22 October 2009

muet ku sayanggg

assalamualaikummmm
malam td tido kul 12 lebih akibat ade rama2 dlm perut
bangun kul 5.40 pagi..
bapak cepat.. raya hari tu pn aku x bangun secepat ni..huhu
demi muet tersayang...ececehhhh
mesti korg pelik asal aku bangun awal bebeno...ehehehe
sebabbb... aku amik muet kt smk telok panglima garang...
almost half an hour journey
mcm nk balek kg je kn...haha

bile time kenal2 td sume bertanya nape jauh sgt.. nape x amik kt smk telok datok je...
x reti aku nk jawab... korang tanya la mpm sendiri...hohoho

dannn... owh yeahhh..
aku jmpe dak pre law kuantan babe...
muehehehe..jakun ckit..haha
dia dok kt sijangkang and uma dia kt atas uma aku, 1408...hoho

aku dapat group 3, candidate D..
soalan dia, how to keep our tradition alive and my point is through practising traditional values and customs... best x???hahaha...
and for task B, same question... the points are:
a) playing traditional sports and games
b) performing songs and dances
c) promoting arts and crafts
d) practising traditional values and customs
aku dgn tegasnya telah m'beri pendapat bhw points aku sgt sesuai, tp ade org tu nk menangkan point c...amek laaaaaaa.... walopn in my opinion, dia ade points, tp x cukup elaboration...huhuhu.. xpe2... yg penting speaking test dh lepas...

lepas ni wat yg terbaekkkk utk writing, reading and listening plak...ngeeeeee

SAYA NAK BAND 4 AND ABOVE...PLEASE GIVE ME THAT...ngeeeee

my comment, test yg ni better drpd test dlm kelas BEL...huhuhu

ade kisah sedeyh, tp xmo tulis
lantak ko la..
xpe2, just enjoy ur holiday at home okeyh!!!

dh nk kul 5 ptg, aku kena balik... fyi, aku terpaksa on9 di library sbb streamyx rosak... and broadband plak, jgn mengharap la nk dpt coverage kt uma aku tu...huhuhu

k, salam...

20 October 2009

17 oct 2009

salam
ehem2
maaf, dh berzaman x update blog..
mesti ramai yg tertunggu2 kan
ececehhhh
perasan la ko mira..haha

okay, dlm entry sblm ni aku ade cite pasal menu...
menu ape???
jeng3...
menu kenduri tahlil yg diadakan di rumah aku...ngeeeee
nampak ringkas kan?
kenduri tahlil je...
tp preparation mcm kenduri dot dot dot
dot dot dot terpaksa dirahsiakan atas sbb2 keselamatan.. muehehehehe
ade org ckp mcm tu, aku just tolong tulis kt cni je...hukhukhuk
alhamdulillah, kenduri tu telah berlangsung dgn jayanya...
tp penat dia x yah ckp la... sampai la ni pn uma aku x habis kemas lg...
tp xpeeee..... adat la kan...
x kan nk merungut plakkk
btol x???
tetamu tu dtg bwk rezeki... jd, layan la tetamu sbaik2nya walopn x diundang...
ade faham?????
haisshhhhh...
tensen2!!!!
cuti berlalu tanpa dimanfaatkan dgn sbaik2nya
nk join gath, x dpt
nk g kem, maybe x dpt gak
ape yg aku dpt???
MUET je la....ngeeee
x ready lg
takottttttttttttttttttttttttttt
dia plak...
klw ade org lain ckp je laaaaaaaaa
benci.benci.benci.
just imagine, sume org berpusu2 nk balekk
dia plak bleh slumber je kt sana walopn dh habes muet
eyh, ko pe hal???
x taw ke aku tunggu ko balekkk???
damndamndamn
benci benci benci
ni mesti dh ade org lain kt sane
klw x nape bleh berubah mcm ni
benci benci benci
tp syg
haisshhhhh
nah, amek ni...

Lirik Bencinta - Faizal Tahir

Benarkan ku ‘tuk berbicara…
Bicara terus ke hati mu.. Hati mu..
Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengar ku
Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku, untuk kamu

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Ke tepi lihat ku berlalu
Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu
Aku tahu
Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Sakitnya aku
Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali
Benci aku mencintai diri mu
Ku benci… Kamu
Ku cinta… Kamu

10 October 2009



salam
ehem2
hari ni, 10 oct 2009 bersamaan 21 syawal 1430 hijrah bersamaan hari berlangsungnya GATHERING REPUBLIC OF 1991...sob sob...
sebenarnya....
hari ni besday parents aku....
HAPPY 48TH BIRTHDAY ABAH!!!!
HAPPY 42ND BIRTHDAY MAK!!!!
semoge panjang umur dan murah rezeki...thankz for everything... dgr cite nk tukar kete baru.. cpt2 la ye.. x sabar nk drive ni... hekhek...
actually ni adalah salah satu drpd beberapa sbb nape aku x join gath... sbb aku dgr cite hari ni mak aku nk masak lebih ckit... so, ingat nk la tolong ape yg patut....tapiiii... x jadi!!
kul 10 je mak aku dh g berfoya2 uma makcik aku utk discuss pasal menu next week... hmmm.. next week ade ape? tunggu je la next week aku post...hikhik
aiyooo.. sudah kempunan nk makan kek ni... nk secret recipe.. nyum2..

