30 March 2009

TFIT '09

training for institute trainers 2009 di nur bukit unggul, sepang...


27 march 2009

aku smpai sane kul 3...hehe...punctual kn...haha..peserta kedua yg smpai slps nazuha...kitorg check-in dulu...then baru pendaftaran...malam tu ade perasmian and ice breaking...then ade lagu rasmi...mcm biasa la kn... last kem pn ade lagu gak...http://www.youtube.com/watch?v=BKu8Kd99X5w


28 march 2009

LDK 1...ermmm...besh2...firstly ktorg kna wt muzikal drama... then ade mock interview ckit...huhu..da la x prepare pape pn... then divide into group... akak fasi bg usrah ckit... tibe2 dea cite pasal sahabat nabi, abu dzar... dan2 teringat kt en. ssin....(aku dh tulis font besar ni, sila la ckp trme ksh) wakaka..bleh plak....... lpas tu ade ceramah dr ust hasrizal (saifulislam)...besh gler... sblh ptg plak ade jungle tracking... kira extreme gak r bg aku yg x brape minat outdoor aktiviti ni... tp kn... kali ni ikhwah sgt2 prihatin tntg akhwat smpai kitorg rase agak rimas...eyh, ingt kitorg x bleh wt ke pnjt2 tali tu...huhu tp kn ade something funny la... aku jz b'tindak ikut arahan...fasi suruh bwk baju spare cz takut hujan and tafsir quran utk wt tadarus kt atas tu... since aku jz bwk beg aku yg wrne black+pink tu,(korang yg knl beg tu bleh la imagine) t'paksa la aku bwk beg tu masuk dlm hutan... then time nk pnjt2 tu instructor offer nk pegang kn beg...aku bg je la cz x slesa kot bwk beg tu... time nk bg tu kn, dea ckp "nasib baik x bwk almari, mcm nk g shoping jew"... grrr... aku xde beg lain la...ngeeee...malam plak ade forum cudipt... agak besh, tp bleh diperbaiki lg... cz aku rase pengacara lg besh drpd panel jemputan...huhu..maaf, ni pndpt aku je...


29 march 2009

ceramah b'sama en. azral...dea ni interviewer petronas...bg ceramah skjp je... then dea interview ktorg...tnye name, hobi, makanan kegemaran and ambition... first time r knl peserta ikhwah...sblm ni x knl pn... motif penceramah tu maybe nk bg kite keyakinan utk b'cakap di hadapan owg ramai... then LDK2...sesi usrah lg...sbg bekalan utk dibawa ke ipt... huhu..
lpas tu ade majlis penutup...dpt sijil...ngeee...pastu nyanyi lagu graduasi... http://www.youtube.com/watch?v=lOaTAV2_ibM then lunch, solat zohor and balik uma....


kak rika, kak salwa, kak saliha, kak dayah, kak fiza, suhaila, nadiah, fatimah, hamnah, saidah, ana, nazuha, kak umairah.. syg kamu sume... mekacih ats ukhuwah itu...lagu khas utk korang..http://www.youtube.com/watch?v=mkgrIyzAyLI

26 March 2009

confirm!!

since yuran kem tu dh turun, so aku confirm bleh pegi...ngeee...mekacih... dea bg harga ahli club...harganye, kita bleh beli kek secret recipe(1)+topup 10 hengget...hehehehe..

24 March 2009

tawaran pertama

thankz to silly lilly cz post pasal kuis tu... aku pn apply kuis gak... and berjaya dpt tawaran dip. in edu.(tesl)... x taw r nk g ke x... cz mcm nk tunggu offer drpd u...huhu

weekend ni ade kem lg...x sure pegi ke x cz byrnnye yg pergghhh... agak mahal... bleh beli kek secret recipe 2 tp kena tmbh lg rm 20 la...huhu... nk pegi..nk pegi... bleh ye mak??

