31 December 2009

lets open new page

salam
pejam celik pejam celik
hari ni dah 31 disember 2009
rasanya baru hari tu aku amik spm
lol
cepatnya masa berlalu
huhuhu

antara kenangan terbaek sepanjang thn ni adalah

1) ermm... it is too private, cannot write it here... muehehehe... tp aku syukur sgt2...

2) kenal dgn houusemates yg sengal2 belaka...muehehehehe

3) click this


kenangan yg sedeyh2 tu x yah la tulis... jadikan ia sbg satu pengajaran... huhu

semoga thn 2010 lebih baek drpd thn 2009...

lots of love,
amira

29 December 2009

cinta, love, etc

Salam…….
Btol kate efa..
Bulan 12 ni ramai yg terkena masalah ni
Virus, injection, jangkitan, panahan, dan sbgnya antara perkataan yg sering dikaitkan dgn symptom ni…
Kemudian mula la rindu rinduan, cemburu, dan macam2 lagi…
Sejujurnya aku akui aku juga terlibat dlm masalah hati ni…
Tp Alhamdulillah, masalah aku dh selesai… hopefully
But then dtg pula masalah lain
Kisah cinta org lain
Tp melibatkan aku
Bukan aku yg melibatkan diri rasanya
Mereka sengaja melibatkan aku
Sengaja ke? Ntah laa…
Aku anggap si lelaki sbg kawan
Hanya sbg kawan
Si lelaki juga begitu, tambahan pula dia dh ade kekasih hati
Tetapi akibat drpd peristiwa kesengalan lelaki ini aku mengambil keputusan utk menjauhkan diri drpd mereka
Ya, mereka merujuk kpd lelaki itu dan kekasih hatinya krn kekasih hatinya menganggap aku sbg kawan
Lebih kurang sebulan tidak berhubungan(menurut kiraan lelaki itu) tiba2 dia kembali menghubungiku…
Kali ini bkn atas dasar kawan
Tetapi utk menagih kasih, menagih cinta, menagih sayang drpd aku
Tiba2 dia meluahkan perasaan yg dia x boleh hidup tanpaku..
Dan aku cuba mengelak, menolak dan yg sewaktu dgnnya
Tp si lelaki x fhm bhs agaknya
Berterus terusan menghubungiku
Begitu juga dgn si gadis a.k.a kekasih hati lelaki tersebut
Si gadis mengatakan hubungan mereka sbg kekasih telah putus dan menyuruh aku menjaga lelaki itu sebaik2nya
Erkkk… diri aku sendiri pun x terjaga cmne nk jage org lain… sengal
Aku x taw nk wat cmne
Ape yg aku wat skrg
Abaikan panggilan dan sms drpd mereka berdua
Ya, mereka berdua
Sorang sbb menagih kasih
Sorang lagi merayu aku memberikan kasihku kpd lelaki itu
Mengharapkan aku utk menyayanginya spt aku sayang kt lelaki yg aku pernah syg selama ni
Perasaan mana boleh dipaksa
Adoii
Tolong la faham bahawa aku hanya menganggap lelaki itu hanya sbg kawan
X lebih drpd itu
Dan takkan lebih
Sigh sigh sigh
Tak sangka aku akan menghadapi keadaan sebegini
Huhuhu
Harap bila thn 2010 tiba, masalah ini akan selesai
Dan segala masalah hati juga akan selesai……….
Kpd mereka yg tgh menikmati keindahan bercinta,
Bercinta biar berpada, jgn lupa pd yg maha mencintai…..

27 December 2009

melayan perasaan

lol
ni la yg aku wat bila dh xde keje
sengal sengal sengal
hahahaha
tekan sini

24 December 2009

home sweet home

lalalalalalalalalala

sampai seremban kul 3.50...
kul 4.30 baru abg aku sampai..
adehhh

aktiviti ptg
makan makan makan

aktiviti malam
aunty2 aku ajak berfoya2 di bawah
aku pun mcm okay
x kan nk terperap kt bilik je
dh sampai games room tu
bapak la ramai gler
pastu dgn karaoke lagi
aaaaaaa
x boleh thn
mcm nk pengsan
huhuhu
aku x bleh tahan dgn keadaan yg crowded dan bising

aktiviti pagi
breakfast
mandi
on9 jap
turun bawah
at first main bola tampar dlm air
hahaha
pastu main bola tampar pantai
erkk... ade pantai ke kt situ?
hohoho
pastu ade sekumpulan dak laki ni nk maen gak
tp tgk kitorg conquer dorg mandi dulu
dh penat maen kitorg bg la mereka peluang
best siot maen td
having a great time with my families
yg x bleh blah
tiap kali org surf dan tangkap bola, aku akan jerit
klw aku sendiri yg tangkap kompem2 la jerit gak... haha
senang ckp td penat jerit je la...
hahahaha
pastu kitorg mandiiiiiii
time tgh mandi tu bleh sambung main lagi
adehh, penat aku
pastu naik
mandi2
siap2
kemas2
check out
aunty aku ajak tido lagi satu malam
tp aku menolak dgn baik
hahaha
xmo2
nnt sunburn
dh la sunburn g TC ari tu x hilang lagi
huhu
lagi pun aku ade hal esok...

