana aku tahu aku tidak mampu
nak jadi mad'u pun banyak alasan
istighfar istighfar istighfar

semoga ramadhan ini, kita semua diberi hidayah dan petunjukNYA
untuk berubah ke arah yang lebih baik
insha ALLAH
=)

cepatlah habis cuti, tak sabar nak sambung baca
hari ni dah 19 ramadhan, tapi aku baru sampai page 235
T__T

25 August 2010

reminder for myself



diri ini berkeinginan
tetapi sabarlah wahai hati
perbanyakkan istighfar dalam menghadapi situasi ini
kisah kak zie, kak fatin serta kak ira menjadi contoh
agar dapat mengingatkan diri ini
bahawa ia lebih manis jika segalanya telah halal

yang dicari, walau bukan putera raja, biarlah putera agama..
yang diimpi, biarlah tak punya rupa, asal sedap dipandang mata..
yang dinilai, bukan sempurna sifat jasmani, asalkan sihat rohani, sempurna hati..
yang diharap, bukan jihad pada semangat, asal perjuangannya ada matlamat..
yang datang, tak perlu rijal yang gemilang, kerana aku serikandi dengan silam yang kelam..
yang dinanti, bukan lamaran dengan permata, cukuplah akad dan janji setia..
dan yang akan terjadi, andai tak sama kehendak hati, aku redha ketetapan Ilahi..
kerana aku bukan siapa siapa, hanya wanita biasa..
itulah ketentuan sejak azali..

Allahumma sa'khirli zaujan solihan yakhtibuni wayatazauwajubi wayakunu sahibanli fiddunya waljannah~

final exam part 3


assalamualaikum
walaupun sudah muktamad bahawa
saya terpaksa mengucapkan selamat tinggal
kepada Mr. Law
tetapi saya masih wajib berusaha bersungguh sungguh
bagi menghadapi
peperiksaan akhir semester asasi ini



cepatlah habis belajar
nanti boleh kawen
lol

22 August 2010

song

assalamualaikum
currently is listening to

Tuhan Beri Aku Cinta (Ayusitha)
Menanti Cinta (Krisdayanti)
Ketika Cinta Bertasbih (Melly Goeslow & Amee)
Haramkah (Melly Goeslow)
Ayat Ayat Cinta (Rossa)
Takkan Berpaling DariMU (Rossa)
PadaMU Ku Bersujud (Afgan)
Aku Ingin MencintaiMU (Edcoustic)
Muhasabah Cinta (Edcoustic)
Nantikan Ku Di Batas Waktu (Edcoustic)
Nota Cinta (Saujana)
Patah Hati (Saujana)
Satu Cinta (dunnow. lol)
SyurgaMU (Ungu)

best
ubat hati terbaik selepas Al Quran
=)

taksabarnakbalikrumah

18 August 2010

putar masa & fikir masa depan =)

assalamualaikum
kalau ikutkan sampai raya ni
insya Allah enam minggu aku tak balik rumah
sebiji macam kat asrama dulu
sebab aku sekolah kat nun jauh di utara
bukan perlis
bukan kedah
pulau pinang je
but still jauh okay
that's why tak boleh balik selalu
lain la macam adik aku tu kan
dekat
tak pernah balik naik bus
hey tak berdikari la kau
sebab
ada abang dan kakak yang baik seperti aku
wahaha

actually boleh je nak balik
but since aku dah dapat allowance
jangan harap mak nak bagi duit lagi
jadi, baik kita jimatkan duit itu
untuk raya dan masa cuti nanti
XD

tema puasa ni adalah
JIMAT DUIT, JIMAT KALORI
hanya penghuni rumah panjang yang tahu benda ni
kat pahang pun ada rumah panjang tau
bukan kat sarawak je
muehehe

hari ni mahu beli tiket balik shah alam
harap wujud lagi satu tiket untuk aku
ameen~

online application for degree dah dibuka
:|
aku tak sure lagi nak pilih apa
tapi dah terang, jelas dan nyata
tak boleh pilih Bachelor of Legal Studies
selamat tinggal undang undang
aku nak cari course yang aku minat
dan yang ada kat shah alam
tak nak la dapat jauh jauh lagi
nanti susah nak balik
huhu
so, kena la buat research course apa yang ada kat shah alam
=)

