31 December 2009

lets open new page

salam
pejam celik pejam celik
hari ni dah 31 disember 2009
rasanya baru hari tu aku amik spm
lol
cepatnya masa berlalu
huhuhu

antara kenangan terbaek sepanjang thn ni adalah

1) ermm... it is too private, cannot write it here... muehehehe... tp aku syukur sgt2...

2) kenal dgn houusemates yg sengal2 belaka...muehehehehe

3) click this


kenangan yg sedeyh2 tu x yah la tulis... jadikan ia sbg satu pengajaran... huhu

semoga thn 2010 lebih baek drpd thn 2009...

lots of love,
amira

29 December 2009

cinta, love, etc

Salam…….
Btol kate efa..
Bulan 12 ni ramai yg terkena masalah ni
Virus, injection, jangkitan, panahan, dan sbgnya antara perkataan yg sering dikaitkan dgn symptom ni…
Kemudian mula la rindu rinduan, cemburu, dan macam2 lagi…
Sejujurnya aku akui aku juga terlibat dlm masalah hati ni…
Tp Alhamdulillah, masalah aku dh selesai… hopefully
But then dtg pula masalah lain
Kisah cinta org lain
Tp melibatkan aku
Bukan aku yg melibatkan diri rasanya
Mereka sengaja melibatkan aku
Sengaja ke? Ntah laa…
Aku anggap si lelaki sbg kawan
Hanya sbg kawan
Si lelaki juga begitu, tambahan pula dia dh ade kekasih hati
Tetapi akibat drpd peristiwa kesengalan lelaki ini aku mengambil keputusan utk menjauhkan diri drpd mereka
Ya, mereka merujuk kpd lelaki itu dan kekasih hatinya krn kekasih hatinya menganggap aku sbg kawan
Lebih kurang sebulan tidak berhubungan(menurut kiraan lelaki itu) tiba2 dia kembali menghubungiku…
Kali ini bkn atas dasar kawan
Tetapi utk menagih kasih, menagih cinta, menagih sayang drpd aku
Tiba2 dia meluahkan perasaan yg dia x boleh hidup tanpaku..
Dan aku cuba mengelak, menolak dan yg sewaktu dgnnya
Tp si lelaki x fhm bhs agaknya
Berterus terusan menghubungiku
Begitu juga dgn si gadis a.k.a kekasih hati lelaki tersebut
Si gadis mengatakan hubungan mereka sbg kekasih telah putus dan menyuruh aku menjaga lelaki itu sebaik2nya
Erkkk… diri aku sendiri pun x terjaga cmne nk jage org lain… sengal
Aku x taw nk wat cmne
Ape yg aku wat skrg
Abaikan panggilan dan sms drpd mereka berdua
Ya, mereka berdua
Sorang sbb menagih kasih
Sorang lagi merayu aku memberikan kasihku kpd lelaki itu
Mengharapkan aku utk menyayanginya spt aku sayang kt lelaki yg aku pernah syg selama ni
Perasaan mana boleh dipaksa
Adoii
Tolong la faham bahawa aku hanya menganggap lelaki itu hanya sbg kawan
X lebih drpd itu
Dan takkan lebih
Sigh sigh sigh
Tak sangka aku akan menghadapi keadaan sebegini
Huhuhu
Harap bila thn 2010 tiba, masalah ini akan selesai
Dan segala masalah hati juga akan selesai……….
Kpd mereka yg tgh menikmati keindahan bercinta,
Bercinta biar berpada, jgn lupa pd yg maha mencintai…..

27 December 2009

melayan perasaan

lol
ni la yg aku wat bila dh xde keje
sengal sengal sengal
hahahaha
tekan sini

24 December 2009

home sweet home

lalalalalalalalalala

sampai seremban kul 3.50...
kul 4.30 baru abg aku sampai..
adehhh

aktiviti ptg
makan makan makan

aktiviti malam
aunty2 aku ajak berfoya2 di bawah
aku pun mcm okay
x kan nk terperap kt bilik je
dh sampai games room tu
bapak la ramai gler
pastu dgn karaoke lagi
aaaaaaa
x boleh thn
mcm nk pengsan
huhuhu
aku x bleh tahan dgn keadaan yg crowded dan bising