sampai uma dlm kul 3.30...
then ade org kol
siot btol
dia taw klw kol no celcom aku x kan angkat
then dia kol no maxis
adehhh
macam2 hal
maaf, aku x dpt terima ko
aku anggap kwn tu dh cukup baik kot
lagi pun ko kan da ade gf
aku xmo jd perampas walaupun gf ko rela bermadu
aku x relaaaa
huhuhu
lagi satu, tlg la jgn paksa
perasaan ni natural, jgn la nk paksa2 plak
pastu sedap2 je nk bahasakan diri abg
euwwwwww
aku dh ade abg tau x
yg sgt2 x bleh blah
dia ckp dh sebulan x contact aku dia rase sgt sunyi
sampai cari 7 gurl lain utk hilangkan sunyi
tp sygnya girls tu x mcm aku
mmg la x same
aku lain, mereka lain
sengal btol
dah2
xmo ckp pasal ni
wat semak otak je

hepi holiday to all students of uitm kuantan
heeeeeeee

20 December 2009

sehari bersama peers di teluk cempedak

panas2
baru kuar dr microwave ni
hahaha

kronologi
thankz to dena sbb kol aku semata2 nk kejutkan aku..
hahaha
asal ko x ketuk pintu je weyh
aku bangun kul 7.21 pagi
sedangkan bus bertolak kul 7.45 pagi
ahhh peduli ape
skali skala biar bus tunggu aku plak
hehehe

ni fes time aku g tc
korg jgn gelak plak
haha
sebelum ni x berkesempatan

aktiviti satu
are you talented
mcm biasa la
wat trademark
at first aku group lain
tiba2 kena tukar masuk group omega
ye, group omega yg dpt second last tu
hahahahah

aktiviti dua
treasure hunt
adventure
sbb ade lari2
adventure la tu
hahahaha

aktiviti tiga
ape ek nama dia
balloon war maybe
hahaha
aku kompem la awal2 lagi surrender
ade org main kasar
hukhuk
utk org tu, xpe, sy maafkan
then ade pertandingan makan tembikai
aiyarkkkk
yg ni aku jd penonton je
hikhik

aktiviti empat
istana pasir
besh2

pastu aktiviti bebas
aku, dena, piqa dan sharon membuat keputusan utk stay sampai malam
yela, aku n dena x pernah pegi tc
so lepak la lama2
huhuhu
tp sygnya td hujan
so kena la balik awal
weyh2
jeles gler td x dpt mandi
huaaaaaaaaaaa
yg g pd rabu ni pun aku rase mcm x dpt mandi gak
adoiii
xpe2
at least dpt join
kire okay la tu
kan kan kan

dah2
ape on9 lagi ni
tutorial x siap lagi
adehhh
kaki aku sakit
muka aku sunburn
badan aku kesejukan kena hujan
klw la esok xde kelas
heaven gler
huhuhuu
away~

18 December 2009

rindu

sape yg tau lagu ni meh la nyanyi same2

unwanus saadah
lahirmu tanda bahagia
membawa sinar panji keagungan
ukhuwah dieratkan
maju dan terus maju
unwanus saadah
tuju kecemerlangan
akhlak mulia jadi insan berguna
wawasan agama
negara akan berjaya
muafakat fil amri
mujahadah fin nafsi
mumtazah fid darsi
matlamat hasrat kami
semoga direstui
ya rabbi berkati
usaha nan murni
demi agama bangsa negara kami
cemerlang duniawi
bekalan di ukhrawi
berdoa untuk cita yang murni

huuuuuuuuu
suddenly miss this school so much
x taw la nape
maybe aku yg pilih utk masuk skola ni
dan aku juga yg rela utk tinggalkan skola ni...
erkkk
huwaaaaaaaaaaaa
windu~
misi mencari warga samuskd telah dijalankan
tak kira sama ade satu batch, senior atau junior
sume aku try add
huhuhuhu
windu cikgu2, ustaz2, ustazah2
windu
windu
windu
Sekolah Agama Menengah Unwanus Saadah Kanchong Darat
mungkin x sehebat samttar, samtaj, sam10 atau sambest
but still, you are the best

17 December 2009

myself

* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* Seorang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

ehem2.. yg bold tu sgt2 tepat...

too many things happened to me lately...
no need to write it here
just wanna say sorry
sigh
no no no no no
dont cry!
must be happy
coz at least i can join the holiday
yeahhhh
aaaaaa
gembira dlm kesedihan
sedih dlm kegembiraan
cheer up gurl!!

sebelum terlupa
nk say a lot of thankz to
republic of 1991
especially efainuwany
then housemates 1204
maziah, ruby, dina, dena, sharon, piqa, jamie, angah
thankz dear~
<3 all of you!