09 October 2009

gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
nk terbang g mid valley bleh x????
again and again,
maaf sbb x dpt join korang
huhu
sedeyh............

05 October 2009

NINTH SCHEDULE, FEDERAL CONSTITUTION OF MALAYSIA

Distribution of power is enumerated in three main lists:

FEDERAL LIST;
List 1:

1) External affairs
2) Internal security
3) Civil and criminal law
4) Federal citizenship
5) Education
6) Medicine and health
7) Censorship


STATE LIST;
List 2:

1) Islamic law
2) State holidays
3) Land*
4) Agriculture and forestry*
5) Local government*

Note: *subject to federal list


CONCURRENT LIST;
List 3:

1) Social welfare
2) Scholarships
3) Protection of wild animals and birds
4) Prevention of cruelty to animals
5) Culture and sport

bace ni

ehem2.. post ni aku copy drpd blog mr. ikmal, lecturer kt cni.. tp dia x ajar kelas aku... sila la bace...hoho


Maxis dan Digi

September 15, 2009 in Personal, Undang-undang

Posting ini tiada kaitan dengan rangkaian telefon mana paling bagus atau sewaktu dengannya walaupun saya pernah memakai kedua-duanya sekali sebelum ke UK dulu. Cuma akronim dua subjek yang daku ajar semester ini MTC012 dan MTC016. Maka kali ini daku mahu berkongsi sedikit pengalaman dan nasihat pabila mengajar kedua-dua subjek prelaw.

MAXIS@MTC012#Introduction to Law 1

Subjek ni lebih fokus kepada falsafah undang-undang@jurisprudens. Kononnya nak jadi pengenalan la pada semua siswa siswi ni apa itu undang-undang dan kaitannya dengan pelbagai aspek. Memandangkan daku bukanlah datang dari matrik law maka tiadalah pengalaman daku melaluinya. Mulanya daku rasa subjek ini amatlah tidak sesuai untuk peringkat awalan ini memandangkan matrik undang-undang UIA pun Intro Law 1 mereka berkisar pada undang-undang kontrak dan tort. Bukannya ajar jurisprudens yang memang dahla dibenci oleh ramai pelajar undang-undang. Berat dan bosan. Tiada jawapan mutlak. Padan muka

Tapi setelah mengajar daku rasa bagus juga kalau awal-awal ni dah beratkan minda mereka dengan mini jurisprudens. (Ha Ha gelak jahat :P )Baru tahu bukan mudah belajar law. Sekurang-kurangnya asas tu dah ada walaupun berat dan sukar difahami. Mana taknya nak fahamkan law & rules, law & morality, law & freedom, law& justice, theories of law bukannya mudah. Nak lagi menghafal apa Aristotle fikir, Betham ulas, Austin cakap, John Rawls mengomel mahupun Stuart Mill membebel.

Sebenarnya subjek begini bagiku agak seronok sekiranya kita boleh memberikan contoh-contoh berdasarkan keadaan sekeliling. Itulah pengalaman ku belajar jurisprudens masa tahun ketiga. Seronok dan kalau ada kawan-kawan yang meminatinya boleh jadi seronok bila berbincang dalam tutorial. Tipsnya? Baca banyak surat khabar, majalah isu semasa, cuba sekali sekala berfikir luar kotak dan jangan takut memberikan pandangan. Barulah seronok bila faham. Sesiapa yang tidak berminat subjek ini bagiku mereka adalah malas berfikir. Lain kali jangan tidor dalam kelas atau bercakap ya. Menggunakan alasan bahasa Inggeris terlalu tinggi adalah sesuatu yang tidak wajar. Memanglah ‘legal jargon’ ni agak susah difahami tapi kan kamus ada? Yang penting kalian dapat menghuraikan dengan bahasa yang difahami pabila memahami konsep. Tak susah bukan?

Digi@MTC016#Intro to Malaysian Politics and Government

Lebih pada ulangan Sejarah Malaysia masa Form 5. Tapi entah kenapa ramai juga yang fail test berbanding maxis. Ni semua sebab tak baca lah kan. Cuma kalian kena lebih fokus pada kaitan antara undang-undang dan politik. Separation of powers, federalism, constitution, Westminster v Washington model of government dan sebagainya.