tu dari segi akademik
dari segi tutt plak
=.="
tolonglah pergi dari minda aku
syuh2
tak tahu benda ni normal ke tak
but sometimes agak mengganggu la
hoho
now is not the right time to think about this
sabarlah wahai hati
semoga bakal dapat yang lebih manis pada masa akan datang
=)

mari baca quran

14 August 2010

rosak

assalamualaikum

hidup tak pernah lari daripada dugaan
laptop rosak
phone pun rosak
dua2 masalah berkaitan dgn skrin
tapi at least laptop ni boleh guna lagi
walaupun sakit mata nak tengok skrin ni
tapi phone tu
kosong
light ada
tapi tulisan takde
gambar pun takde
KOSONG
boleh receive call
message pun boleh
tapi macam mana nak baca
huk
jadi jangan send message kat number maxis ye
call je terus
lagi senang
=)

T__T

13 August 2010

ikut hati mati, ikut rasa binasa

assalamualaikum
first of all, salam ramadhan kepada semua =)

betul ke title tu?
main tulis je
huhu

sekarang bulan ramadhan
semua syaitan dirantai
tapi nafsu tetap ada
perempuan ada 1 akal, 9 nafsu
9!!
but can be categorised into many aspects
semua berlawan nak menang
sampai aku sesak nafas =.="
rasa nak nangis pun ada
tapi air mata tak nak keluar
lol

please behave yourself, amira
BEHAVE!
istighfar banyak2
semoga mendapat keampunan daripadaNYA
T_T

jangan sampai aku buat keputusan yang drastik itu
kerana ianya akan memberi kesan kepada semua
tapi kalau itu jalan terbaik, aku redha
mohon diberi kekuatan untuk menghadapi semua ini
ameen~

three more weeks

05 August 2010

=D

alhamdulillah
ucapan pertama terlakar di minda
setelah mengetahui perkara ini
=)

pagi tadi
aku call mak sebab nak cerita pasal benda ni
konon konon nak serang bendahari sebab tak dapat lagi this thing
tapi masa tu mak tengah beli barang
dia pesan petang nanti call lagi


petang after class
tup tup
dah dapat
syukur alhamdulillah
tak jadi nak serang
hehe

plan sebenar
tak nak bagitahu mak
sebab nak claim duit kasut yang tercabut hari tu
LOL
memalukan sungguh

mula mula miss call mak
mak call balik
tanya kenapa tak call je
aku jawab, org miskin memang buat miss call je
lepas tu aku tanya,
bila aku boleh balik
(kalau nak balik kena minta izin dulu)
tiba tiba mak tanya aku
elaun dah keluar ke?
err =.=
aku tanya kenapa
abah pesan, kalau elaun belum keluar tak payah balik
sampai hati abah tak bagi akak balik T_T
sebab duit tiket pergi balik dalam RM100
tak berbaloi nak balik kejap je
huhu

dan memanglah plan aku tak menjadi langsung
mak dan abah tahu tahu je elaun dah keluar
tak dapat claim duit kasut
dorang yang minta kat aku adalah
X_x
mak pesan suruh belanja sarung kusyen baru
sebab abang iwan dah belanja langsir baru
kalau adik ada elaun agaknya dia belikan apa ye?
hoho

niat nak belanja makan masih diteruskan
bukan belanja diyanah nabilah dan natasha nasir ye
nak belanja family aku
:D

seperti biasa
spend the money wisely
kalau nak shopping raya kena balik dulu
means jangan shopping kat sini
waaaa tak sabar nak balik
heee

lepas tu cerita pasal kahwin lagi
haha
tak habis habis
mak pesan, kena sedar diri
saya ni anak bilal surau je
tak boleh demand lebih lebih
huhu

this week ada PC FAIR kat KLCC
harap ada berita gembira
*dengan penuh harapan*

all the best for test tomorrow!

04 August 2010

student's life

MTC 087
test- maybe next week

MTC 088
group presentation- tomorrow
test- this friday
group assignment- middle of august

MTC099
group assignment- coming soon
test- next friday

BEL 332
debate-next week
speech-next two weeks

BEL 342
term paper- next two weeks
pair presentation- middle of august
final exam- end of august

@.@
jangan putus asa!
bersemangat!

pesanan penaja:
dah tak sanggup tengok skrin laptop
tolonglah~~~
dellDELLdellDELL

mencari waktu untuk pulang ke kampung halaman


award daripada nabil syahmi

thank you to nabil syahmi
=)


perasaan: sangat terharu T__T
tag:
keiry
ainu