13 December 2009

biar aku luah segala2nya

huhhh
kali ni aku dh x peduli
sebelum ni konon nk simpan dlm hati je
yela, skrg ape2 pasal blog je mesti satu kampung tahu
tapi tak bolehhh
sbb bnde ni la yg wat aku xde mood selama beberapa hari
bnde ni la yg wat aku nanges 2 hari berturut2, eh masuk hari ni 3 hari
dan paling penting
bnde ni gak yg wat aku xde mood nk blaja and wat keje
lepas aku post ni klw ade yg nk wat open table
sila la buat
aku x kesahhh
tp better jgn wat
nnt ade yg x nk balik
bapak berani aku skrg...
huhuhuh

okay
menurut kalendar akademik pelajar asasi
cuti start 25 hb
dan family aku plak pegi holiday 23 hb
wth????
heyyoooo
memang la x puas hati!!
yg g picnic bln 6 hari tu pun aku x join
x kan la yg ni x join gak
takblehh2
mmg la dh pernah pegi tmpt tu
tp tu dulu, time form 4
plus kali ni lagi ramai yg pegi
x kan la aku x pegi
hishh
TAK PUAS HATI!!

actually bnde ni nk dirahsiakan drpd pengetahuan aku
tp ade org yg bocorkan
dan org yg bocorkan tu mmg sengal
ko tau x aku mrh kt ko ni
jgn sampai aku cancel nk belikan mp3 okay!

mase aku mula2 tau pasal bnde ni ingatkan main2 je
sbb aku rase x kan la mak aku x nk bwk aku
but then dak yg bocorkan tu ckp
tarikh mmg dh confirm sbb dh booking
owh... fine
T.T
dh nanges da time ni
pastu call abg aku
dia ckp klw nk ikut mmg kena ponteng kelas
wtf???
kwn aku pun suggest mcm tu
tp aku bkn la student yg bijak sampai nk ponteng kelas
unless klw lecturer cancel kelas, bleh la aku join

okay
otak aku berfikir
mmg x puas hati gler time ni
pastu call mak aku
mintak duit pasal nk g ganu
yela
dorg g holiday
x kan aku x bleh g gath kt ganu tu
selepas soal jawab dgn mak aku
dia x bg langsung
dia ckp klw wat kt ecm bleh la
ni sampai kt sana jgn harap nk g
lagi pun, ade sbb lain nape mak aku x bg
tak boleh tulis kt sini
okay, fine
aku x join gath tu
nanges lagi
x habis2 nanges
pastu kebetulan plak minggu tu aku mmg stress
lebih stress pasal study
pastu dgn bnde ni plak
stermess jadinya
aku ckp lagi
nk duit, nak shopping
yela, aku nk g holiday tu confirm2 la x bleh
nk join gath pun x bleh
so nk shopping la kan
mak aku ckp
okay, boleh
nk shopping, shopping la
asalkan x pegi gath tu
so aku pun mcm okay la
shopping pun bleh reduce stress
mak aku ckp nnt suruh abg iwan bank in duit
okay, aku pun dh okay la lepas tu
no more crying

esoknya plak
abg aku call
dia tanya nk wat pe duit byk2
x cukup ke duit yg ade slame ni
duit tu guna la utk blaja
jgn asyik shopping je
aku dh nanges da time tu
seingat aku mak aku okay je time bg keizinan utk shopping
asal abg aku ni
ngeeeeeee
lagi pun bila mase plak aku slalu shopping
skrg kuar pun jarang tahu
x caye tanye dak uma 1204
pastu ckp, ckp, kp
dia tanye aku beli ape
aku ckp la kasut dgn baju
dia tanya lagi
raye hari tu x beli kasut ke
heyyoo..x beli okay
dh 2 thn x beli kasut raye
pastu dia ckp owh, xpe la
then dia ckp nnt time aku cuti klw nk g holiday gtaw la
eleh, time aku cuti adek aku x cuti
holiday ape nye
pastu bla bla bla
dh habis call
nanges lagiii
gler la
pembaziran air mata btol

pastu aku call mak aku plak
sbb aku ingatkan mak aku x bg shopping
yela, asyik mntk duit je kan
jawapan mak aku
dia ckp dia lagi rela bg aku shopping drpd join gath
sbb gath tu jauh sgt
cume yg dia ckp kt abg aku tu
dia risau aku asyik beli baju tp x pakai pun
sbb ade 1 baju ni mmg aku x pakai sgt tp harga dia bleh thn
dia x nk jd mcm tu je
tp nada abg aku ckp tu mcm mrh
thats why la aku nanges
huhuhu
pastu mak aku tanya
abg iwan mrh???
pernah ke dia mrh kamu??
pastu talian terputus sbb kredit aku habis
huhuhu

so now dh okay sikit kot
sedang mencari mood nk study, nk siapkan keje
hopefully no more crying after this

doa byk2 lecturer cancel kelas 23 and 24 disember
klw x dpt 23hb, 24 pun jd la..
nnt aku naik bus turun kt negeri sembilan
lol
tp mcm xde harapan je
:cry:

to my family
i'm sorry okay
aku tau aku ngade2
hekhek
tapi sila la faham keadaan aku yg stermess di sini
then x dpt join holiday tu
mmg la memberontak
huhuhuhu
jgn lupa belikan souvenir okay
aku xnk gmbr2 kenangan korg
menyakitkan hati tahu
nk souvenir jeee

10 December 2009

dont give up bebeyh

setakat tulis title dlm bhs inggeris, hari2 bleh wat...
cuba write blog in english..
bleh...
tp nnt mase aku dihabiskan nk blogging je
xde mase nk study
huhuhuhu
i'm sorry madam roose
next time i'll try to write fully in english
but now i want to write in malay
can i???
for sure la bleh.. ni blog aku
hekhek
sorry again madam...

asal stress je blogging
asal blogging je stress
haishhh

nombor satu
stress sbb bnde tu..
x perlu tulis di sini..
sbb ramai sgt stalker..

nombor dua
dah masuk sem dua baru sedar betapa susahnya hidup sbg university student..
ko ingat sama je ke time kt skola dulu
bila cikgu sentiasa suap student dgn penuh kasih syg..
huhu
here you have to do all things by your own
you have to be independent
no more manja2
ramai ckp sem dua lg senang compared to sem satu
ye, aku nampak kesenangan itu
tapi.. ade juga terselit kesusahan
maybe org lain rase bnde ni biasa je
but for me it is a challenge
/me take a deep breath
relax
cool
dont be so stress
ni la realiti hidup seorang pelajar
must adapt it
by hook or by crook
hukhuk
be strong!
dia bleh dpt 4 flat asal aku x bleh
ade ke dak law dpt 4 flat???
huhuhu

go mira go!!!
where's your spirit my dear?
success need sacrifice
remember it
success also need so much effort
dont forget it
huhuhu

*mencari, mencari dan mencari.....