23 March 2009

sunday..

ok...hari ni ade driving class yg pertama...gler lmbt..owg lain dh dpt p...aku bru start class...huhu...
aku dtg sharp kul 8 pg...tp uncle tu x dtg lg...sia2 je aku jd punctual hari ni...nk tau kul brape dea dtg? kul 8.45...klw aku taw baik aku dtg kul 9 je....
since aku lum blaja ape2 lg, uncle tu suruh tunggu kt bwh pokok dulu...baik gak kn...hehe..tp sbb dh panas dowh...for sure r sunburn muka aku ni...huhu...
sgt2 mengecewakan, sbb blaja x sampai 2 jam pn...jz tunggu je yg bapak lame...
then kul 1 aku blk...tp sbb xde owg amik cz my parents hntr adik aku kt kusess, aku kena r balik naik bus or teksi...
nk tunggu plak 1 hal... patutnye at least kul 1.30 aku dh smpai tmpt keje my best buddy cz lpas tu nk g hospital klang tgk member yg excident...kul 2 baru la bus smpai...aku mcm dh nk nanges da cz takut kena tinggal...huhu...
dh lame x naik bus...tambang rm1.50 je tp aku byr rm10 cz xde duit kcik...padan muka uncle tu m'gagau cari duit baki aku...padan muka aku gak kena b'diri je kt situ tunggu dea bg duit even bus dh grk...klw jatuh wt malu jew...
then dh duduk tu ust rafi call... dea ckp x yah turun kt tmpt keje my best buddy, jz turun kt dpn hsptl sbb dh lmbt... lmbt pn sbb tunggu aku...huhu...then aku pn mcm panas r dgn lum mkn lg...and lum solat pn...tp dh dorg lmbt sbb tunggu aku, aku pn redha je r...
dh smpai dpn hsptl tu ingatkn ust dh smpai tp dea lum grk pn...sbr mira, sabar... x lame lpas tu ust pn smpai dgn kete toyota wish dea...ust ni plg loaded kt skola samus cz slain mengajar, dea ade wt bisnes...then aku tunggu r pintu blkg dibuka dgn muka monyok cz pnt, lapar and lum solat...tp dak dlm tu bg signal suruh duk dpn....argghhhh..tension tul...mentang2 r ust tu sdare aku so korg pn suruh aku duk dpn...xpe2...mira redha lg...ingtkn klw duk blkg bleh r aku melelapkan mata brg seminit dua...klw duk dpn, kena r duk baek2...huhu...
masuk2 je ust tnye, ni nape muka monyok ni...dh bleh bwk kete lum? aku dgn malasnye m'jwb, xde pape la ust...bleh la bwk ckit2...then ust tgk aku mcm badmood je dea pn malas r nk tegur lg...hahaha...jht x aku...
dh half p'jalanan tu bru rase ok ckit... aku pn beramah mesra la dgn ust tu...konon nk amik hati dea balik...kekeke...
then dh smpai, kuar kete je wt muka monyok dgn member2 aku tu...baru r dorg t'kial2 tnye mira ni nape? nk pujuk aku la tu...then dorg tnye pasal result plak...haha...sorry, aku x kn jwb soalan tu...
lpas tu terus naik ats wad 3a... member yg xcdn ni name dea fadhilah...agak teruk gak cz dea still dlm keadaan sparuh sedar...dea knl kitorg...t'haru cz dea ingat lg aku even dh lame x jmpe... tp dea x sedar yg dea sakit...maybe dea x rase sakit kot...aku pn x taw la... dea pnye injured jz kt bhgn ats je...tulang rusuk retak, tulang hidung patah, n rahang patah x silap aku...
lpas tgk dea, aku g solat jap...nasib baik ade tmpt solat kt ats tu...then borak2 dgn akak dea kot...aku x sure...tp akak tu yg jage dea kt wad... lpas tu kitorg pn balik...
tp singgah hospimart dulu cz member aku haus..dorg nk air...aku beli air milo jer...dorg suruh beli smthing to eat cz dorg taw aku lum mkn...tp aku x nk cz aku lapar nasi...x selera nk mkn bnde lain... air milo ni pn cukup utk bg aku tenaga....cewah...mcm iklan plak...hehe...
then balik tu ustz drop kami2 ni kt tmpt keje my best buddy...then aku pn nk turun la walopn mmg xde owg nk amik aku kt situ...lpas tu ust tnye, sape yg amik? aku jwb, ntah..parents sy lum balik lg..nnt sy tumpang la sape2.... xpe2, ust hntr balik..ust tu ckp... dlm hati tu mmg lega banget...hahaha...
smpai uma dlm kul 5.55 ptg...trus mandi and solat...then call my mom suruh beli nasi.... ok, tu je utk hari ni...