aktiviti pagi
breakfast
mandi
on9 jap
turun bawah
at first main bola tampar dlm air
hahaha
pastu main bola tampar pantai
erkk... ade pantai ke kt situ?
hohoho
pastu ade sekumpulan dak laki ni nk maen gak
tp tgk kitorg conquer dorg mandi dulu
dh penat maen kitorg bg la mereka peluang
best siot maen td
having a great time with my families
yg x bleh blah
tiap kali org surf dan tangkap bola, aku akan jerit
klw aku sendiri yg tangkap kompem2 la jerit gak... haha
senang ckp td penat jerit je la...
hahahaha
pastu kitorg mandiiiiiii
time tgh mandi tu bleh sambung main lagi
adehh, penat aku
pastu naik
mandi2
siap2
kemas2
check out
aunty aku ajak tido lagi satu malam
tp aku menolak dgn baik
hahaha
xmo2
nnt sunburn
dh la sunburn g TC ari tu x hilang lagi
huhu
lagi pun aku ade hal esok...

sampai uma dlm kul 3.30...
then ade org kol
siot btol
dia taw klw kol no celcom aku x kan angkat
then dia kol no maxis
adehhh
macam2 hal
maaf, aku x dpt terima ko
aku anggap kwn tu dh cukup baik kot
lagi pun ko kan da ade gf
aku xmo jd perampas walaupun gf ko rela bermadu
aku x relaaaa
huhuhu
lagi satu, tlg la jgn paksa
perasaan ni natural, jgn la nk paksa2 plak
pastu sedap2 je nk bahasakan diri abg
euwwwwww
aku dh ade abg tau x
yg sgt2 x bleh blah
dia ckp dh sebulan x contact aku dia rase sgt sunyi
sampai cari 7 gurl lain utk hilangkan sunyi
tp sygnya girls tu x mcm aku
mmg la x same
aku lain, mereka lain
sengal btol
dah2
xmo ckp pasal ni
wat semak otak je

hepi holiday to all students of uitm kuantan
heeeeeeee

20 December 2009

sehari bersama peers di teluk cempedak

panas2
baru kuar dr microwave ni
hahaha

kronologi
thankz to dena sbb kol aku semata2 nk kejutkan aku..
hahaha
asal ko x ketuk pintu je weyh
aku bangun kul 7.21 pagi
sedangkan bus bertolak kul 7.45 pagi
ahhh peduli ape
skali skala biar bus tunggu aku plak
hehehe

ni fes time aku g tc
korg jgn gelak plak
haha
sebelum ni x berkesempatan

aktiviti satu
are you talented
mcm biasa la
wat trademark
at first aku group lain
tiba2 kena tukar masuk group omega
ye, group omega yg dpt second last tu
hahahahah

aktiviti dua
treasure hunt
adventure
sbb ade lari2
adventure la tu
hahahaha

aktiviti tiga
ape ek nama dia
balloon war maybe
hahaha
aku kompem la awal2 lagi surrender
ade org main kasar
hukhuk
utk org tu, xpe, sy maafkan
then ade pertandingan makan tembikai
aiyarkkkk
yg ni aku jd penonton je
hikhik

aktiviti empat
istana pasir
besh2

pastu aktiviti bebas
aku, dena, piqa dan sharon membuat keputusan utk stay sampai malam
yela, aku n dena x pernah pegi tc
so lepak la lama2
huhuhu
tp sygnya td hujan
so kena la balik awal
weyh2
jeles gler td x dpt mandi
huaaaaaaaaaaa
yg g pd rabu ni pun aku rase mcm x dpt mandi gak
adoiii
xpe2
at least dpt join
kire okay la tu
kan kan kan

dah2
ape on9 lagi ni
tutorial x siap lagi
adehhh
kaki aku sakit
muka aku sunburn
badan aku kesejukan kena hujan
klw la esok xde kelas
heaven gler
huhuhuu
away~

18 December 2009

rindu

sape yg tau lagu ni meh la nyanyi same2

unwanus saadah
lahirmu tanda bahagia
membawa sinar panji keagungan
ukhuwah dieratkan
maju dan terus maju
unwanus saadah
tuju kecemerlangan
akhlak mulia jadi insan berguna
wawasan agama
negara akan berjaya
muafakat fil amri
mujahadah fin nafsi
mumtazah fid darsi
matlamat hasrat kami
semoga direstui
ya rabbi berkati
usaha nan murni
demi agama bangsa negara kami
cemerlang duniawi
bekalan di ukhrawi
berdoa untuk cita yang murni

huuuuuuuuu
suddenly miss this school so much
x taw la nape
maybe aku yg pilih utk masuk skola ni
dan aku juga yg rela utk tinggalkan skola ni...
erkkk
huwaaaaaaaaaaaa
windu~
misi mencari warga samuskd telah dijalankan
tak kira sama ade satu batch, senior atau junior
sume aku try add
huhuhuhu
windu cikgu2, ustaz2, ustazah2
windu
windu
windu
Sekolah Agama Menengah Unwanus Saadah Kanchong Darat
mungkin x sehebat samttar, samtaj, sam10 atau sambest
but still, you are the best