Yang penting kena baca buku teks untuk konsep dan surat khabar untuk idea dan contoh. Minat politik atau tidak kamu harus baca untuk subjek ini. Tidak ada tuisyen mahupun model jawapan seperti SPM. Haiyo ada juga belum biasa cara belajar di universiti. Takpa perlahan-lahan. Tiada jalan mudah untuk berjaya.

Dan sekiranya daku boleh saja melalui kesemuanya yang lebih susah dari ini dengan jaya maka para pelajarku juga harus begitu :D

Salam Aidilfitri dan Selamat Menempuhi Peperiksaan Akhir buat pelajar ASASI Undang-undang UiTM Kuantan ;)

Government And Federalism

o A body has the power to govern a country.
o Government can be democracy and dictatorship.
o Responsibilities & obligation towards people.
o Government must trustworthy & does not allow infringement of individual rights.

 Democratic government
o Basis of democratic government- consent of the people.

o Election- insufficient to guarantee democracy.

o Whether a society is a democratic society is depends on the practice of democracy.

o In Malaysia:
 Election
 Freedom of speech
 Freedom / right to assemble
 Freedom of religion

o Freedom of people  execution of government power
 If the power of government is  the freedom of people 
 If the power of government  it is hard to govern a country.

 What is government for?
o To archive aims / objective of a country. E.g. vision 2020

o A government system is a tool to enforce development policies(utk melaksanakan program pembangunan kerajaan). Policies must contain democracy principle.

 Basic features of government provided in constitution
o Art 32- There shall be head of the federation (YDPA)
o Art 3- religion of federation (Islam)











 Federalism
o Combination of small unit into larger unit.
o Divided into 3:
 Federal power  state (quasi federation)
 Federal power  state (quasi federation)
 Federal power  state

o K.C Wheare- if the power of the federal & state in a federation, is not equilibrium then it will be a quasi federation.

 Written constitution
o Must be rigid because it holds the division of power.
o Can be amend by act of parliament with 2/3 majority.

NGO

NON-GOVERNMENT ORGANIZATION

Interest group : - organization
- fight particular group in the society, fight for the interest, welfare.
- Religion, race, ethnic, economic, health.

Pressure group: - exercise pressure to the government
- riot, social reform, peaceful presentation of memorandum,
assemblies.

FUNCTIONS
- As the independent body for their(society) needs.
- To voice out their need
- To voice out the legislative body
- To influence the public
- To protect citizen’s right

TACTIC USED BY NGO TO OBTAIN POWER
- Use the media to campaign
- Releasing newsletter, magazine bulletin, newspaper.
- Electronic media – programme.

TYPE OF INTEREST / PRESSURE GROUP
- Occupational group – protect the employees rights/ needs.
- Professional group: Bar Council –lawyers
- Civil right movement: FOMCA, Malaysian Aids Association
- Social group movement: TENAGANITA-protects the women right
- Political movement: ABIM-to promote Islam as religion, political changes ….

WHY DO WE NEED NGO???
- Useful link between people and government.
- Promote interest of a specific group.
- Can express their views.
- To promote, encourage democracy system.
- The government will recognize them and will be the checker o the government.

POLITICAL ISSUE IN MALAYSIA
1) Human right
2) Constitutional monarchy in Malaysia-YDPA
3) Multiracial society
4) The position of religion
5) Special right of the bumiputera.

01 October 2009

lagi 2 paper + 1 repeat paper next sem

salam~~~
firstly msti la cite pasal exam
dunnow what to say
tawakal je, harap x kena repeat
now, sgt berharap dgn mtc 016 and bel 130

then paasal broadband
nape ntah
x bleh connect
masuk laptop org lain pn x bleh gak

next, pasal someone yg aku taw dia x bace blog ni
aku x taw la ape ko pikir
tp tlg la pikir pasal perasaan aku
pasal ketidakselesaan aku
thats ur private stuff
pandai2 la jage
xkan nk tayang kt sume org kot
deria bau aku masih berfungsi okay
jgn wat mcm uma sendiri plak
dan
cermin tu hak sume org
jgn wat mcm hak sendiri
unless la cermin kt loker ko
klw aku jd cermin tu, sure dh muak tgk muka ko
maaf klw ayat agak kasar
aku dh x bleh bersabar
lagipun tensen dgn mtc 012
tlg la faham
kitorg dh menganjing ko byk kali
xkan x faham gak
nk aku ckp dpn2 ke pasal private stuff tu
kang touching plak
aku harap lepas ni bnde tu dh xde depan mata aku
sakit mata taw x
pastu sakit hati
bila sakit hati, aku xde mood nk study
bapak byk effect perbuatan ko tu
sedar x??

pastu
klw aku ckp aku x habis study lg
i really mean it
aku x tipu okay
tp klw aku ckp aku comey
okay, yg tu aku tipu
muehehehehe

dah2
nak beradu
nnt zohor kejutkan yer
abdebefcec
abhcadhcbe
wakakakakaka
k, tata..
salam~