* doakan fadhilah cpt sembuh...

17 March 2009

HikmaH

ape yg aku x dpt time kt MRSM KEPALA BATAS.....

  • aku x dpt join ekspedisi berbasikal...bln april 2007...time tu aku dh dftr masuk mktb...tp xpe...
  • aku x dpt amik SMA(2007)...tp xpe...
  • aku x dpt join jamuan raye 2007...jz dpt tgk gambar dorang je...tp xpe...
  • aku x dpt g hospital klang same2 dgn dorang utk tgk hanis sakinah(april 2002)... pengalaman naik bus dgn dorang sgt b'harga sbnrnye...huhu...aku g tgk hanis dgn mak aku... tp xpe...
  • aku x dpt tgk muka arwah hanis sakinah wat kali terakhir...(jun 2008)... i'm really missed her...tp xpe...
  • aku x dpt join dorang konvoi raye uma member2 & ckgu2...(2008)... tp xpe...
  • aku x dpt join jamuan kelas kt sungai congkak...bleh je klw nk ikut, tp ade hal yg lebih penting mase tu....tp xpe...
  • aku x dpt follow dorang hang out kt aeon bukit tinggi...ni pn jz tgk gambar je...tp xpe...
  • aku x dpt result yg cemerlang cz my mom ckp klw stay kt samus maybe bleh dpt result yg lebih baik...huhu...tp xpe...
  • aku t'paksa b'jauhan dgn dea & at last dea da dgn owg lain pn...tp xpe

tp xpe...sbb aku dpt nikmat yg sgt bernilai...hmmm...aku dpt nikmat hidayah, kesedaran & keimanan...alhamdulillah...itu yg lebih b'harga...

TERIMA KASIH CIKGU NORSHAM

TERIMA KASIH UMMI CHE SOM

TERIMA KASIH MRSM KEPALA BATAS

13 March 2009

syukur & redha

ehem...aku g penang tumpang zqa..anis pn tumpang dia...mlm khamis tu tdo uma zqa...ktorg grk kul 7 la lbh kurang...then sampai sane lbh kurang kul 1 kot...tp kn..smpai2 je, ktorg tros g toilet...hahaha..sbb nebes gler...ngeee.... tp kt dewan tu dh x ramai...dorg yg dh amik jz lepak kt luar n jmpe ckgu2...


time dpt result tu seriously mcm xde perasaan langsung...x taw nk sedih ke nk happy... huhuhuhu...then call mom, msj abg iwan n call my best buddy... owh yeah, my best buddy dpt 8a babe...congratz dear....aku dpt ckit je..huhu


tp syukur la....sbb maybe klw dpt result yg bagus aku x sedar kedudukan aku... mcm baru sedar yg pmr dulu allah nk uji aku dgn nikmat kjayaan tu... alhamdulillah....klw aku sedih, aku rase kt luar sane lg ramai yg sedih sbb x dpt ape yg dorg harapkn....so, jz syukur n redha...my mom ckp, klw x pindah skola dulu maybe bleh dpt yg lebih baik....ye mak....tp dh takdir....redha je la....


ALHAMDULILLAH............

11 March 2009

my feeling rite now....

hurmmmmmmmmm....nervous+cuak+gelabah+takut.....then aku rase x lalu nk mkn pn...maybe sbb aku x sihat kot...not sure la....aku rase nk minum air sejuk byk2 je...huhu...ni pn baru balik dr kedai...aku beli sume jenis air yg ade...haha...not all la...mak aku ckp aku ni dh mcm buang tabiat je...ye, cz x pernah pegi kedai smate2 nk beli air...pd hal air kt uma melambak....hahaaha... tlg doakn aku x nervous yerk....huhu..

10 March 2009

mimpi itu...

ngeee.......mlm td aku mimpi ade ular nk patuk aku...huhu..ade plak mimpi ni kn...klw mimpi dpt straight a kn best...huhuhu...ok2, ni sje cz aku x sht..