06 December 2009

al azwaju solihah

oleh : ahmad fikry
dari iluvislam

Nizam menangis semahu-mahunya. Menangis melepaskan segala apa yang menyesakkan hatinya. Hatinya terasa perit yang bersangatan. Sukar baginya untuk menerima sebuah kenyataan. Dalam bilik itu, Nizam melepaskan segalanya, tidak mungkin lagi dia mampu berpura-pura tersenyum tenang.

-----------------------

Nizam mencium dahi isteri yang baru dinikahinya. Isteri yang halal baginya. Dia merasakan perasaan nyaman yang menyenangkan saat menatap wajah isterinya. Dia bersyukur kerana dikurniakan Allah akan isteri yang sangat menyenangkan hatinya.

”Abang..nanti kita bertilawah sama-sama ye? Abang cuba periksa bacaan Safi,” tanya Safi sambil membaringkan kepalanya ke riba suaminya. Nizam mengangguk sambil mengusap lembut ubun-ubun isterinya yang masih bertelekung. Dia mencium dahi dan kelopak mata isterinya. Dia sangat-sangat bersyukur kerana isterinya mahu ikut bangun menunaikan solah tahajud dengannya. Al azwaju shalihah, iaitu pasangan hidup yang sholeh merupakan antara petunjuk kebahagiaan yang dipandukan oleh Ibnu Abbas r.a.

-------------------------

Terasa lututnya kian melemah untuk terus berdiri. Nizam tetap juga menangis. Tangannya diraupkan ke muka. Perlahan, dia berdoa agar hatinya dicekalkan oleh Allah untuk menerima kenyataan ini. Berdoa supaya perit yang terasa amat menyesakkan,sirna dari hatinya. Dalam doanya, dia berterusan menangis.

------------------------

Setelah selesai memeriksa akaun perniagaannya, Nizam bersegera mengambil wuduk dan menunaikan solah taubat dan hajat dengan khusyuk sebelum bersiap untuk tidur. Sesudah memberi salam, dia terlihat isterinya yang telah nyenyak tidur. Dia tersenyum dengan pandangan kasih pada isterinya. Tiba-tiba, dia teringat bahawa ada sesuatu yang ingin dilakukannya sebelum tidur. Dia menuju ke meja dan mencapai kertas yang tercatat sesuatu. Dia cuba menghafalkan kandungan yang ditulis olehnya. Malam itu, Nizam terlena di atas meja bersama catatan di tangannya.

Awal pagi itu, Safi bangun sambil menggosokkan matanya. Dia hairan kerana suaminya tidak mengejutkannya seperti biasa. Bertambah hairan apabila suaminya tiada di sisinya. Rasa cemasnya segera hilang apabila melihat suaminya sedang tidur pada meja tulis. Safi bingkas bangun untuk menggerakkan suaminya, dan terlihat catatan yang terhimpit di tangan Nizam. Safi cuba memahami catatan itu dan matanya basah secara tiba-tiba.

Safi mengetahui suaminya tidak meminati muzik dan tidak tahu menyanyi. Pernah sekali Safi memberitahu Nizam bahawa dia sukakan sebuah lagu yang didengarinya. Hatinya sangat tersentuh apabila melihat catatan yang terhimpit di tangan suaminya adalah lirik lagu yang digemari olehnya.

------------------------

Nizam baring dan berusaha menahan emosinya. Dia mula mengaturkan kembali nafasnya dan menghilangkan isak tangisnya. Dia insaf pada dirinya yang lemah menanggung ujian. Tidak henti-henti hatinya berdoa agar dicekalkan dan dipermudahkan Allah akan apa yang telah menimpa dirinya. Walau begitu, tetap saja air matanya terus mengalir keluar dari matanya.

----------------------------------

Safi menggigil. Suhu badannya meningkat. Berulang kali keluhannya pada Nizam menyatakan dirinya sangat sejuk. Hanya Allah sahaja yang mengetahui cemas yang menyelubungi hati Nizam. Dia menyelimutkan isterinya, menyuapkan air dan ubat. Nizam menjadi tidak senang duduk dan sentiasa berjalan ulak alik di sisi Safi. Safi menolak bila diajak untuk ke hospital. Safi mengatakan dirinya hanya terkena demam biasa. Safi tersenyum melihatkan kecemasan yang melanda suaminya.