17 December 2009

myself

* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* Seorang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

ehem2.. yg bold tu sgt2 tepat...

too many things happened to me lately...
no need to write it here
just wanna say sorry
sigh
no no no no no
dont cry!
must be happy
coz at least i can join the holiday
yeahhhh
aaaaaa
gembira dlm kesedihan
sedih dlm kegembiraan
cheer up gurl!!

sebelum terlupa
nk say a lot of thankz to
republic of 1991
especially efainuwany
then housemates 1204
maziah, ruby, dina, dena, sharon, piqa, jamie, angah
thankz dear~
<3 all of you!

13 December 2009

biar aku luah segala2nya

huhhh
kali ni aku dh x peduli
sebelum ni konon nk simpan dlm hati je
yela, skrg ape2 pasal blog je mesti satu kampung tahu
tapi tak bolehhh
sbb bnde ni la yg wat aku xde mood selama beberapa hari
bnde ni la yg wat aku nanges 2 hari berturut2, eh masuk hari ni 3 hari
dan paling penting
bnde ni gak yg wat aku xde mood nk blaja and wat keje
lepas aku post ni klw ade yg nk wat open table
sila la buat
aku x kesahhh
tp better jgn wat
nnt ade yg x nk balik
bapak berani aku skrg...
huhuhuh

okay
menurut kalendar akademik pelajar asasi
cuti start 25 hb
dan family aku plak pegi holiday 23 hb
wth????
heyyoooo
memang la x puas hati!!
yg g picnic bln 6 hari tu pun aku x join
x kan la yg ni x join gak
takblehh2
mmg la dh pernah pegi tmpt tu
tp tu dulu, time form 4
plus kali ni lagi ramai yg pegi
x kan la aku x pegi
hishh
TAK PUAS HATI!!

actually bnde ni nk dirahsiakan drpd pengetahuan aku
tp ade org yg bocorkan
dan org yg bocorkan tu mmg sengal
ko tau x aku mrh kt ko ni
jgn sampai aku cancel nk belikan mp3 okay!

mase aku mula2 tau pasal bnde ni ingatkan main2 je
sbb aku rase x kan la mak aku x nk bwk aku
but then dak yg bocorkan tu ckp
tarikh mmg dh confirm sbb dh booking
owh... fine
T.T
dh nanges da time ni
pastu call abg aku
dia ckp klw nk ikut mmg kena ponteng kelas
wtf???
kwn aku pun suggest mcm tu
tp aku bkn la student yg bijak sampai nk ponteng kelas
unless klw lecturer cancel kelas, bleh la aku join

okay
otak aku berfikir
mmg x puas hati gler time ni
pastu call mak aku
mintak duit pasal nk g ganu
yela
dorg g holiday
x kan aku x bleh g gath kt ganu tu
selepas soal jawab dgn mak aku
dia x bg langsung
dia ckp klw wat kt ecm bleh la
ni sampai kt sana jgn harap nk g
lagi pun, ade sbb lain nape mak aku x bg
tak boleh tulis kt sini
okay, fine
aku x join gath tu
nanges lagi
x habis2 nanges
pastu kebetulan plak minggu tu aku mmg stress
lebih stress pasal study
pastu dgn bnde ni plak
stermess jadinya
aku ckp lagi
nk duit, nak shopping
yela, aku nk g holiday tu confirm2 la x bleh
nk join gath pun x bleh
so nk shopping la kan
mak aku ckp
okay, boleh
nk shopping, shopping la
asalkan x pegi gath tu
so aku pun mcm okay la
shopping pun bleh reduce stress
mak aku ckp nnt suruh abg iwan bank in duit
okay, aku pun dh okay la lepas tu
no more crying