09 March 2009

hari ni....

firstly, salam maulidur rasul...

pg td aku jmpe kak fatimah...at last jmpe gak...huhu...jumpa kt taman beb...mcm date kn...hahaha...

then g kuala selangor tgk adik aku...masuk td tu dh 3 minggu b'turut2 mak aku g sane...pd hal jumaat ni nk balik uma da...huhu

tq ziqa!! dia dh confirm bleh tumpang...and anis pn tumpang dia gak...mlm khamis tu kena tdo uma dia kot...huhu...

AKU SANGAT NERVOUS...TAWAKAL MIRA, TAWAKAL!!!

07 March 2009

sudahkah kita mendapat tarbiyah???

setelah sekian tahun menikmati tarbiyah, apakah kita sesungguhnya
  • sudah ditarbiyah?
  • apakah saya telah berubah?
  • apakah saya telah memiliki kemampuan mengubah?
  • sejauh manakah sy telah merasakan sakitnya perubahan?
  • sejauh mana pula kerelaan sy utk berubah?
  • atau sy tetap sy yg dulu ; tak berubah krn tarbiyah & tak mengubah krn tarbiyah

persoalan demi persoalan wujud di benak hati..tp sejauh mana kita ingin m'cari jawapan bg setiap persoalan..apakah jawapan yg terbaik utk menjelaskan segalanya?? ya ukhtifillah, marilah kita meluangkan sedikit masa utk memperbaiki diri kita b'sama2..

  • kita sudah tarbiyah jika kita t'buka kpd perubahan
  • kita sudah tarbiyah jika mampu bersikap tegas dan menghindarkan diri drpd sikap agresif
  • kita sudah tarbiyah jika kita m'jadi peribadi yg proaktif
  • kita sudah tarbiyah jika kita m'jd peribadi yg mandiri
  • kita sudah tarbiyah jika kita adalah manusia yg b'perasaan tetapi tidak emosional
  • kita sudah tarbiyah jika kita sanggup belajar drpd kesalahan
  • kita sudah tarbiyah jika kita hidup pd masa skrg, b'sikap realistik dan b'fikiran relatif

hasil akhir drpd semua proses pembelajaran adalah perubahan; termasuk tarbiyah..spt ulat, produk tarbiyah bagaikan makhluk yg selalu melakukan metamorphosis menuju ke kondisi yg lebih baik..tetapi, insan tarbiyah bukanlah ulat yg bertahan menjadi ulat, walaupun ulat2 lain telah melangkah ke fasa kepompong..ulat tarbiyah rela meninggalkan lazatnya dedaunan utk sebuah masa depan iaitu masa utk terbang bebas..

intipati tarbiyah adalah perubahan mengubah drpd biasa m'jadi luar biasa..

12 mac semakin hampir.....huhu

05 March 2009

i'm back

yeah...aku kembali slps beberapa hari menghilang....nk tau x ape yg aku rase skrg...aku rase sgt tatotttt...pasal result...then pasal aku yg..ntah la...td kak mawaddah tnye pasal usrah...ye kak, kt cni sy xde usrah...tgk la betapa kerdilnya diriku ini...mane nk cari usrah kt banting ni...hmmmm...sgt sedih...sedih sgt2....

02 March 2009

ar ruhul jadid

click here foe the song.http://www.youtube.com/watch?v=d803NGQ7s-0&translated=1



baru balik dr kem tftl2 di hulu langat....dr segi fizikalnya, sgt2 penat & bdn pn sakit2 cz byk aktiviti outdoor yg sgt challenging...tp dr segi mentalnya, aku sgt hepi dan b'syukur sgt2 sbb dpt pegi kem tu walaupn decide last minute... insya'allah, aku akn ingat nasihat yg diberikan & terus berjuang di jalan allah...


indahnya ukhuwah....kak syuhada, kak bai, kak syahirah, kak sahida, kak mardiah, kak dija, kak ain, kak fiqa, kak nabilah, shakirah, adibah, raihan, jannah, asfa, suhaila, wani, kak umairah, kak mawaddah, nazuha, munirah, keyha, ayuni, saidah, sanim, & hamnah...i'll not forget all of you...


allahuakbar...walillahilhamd...