” Kenapa Safi senyum? Jangan buat abang risau.” Nizam mengerutkan dahi.
” Abang..kenapa lah tiap-tiap kali Safi sakit, mesti abang jadi macam ini. Cemas tak tentu pasal. Safi demam biasa je abang. Macam mana lah kalau nanti jadi apa-apa kat Safi. Macam mana dengan abang?” Safi masih tersenyum. Wajah pucatnya tetap ayu dipandang Nizam.
“Dah..! jom ke hospital. Kenapa takut sangat nak jumpa doctor dengan makan ubat? Bukannya doctor tu makan orang. Perangai macam budak-budak. Abang pergi ambil baju salin.” Nizam cemas.
“Taknak!” Safi kembali memejamkan matanya.

Keesokannya, Safi sihat seperti biasa. Menyediakan sarapan sambil mengejek-ngejek suaminya yang cemas semalaman.

“Demam kura! Lain kali abang taknak peduli Safi lagi.” dengus Nizam.
”Eleh..kata je taknak peduli,tapi bila Safi sakit,abang cemas tak tentu pasal..hehe. wekk.” Safi mengejek sambil mendekatkan mukanya kepada muka Nizam yang berpaling. Nizam melepaskan roti di tangannya lalu mencapai pipi Safi dan mencubitnya. Ditariknya Safi mendekat kepadanya, dielus lembut rambutnya.

”Kalau Safi sakit lain kali, Safi kena dengar cakap abang. Jangan buat abang risau lagi ye?” Nizam bertutur lembut. Perkataannya disulami dengan rasa kasih yang tulus.
Safi mengangguk. Dia memahami kehendak suaminya. Tapi kemudian menjauhkan dirinya dari Nizam.
”...tapi Safi suka tengok Abang risaukan Safi..hee” ejek Safi sambil berlari-lari anak.

--------------------------

Nizam bangun dan mencapai mushaf al Qur’an. Dibacanya ummul kitab dan dibukanya pada helaian surah At Taubah,surah kegemarannya. Dilapkan air matanya pada tuala kecil dan meneruskan bacaan. Perlahan, air matanya mulai mengering dan isak tangisannya berkurang. Dengan rasa tenang, Nizam cuba memahami sedikit maksud ayat-ayat yang pernah dipelajarinya. Sesekali bacaannya terhenti dan diteruskan kemudiannya.

---------------------------

“Allah s.w.t dengan kerahiman Nya telah mengurniakan pelbagai nikmat pada hambaNya. Dan nikmat yang paling mahal adalah nikmat iman dan Islam. Dengan Iman, kita mengenal siapakah Rabb yang telah menjadikan kita. Dengan Islam, kita memahami petunjuk jalan hidup yang dikehendaki Allah pada umat manusia.

Hati yang beriman, sentiasa cinta dan rindu kepada penciptaNya. Hati yang beriman sentiasa mengawasi tingkah lakunya. Hati yang beriman sentiasa berusaha memperbaiki hubungannya dengan Allah s.w.t. Hati yang beriman sentiasa beramal dengan perintahNya yang akan menjauhkannya dari azab dan murka-Nya. Hati yang beriman sentiasa mengharap rahmat dan ampunanNya.

Bersyukurkah kita akan nikmat paling mahal yang dianugerahkan Allah kepada kita? Adakah hati-hati kita sentiasa berzikir mengingatiNya dengan rasa takzim akan kebesaranNya? Pernahkah lafaz-lafaz bicara kita mengagungkan kehebatan Nya? Hati-hati kita benar-benar berserah pada ketentuanNya, menyembah pada Allah yang Esa? Sesungguhnya tiadalah yang kekal hanya melainkan Allah yang Maha Kuasa.”

Nizam menyudahkan tazdkirahnya. Safi mencapai kitab Riyadh as Solihin dalam tangan suaminya untuk disimpan. Safi bergerak dan duduk bersandar di dada suaminya. Dicapai tangan suaminya dan digenggam erat tangan suaminya.

”Safi bersyukur pada Allah sebab dikurniakan pasangan hidup seperti abang. Jiwa Safi tidak pernah kosong dari kasih sayang Allah. Abang membimbing Safi menjadi lebih dekat padaNya.” Safi bersuara lembut.

Nizam mencium ubun-ubun isterinya. ”Abang pun bersyukur sebab dikurniakan Safi sebagai isteri. Safi sebaik-baik pendorong pada abang. Safi menurutkan kemahuan abang untuk lebih bersemangat mengenalNya. Safi adalah sebaik-baik kesenangan dunia pada Abang. Alhamdulillah.”

----------------------

Nizam menyudahkan bacaannya. Dia menutup dan menyimpan mushaf al-Qur’an. Nizam kembali duduk ke atas sejadahnya dan mula beristighfar. Jiwanya terasa damai dan tenang. Rasa perit yang menyesakkan kini berubah menjadi rasa mengharap yang sangat tinggi pada rahmat Allah dalam hatinya. Nizam berterusan beristighfar sambil membenihkan rasa-rasa pengharapan . Benih pengharapan yang ingin dicambahkan dalam doanya.

-----------------------

Nizam marah. Dia beredar meninggalkan bilik dengan membawa bantal dan selimut. Disusun bantalnya di atas sofa halaman ruang tamunya. Nizam terus merebahkan badannya dan memejamkan mata. Hatinya berulang kali beristighfar untuk mengurangkan rasa marahnya. Dia berusaha mengosongkan fikirannya dan memejamkan matanya.