esoknya plak
abg aku call
dia tanya nk wat pe duit byk2
x cukup ke duit yg ade slame ni
duit tu guna la utk blaja
jgn asyik shopping je
aku dh nanges da time tu
seingat aku mak aku okay je time bg keizinan utk shopping
asal abg aku ni
ngeeeeeee
lagi pun bila mase plak aku slalu shopping
skrg kuar pun jarang tahu
x caye tanye dak uma 1204
pastu ckp, ckp, kp
dia tanye aku beli ape
aku ckp la kasut dgn baju
dia tanya lagi
raye hari tu x beli kasut ke
heyyoo..x beli okay
dh 2 thn x beli kasut raye
pastu dia ckp owh, xpe la
then dia ckp nnt time aku cuti klw nk g holiday gtaw la
eleh, time aku cuti adek aku x cuti
holiday ape nye
pastu bla bla bla
dh habis call
nanges lagiii
gler la
pembaziran air mata btol

pastu aku call mak aku plak
sbb aku ingatkan mak aku x bg shopping
yela, asyik mntk duit je kan
jawapan mak aku
dia ckp dia lagi rela bg aku shopping drpd join gath
sbb gath tu jauh sgt
cume yg dia ckp kt abg aku tu
dia risau aku asyik beli baju tp x pakai pun
sbb ade 1 baju ni mmg aku x pakai sgt tp harga dia bleh thn
dia x nk jd mcm tu je
tp nada abg aku ckp tu mcm mrh
thats why la aku nanges
huhuhu
pastu mak aku tanya
abg iwan mrh???
pernah ke dia mrh kamu??
pastu talian terputus sbb kredit aku habis
huhuhu

so now dh okay sikit kot
sedang mencari mood nk study, nk siapkan keje
hopefully no more crying after this

doa byk2 lecturer cancel kelas 23 and 24 disember
klw x dpt 23hb, 24 pun jd la..
nnt aku naik bus turun kt negeri sembilan
lol
tp mcm xde harapan je
:cry:

to my family
i'm sorry okay
aku tau aku ngade2
hekhek
tapi sila la faham keadaan aku yg stermess di sini
then x dpt join holiday tu
mmg la memberontak
huhuhuhu
jgn lupa belikan souvenir okay
aku xnk gmbr2 kenangan korg
menyakitkan hati tahu
nk souvenir jeee

10 December 2009

dont give up bebeyh

setakat tulis title dlm bhs inggeris, hari2 bleh wat...
cuba write blog in english..
bleh...
tp nnt mase aku dihabiskan nk blogging je
xde mase nk study
huhuhuhu
i'm sorry madam roose
next time i'll try to write fully in english
but now i want to write in malay
can i???
for sure la bleh.. ni blog aku
hekhek
sorry again madam...

asal stress je blogging
asal blogging je stress
haishhh

nombor satu
stress sbb bnde tu..
x perlu tulis di sini..
sbb ramai sgt stalker..

nombor dua
dah masuk sem dua baru sedar betapa susahnya hidup sbg university student..
ko ingat sama je ke time kt skola dulu
bila cikgu sentiasa suap student dgn penuh kasih syg..
huhu
here you have to do all things by your own
you have to be independent
no more manja2
ramai ckp sem dua lg senang compared to sem satu
ye, aku nampak kesenangan itu
tapi.. ade juga terselit kesusahan
maybe org lain rase bnde ni biasa je
but for me it is a challenge
/me take a deep breath
relax
cool
dont be so stress
ni la realiti hidup seorang pelajar
must adapt it
by hook or by crook
hukhuk
be strong!
dia bleh dpt 4 flat asal aku x bleh
ade ke dak law dpt 4 flat???
huhuhu

go mira go!!!
where's your spirit my dear?
success need sacrifice
remember it
success also need so much effort
dont forget it
huhuhu

*mencari, mencari dan mencari.....

06 December 2009

al azwaju solihah

oleh : ahmad fikry
dari iluvislam

Nizam menangis semahu-mahunya. Menangis melepaskan segala apa yang menyesakkan hatinya. Hatinya terasa perit yang bersangatan. Sukar baginya untuk menerima sebuah kenyataan. Dalam bilik itu, Nizam melepaskan segalanya, tidak mungkin lagi dia mampu berpura-pura tersenyum tenang.

-----------------------

Nizam mencium dahi isteri yang baru dinikahinya. Isteri yang halal baginya. Dia merasakan perasaan nyaman yang menyenangkan saat menatap wajah isterinya. Dia bersyukur kerana dikurniakan Allah akan isteri yang sangat menyenangkan hatinya.