”Abang..kenapa abang diam? Bagitahu Safi apa yang buat abang marah? Safi tak tahu apa kesalahan Safi kalau abang diam. Abang..jangan begini abang. Mari kita tidur di bilik.” Safi mengusap-ngusap lengan suaminya. Safi sangat memahami tabiat suaminya yang tidak mahu bersuara langsung ketika marah. Tapi dia juga tahu yang suaminya akan menjelaskan segalanya ketika hatinya tenang. Safi berusaha menenangkan hati suaminya. Namun dia resah melihatkan suaminya yang seakan tidak memperdulikannya.

”Abang...jangan buat Safi begini.” Safi mencapai telapak tangan suaminya dan meletakkannya di pipinya. Diusap tapak tangan suaminya lembut pada pipinya. Safi cuba bertahan namun air matanya tetap menitis keluar dan membasahkan tapak tangan suaminya.

Dia sedikit tersentak apabila tangan suaminya bergerak perlahan mengesat air matanya. Dilihatnya wajah suaminya yang memberi perhatian mengelap titisan air matanya.

“Safi..kan banyak kali abang dah melarang Safi berchatting dengan lelaki yang Safi tak kenal. Safi dah punya suami..” Nizam memulakan bicaranya.

”..tapi Safi tak buat apa-aa...” jawapan Safi terhenti apabila Nizam menutup mulutnya lembut. Nizam terus mengesat air mata Safi yang masih mengalir.

”Abang faham Safi seorang isteri yang baik. Abang juga tahu Safi sering berchatting dengan kawan-kawan sepengajian dengan Safi. Sedikitpun Abang tak salahkan Safi. Tetapi kadang-kadang abang lihat Safi layan juga lelaki asing yang mahu berchatting sekadar suka-suka. Walaupun abang tak sangsi dan ragu pada kejujuran Safi, tapi abang tidak suka perkara begitu. Abang cemburu. Dan abang tidak senang biarkan rasa cemburu abang ini terpendam begitu sahaja dan membiarkan Safi dengan kebiasaan yang Abang tidak suka. Abang suami Safi. Abang mahu meredhai seluruh perlakuan Safi, sedikitpun abang taknak simpan rasa tidak senang pada Safi. Bukan ke Rasulullah s.a.w pernah bersabda kepada Fatimah r.ha,” Hai anakku, tidakkah engkau mengetahui bahawa kerelaan seorang suami itu juga merupakan kerelaan Allah dan kemarahan seorang suami itu juga merupakan murka Allah. Hai anakku, seorang perempuan yang beribadah menyerupai seperti ibadahnya Maryam putri Imran, Kemudian suaminya tidak merelakan kepadanya, maka Allah tidak akan menerima amal ibadah darinya. Hai anakku, amal yang paling utama bagi para wanita ialah ketaatan mereka kepada suaminya....””

Nizam memegang ubun-ubun isterinya,” Abang marah kerana nak Safi faham kehendak abang sebab abang sebelum ini dah pernah menegur Safi, maafkan abang.”

Safi terus menangis, dia menganggukkan kepalanya. ”Safi faham abang. Safi akan lebih berhati-hati pada masa akan datang. Maafkan Safi abang.”

Nizam tersenyum,”Abang maafkan. Kasihannya isteri abang ni kena buli..hee”

Safi terus menumbuk-numbuk dada Nizam. Mukanya memerah dan bingkas bangun dan berlari-lari anak menuju ke bilik, ”Abang tetap kena tidur dekat luar! Padan muka abang.”
”Aikk? Pulak?” sahut Nizam sambil ketawa kecil,lucu melihatkan telatah Safi.

---------------------------

Nizam semakin larut dalam zikirnya. Dia menyerahkan dirinya secara total kepada kehendak takdir Allah. Dia menerima segalanya dengan rasa rendah diri sebagai hamba yang lemah. Keluasan rahmat dan kasih sayang Allah tiada bertepi baginya. Pengharapan demi pengharapan telah menghidupkan hatinya daripada kegelapan akibat kesedihan dan kesengsaraan perasaannya. Aqidahnya meyakini bahawa jodoh, rezeki dan ajal sudah ditentukan Tuhannya.

Nizam membuka matanya yang redup. Dia bangun dan memperbaharui wudhunya. Nizam kembali ke biliknya dan mula berdiri untuk menunaikan solah sunat. Hatinya kini cuma mengharap pada keampunan dan rahmat Allah s.w.t. Memohon agar dilindungi Allah daripada syaitan yang direjam, Nizam memulakan solahnya.

---------------------------

Nizam pulang agak lewat daripada biasa. Selepas Isyak, dia bermesyuarat dengan para ahli jemaah masjid. Pelbagai isu dan hal yang telah dibangkitkan. Tidak kurang juga laporan daripada usaha yang telah dibuat. Mesyuarat diakhiri dengan doa dan sedikit muzakarah dengan sahabatnya.

Nizam membaca sms yang diterimanya,
< Safi >
” Abang, Safi nak pergi hantar ummi sekejap. Ada hal kata ummi. Abang izinkan?”

< Nizam >
”Abang izin. Safi nanti boleh bermalam di rumah ummi,dah lewat. Esok abang singgah ambil Safi.”


Nizam berhenti di persimpangan lampu isyarat. Di sebelahnya dilihat sebuah kereta yang dipenuhi penumpang remaja. Nizam beristighfar apabila melihat pasangan muda lelaki perempuan sedang berpeluk dan bercium. Pastinya belum bernikah kerana umur yang masih bersekolah. Nizam membunyikan hon sebagai isyarat membantah perlakuan itu dan kenderaan itu terus memecut pergi. Matanya basah, hatinya geram. Sungguh para muda mudi yang bergelumang dengan maksiat tidak menyedari betapa pedih dan dahsyatnya azab Allah. Cahaya petunjuk terhijab lantaran hati yang hitam dengan dosa. Sebab itu sering dikatakan mereka kepada orang yang ikhlas menegakkan syariat Allah sebagai penyibuk dan macam-macam lagi. Hakikatnya, para pendakwah ini sama sekali tidak ingin para pemuda ini menyediakan dirinya untuk diazab Allah, menjadi bahan bakar nerakaNya. Kasih sayang manakah yang lebih unggul daripada menyelamatkan seseorang manusia yang jauh dari perintah Allah supaya mendekati, mengenal Allah. Sungguh, hidayah itu hanya milik Allah. Nizam beristighfar dan berdoa.

Nizam menerima panggilan daripada Safi.
”Assalamu’alaikum.. abang dah sampai? Safi dah tiba dekat rumah ummi. Abang, sebelum pergi,Safi dah buat bubur kacang. Abang makanlah ye? ”
”Wa’alaikumussalam Safi..abang dah nak sampai. Insya Allah,nanti abang makan lah bubur kacang Safi yang sangat sedap tu. Amboi...sampai tak sempat abang nak jawab salam..hee” usik Nizam.
” Ye lah, sebab Safi rasa tak sedap ha...”

Panggg!! Cermin depan kereta Nizam tiba-tiba retak. Entah dari mana kereta anak-anak muda tadi memecut datang dan melemparkan benda keras. Nizam bertakbir lantas memperlahankan keretanya untuk berhenti di sisi jalan. Nizam beristighfar panjang.
”Abang...abang...abang?!!! kenapa ni bang?!! Abang?!!..huhuu. kenapa ni bang?”
Nizam tersedar yang isterinya masih di dalam talian.
”Bawa berselawat Safi..bertenang.. Abang ok. Alhamdulillah. Cuma ada benda keras yang kena depan cermin kereta ni tadi. Takde apa-apa yang jadi, cermin je yang retak sikit. Abang pulang dulu ye? Nanti abang telefon lain di rumah.” Nizam menenangkan Safi.
”Ye abang. Bawa elok-elok. Nanti abang telefon Safi ye bila dah pulang?”Kedengaran Safi masih lagi risau. Suaranya masih terisak-isak menangis.
”Insya Allah,jangan menangis,nanti ummi risau. Assalamu’alaikum.” Nizam meletakkan telefon. Dilihatnya kawasan cermin hadapan yang retak seketika dan kembali meneruskan perjalanan.

Setibanya di rumah, Nizam berjalan ke dapur sambil menelefon isterinya. Dilihatnya bubur kacang yang disediakan masih panas. Nizam menggelengkan kepala sambil tersenyum apabila tiga panggilannya tidak dijawab. Mungkin Safi sedang solah untuk menenangkan dirinya. Begitulah kebiasaannya.

------------------------

”Perniagaan abang ditimpa masalah sikit. Ujian dari Allah untuk kita. Mungkin kita terpaksa susah sikit lepas ni. Abang pun mungkin akan sibuk sikit untuk selesaikan masalah ini. Safi ok?” Nizam bertanyakan isterinya.
”Alhamdulillah abang, Safi ok. Jangan lah Abang risaukan tentang Safi. Safi faham masalah abang. Apa yang dapat Safi bantu, Safi bantu. Susah senang, kita sama-sama, abang. Sentiasa harap dan doa pada Allah.” Safi berbicara dengan lembut.
”Masya Allah..terima kasih Safi. Maafkan abang kalau ada kekurangan, ada kelemahan abang selama ini dalam menjadi suami Safi.. abang..”
Safi memintas, ”Jangan cakap begitu,abang. Abang suami Safi, jodoh ketetapan Allah pada Safi. Jangan abang lemah semangat. Susah abang, susah Safi juga. Safi bersyukur sangat kerana dikurniakan abang sebagai suami Safi. Lagipun Safi sayangkan abang kerana Allah. Takkan goyah hati Safi dalam mentaati abang, suami Safi. Abang kena kuat!” kata Safi mendorong Nizam.

“Susah senang kita bersama.”

------------------------

Nizam menghabiskan bubur yang disediakan isterinya. Sedap. Isterinya seringkali tersenyum indah saat dia memuji masakannya. Nizam mencapai telefonnya. Dia bimbang mengganggu isterinya jika dia masih larut dalam bersolah. Dia yakin isterinya akan menelefonnya setelah selesai.

Seketika, hatinya menjadi sebak. Tubuhnya bergementar. Nizam berasa hairan dengan perubahan dirinya seketika tadi namun dia kembali membersihkan mangkuk bubur yang dihabiskannya.

Nizam menghantar pesanan sms kepada isterinya,
< Nizam >
” Sedapnya bubur kacang Safi. Licin abang makan. Agaknya ada tak bubur begini di jannah nanti? Hee..Telefon abang ye nanti.”

Nizam tersenyum membaca sms yang ingin dikirimnya. Nizam juga agak risau bimbangkan isterinya masih resah akan kejadian sebentar tadi. Selesai berwudhu, telefon Nizam berdering.