”Abang..nanti kita bertilawah sama-sama ye? Abang cuba periksa bacaan Safi,” tanya Safi sambil membaringkan kepalanya ke riba suaminya. Nizam mengangguk sambil mengusap lembut ubun-ubun isterinya yang masih bertelekung. Dia mencium dahi dan kelopak mata isterinya. Dia sangat-sangat bersyukur kerana isterinya mahu ikut bangun menunaikan solah tahajud dengannya. Al azwaju shalihah, iaitu pasangan hidup yang sholeh merupakan antara petunjuk kebahagiaan yang dipandukan oleh Ibnu Abbas r.a.

-------------------------

Terasa lututnya kian melemah untuk terus berdiri. Nizam tetap juga menangis. Tangannya diraupkan ke muka. Perlahan, dia berdoa agar hatinya dicekalkan oleh Allah untuk menerima kenyataan ini. Berdoa supaya perit yang terasa amat menyesakkan,sirna dari hatinya. Dalam doanya, dia berterusan menangis.

------------------------

Setelah selesai memeriksa akaun perniagaannya, Nizam bersegera mengambil wuduk dan menunaikan solah taubat dan hajat dengan khusyuk sebelum bersiap untuk tidur. Sesudah memberi salam, dia terlihat isterinya yang telah nyenyak tidur. Dia tersenyum dengan pandangan kasih pada isterinya. Tiba-tiba, dia teringat bahawa ada sesuatu yang ingin dilakukannya sebelum tidur. Dia menuju ke meja dan mencapai kertas yang tercatat sesuatu. Dia cuba menghafalkan kandungan yang ditulis olehnya. Malam itu, Nizam terlena di atas meja bersama catatan di tangannya.

Awal pagi itu, Safi bangun sambil menggosokkan matanya. Dia hairan kerana suaminya tidak mengejutkannya seperti biasa. Bertambah hairan apabila suaminya tiada di sisinya. Rasa cemasnya segera hilang apabila melihat suaminya sedang tidur pada meja tulis. Safi bingkas bangun untuk menggerakkan suaminya, dan terlihat catatan yang terhimpit di tangan Nizam. Safi cuba memahami catatan itu dan matanya basah secara tiba-tiba.

Safi mengetahui suaminya tidak meminati muzik dan tidak tahu menyanyi. Pernah sekali Safi memberitahu Nizam bahawa dia sukakan sebuah lagu yang didengarinya. Hatinya sangat tersentuh apabila melihat catatan yang terhimpit di tangan suaminya adalah lirik lagu yang digemari olehnya.

------------------------

Nizam baring dan berusaha menahan emosinya. Dia mula mengaturkan kembali nafasnya dan menghilangkan isak tangisnya. Dia insaf pada dirinya yang lemah menanggung ujian. Tidak henti-henti hatinya berdoa agar dicekalkan dan dipermudahkan Allah akan apa yang telah menimpa dirinya. Walau begitu, tetap saja air matanya terus mengalir keluar dari matanya.

----------------------------------

Safi menggigil. Suhu badannya meningkat. Berulang kali keluhannya pada Nizam menyatakan dirinya sangat sejuk. Hanya Allah sahaja yang mengetahui cemas yang menyelubungi hati Nizam. Dia menyelimutkan isterinya, menyuapkan air dan ubat. Nizam menjadi tidak senang duduk dan sentiasa berjalan ulak alik di sisi Safi. Safi menolak bila diajak untuk ke hospital. Safi mengatakan dirinya hanya terkena demam biasa. Safi tersenyum melihatkan kecemasan yang melanda suaminya.

” Kenapa Safi senyum? Jangan buat abang risau.” Nizam mengerutkan dahi.
” Abang..kenapa lah tiap-tiap kali Safi sakit, mesti abang jadi macam ini. Cemas tak tentu pasal. Safi demam biasa je abang. Macam mana lah kalau nanti jadi apa-apa kat Safi. Macam mana dengan abang?” Safi masih tersenyum. Wajah pucatnya tetap ayu dipandang Nizam.
“Dah..! jom ke hospital. Kenapa takut sangat nak jumpa doctor dengan makan ubat? Bukannya doctor tu makan orang. Perangai macam budak-budak. Abang pergi ambil baju salin.” Nizam cemas.
“Taknak!” Safi kembali memejamkan matanya.