“Zamm…” kedengaran suara ibunya yang terisak-isak menangis. Rasa cemas segera menyelubunginya tetapi Nizam cepat-cepat beristighfar.
“Ke..kenapa..um..ummi?” Nizam gugup.
“Safi, zam.. Safi terlibat dengan kemalangan. Huu..”
”Innalillah hi wa inna ilai hi rajiun...macam mana keadaannya ummi? Macam mana dengan Safi? Macam mana dengan dia?” tanya Nizam cemas.
“ Pak Arshad bagitahu, Safi dah meninggal dalam perjalanan ke hospital. Sabar ye Zam..anak ummi..huu..”

Nizam merasakan dadanya begitu sesak. Nafasnya tercungap-cungap. Seakan udara di sekelilingnya telah menjauh darinya. Telefon terlepas dari genggamannya. Nizam terduduk. Air mata mula bercucuran mengalir.
”Ya Allah..Safi ku..Ya Allah..”

---------------------

Selesai bersolah dan berdoa. Nizam memulakan perjalanan menuju ke hospital. Sebelumnya, dia singgah mengambil ibunya dan berusaha menenangkan ibunya yang telah kehilangan menantu yang dikasihinya. Ibunya menceritakan kepada Nizam apa yang berlaku dan apa yang diceritakan Pak Arshad yang tinggal di kawasan kejadian di dalam perjalanan mereka.

Ibunya memberitahu bahawa selepas kejadian kereta Nizam dibaling benda keras, Safi menjadi begitu risau dan meminta izin dan bersalaman dengan ummi untuk pulang melihatkan keadaan Nizam. Tetapi dalam perjalanan pulang ke rumah, Safi cuba mengelak kereta yang tiba-tiba membelok masuk ke simpang. Akibatnya Safi terbabas melanggar sepohon pokok.

Nizam tabah mendengarnya.

Cerita dari Pak Arshad pula menyatakan sebelum Safi menghembuskan nafas terakhir,dia meminta Pak Arshad mengambil telefon di dalam beg bimbitnya. Safi sempat membaca sms terakhir yang dikirim dari Nizam dan tersenyum indah. Dia berpesan kepada Pak Arshad agar memberitahu Nizam untuk memaafkan segala kesalahan dan meredhai dia sebagai isterinya. Dia menghembuskan nafas terakhir dengan lafaz syahadah.

Dalam ketabahannya,air mata Nizam mengalir perlahan.

--------------------------

Perlahan, Nizam membuka kain putih yang menutupi wajah isterinya. Dia mengucupi dahi jenazah isterinya dan memandang wajah bersih Safi. Nizam mengatur nafas dan tersenyum indah memandang jenazah isterinya.

” Allah mengetahui bahawa abang telah meredhai Safi sebagai isteri yang solehah pada abang. Bagi abang, Safi adalah sebaik-baik kesenangan dunia. Safi telah mentaati perintah Allah dengan sabar melayani segala kehendak suami Safi. Abang memaafkan segala kesalahan Safi sama ada yang tersurat mahupun tersirat. Abang meredhai Safi pergi. Sungguh, Safi seorang isteri yang terbaik pada abang. Semoga Safi tergolong dalam golongan mereka yang beriman dan beramal soleh. Berbahagialah duhai isteriku,Safi..”

Rasulullah s.a.w bersabda ; ”Sesiapa saja wanita yang meninggal dunia dan suaminya meredhainya maka ia masuk syurga.” (Tirmidzi, Ibnu Majah, Hakim)

----------------------

”Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman.” - Ali Imran : 139

Kasih sayang bukan melemahkan hati, bukan membawa putus asa, bukan menimbulkan tangis sedu sedan. Tetapi, kasih sayang menghidupkan pengharapan, menguatkan hati dalam perjuangan menempuh onak duri penghidupan. – Hamka.

Berbahagialah orang-orang yang beriman.
Penghujungnya adalah kebahagian, bagi setiap yang beriman pada Allah dan Rasul Nya.
----------------------------------------------- tamat

besh~~
lg2 sbb nama gurl tu safi...
huuuuuu

cumulative frequency

errr
cumulative frequency ni dlm add math ke modern math ek?
aku dh lupa la..
hahahaha

hari sabtu

kisah cuak melibatkan dot dot dot

virus merebak dgn cpt... aku x dpt wat pape...huhu
sorry guyz...

adegan di facebook yg wat aku rase nk g antartika..
ishh.. hot btol walaupun smlm hujan

beli kaspersky utk selamatkan lappy

mlm pula sibuk scan lappy sampai kul 4.30 pagi

pg ahad tidurku dibangunkan oleh kisah sedeyh sorg sahabat
aku harap ko sabar dan jgn2 sedeyh2 k...

adegan lelaki sengal yg menganggap aku sbg scandal yg konon baek sgt
yg ko bodo sgt tu pe hal...
x taw nk ckp ape
ingatkan ko dh fhm tp rupanya x fhm langsung
what the fish btol la

lepas ni mahu study
yeke?
hehehhee...

aku menyampah tau x???
antartika jauh sgt
masuk peti ais je
okay, nk hibernate

01 December 2009

mood

malam ni xde mood
baby slow melampau
lappy pun dh lembap
x boleh masuk forum
huhu
nak study pun mcm xde mood

btw, aku suke layout ni
klw korang x suke sila tutup mata
hekhek