Keesokannya, Safi sihat seperti biasa. Menyediakan sarapan sambil mengejek-ngejek suaminya yang cemas semalaman.

“Demam kura! Lain kali abang taknak peduli Safi lagi.” dengus Nizam.
”Eleh..kata je taknak peduli,tapi bila Safi sakit,abang cemas tak tentu pasal..hehe. wekk.” Safi mengejek sambil mendekatkan mukanya kepada muka Nizam yang berpaling. Nizam melepaskan roti di tangannya lalu mencapai pipi Safi dan mencubitnya. Ditariknya Safi mendekat kepadanya, dielus lembut rambutnya.

”Kalau Safi sakit lain kali, Safi kena dengar cakap abang. Jangan buat abang risau lagi ye?” Nizam bertutur lembut. Perkataannya disulami dengan rasa kasih yang tulus.
Safi mengangguk. Dia memahami kehendak suaminya. Tapi kemudian menjauhkan dirinya dari Nizam.
”...tapi Safi suka tengok Abang risaukan Safi..hee” ejek Safi sambil berlari-lari anak.

--------------------------

Nizam bangun dan mencapai mushaf al Qur’an. Dibacanya ummul kitab dan dibukanya pada helaian surah At Taubah,surah kegemarannya. Dilapkan air matanya pada tuala kecil dan meneruskan bacaan. Perlahan, air matanya mulai mengering dan isak tangisannya berkurang. Dengan rasa tenang, Nizam cuba memahami sedikit maksud ayat-ayat yang pernah dipelajarinya. Sesekali bacaannya terhenti dan diteruskan kemudiannya.

---------------------------

“Allah s.w.t dengan kerahiman Nya telah mengurniakan pelbagai nikmat pada hambaNya. Dan nikmat yang paling mahal adalah nikmat iman dan Islam. Dengan Iman, kita mengenal siapakah Rabb yang telah menjadikan kita. Dengan Islam, kita memahami petunjuk jalan hidup yang dikehendaki Allah pada umat manusia.

Hati yang beriman, sentiasa cinta dan rindu kepada penciptaNya. Hati yang beriman sentiasa mengawasi tingkah lakunya. Hati yang beriman sentiasa berusaha memperbaiki hubungannya dengan Allah s.w.t. Hati yang beriman sentiasa beramal dengan perintahNya yang akan menjauhkannya dari azab dan murka-Nya. Hati yang beriman sentiasa mengharap rahmat dan ampunanNya.

Bersyukurkah kita akan nikmat paling mahal yang dianugerahkan Allah kepada kita? Adakah hati-hati kita sentiasa berzikir mengingatiNya dengan rasa takzim akan kebesaranNya? Pernahkah lafaz-lafaz bicara kita mengagungkan kehebatan Nya? Hati-hati kita benar-benar berserah pada ketentuanNya, menyembah pada Allah yang Esa? Sesungguhnya tiadalah yang kekal hanya melainkan Allah yang Maha Kuasa.”

Nizam menyudahkan tazdkirahnya. Safi mencapai kitab Riyadh as Solihin dalam tangan suaminya untuk disimpan. Safi bergerak dan duduk bersandar di dada suaminya. Dicapai tangan suaminya dan digenggam erat tangan suaminya.

”Safi bersyukur pada Allah sebab dikurniakan pasangan hidup seperti abang. Jiwa Safi tidak pernah kosong dari kasih sayang Allah. Abang membimbing Safi menjadi lebih dekat padaNya.” Safi bersuara lembut.

Nizam mencium ubun-ubun isterinya. ”Abang pun bersyukur sebab dikurniakan Safi sebagai isteri. Safi sebaik-baik pendorong pada abang. Safi menurutkan kemahuan abang untuk lebih bersemangat mengenalNya. Safi adalah sebaik-baik kesenangan dunia pada Abang. Alhamdulillah.”

----------------------

Nizam menyudahkan bacaannya. Dia menutup dan menyimpan mushaf al-Qur’an. Nizam kembali duduk ke atas sejadahnya dan mula beristighfar. Jiwanya terasa damai dan tenang. Rasa perit yang menyesakkan kini berubah menjadi rasa mengharap yang sangat tinggi pada rahmat Allah dalam hatinya. Nizam berterusan beristighfar sambil membenihkan rasa-rasa pengharapan . Benih pengharapan yang ingin dicambahkan dalam doanya.

-----------------------

Nizam marah. Dia beredar meninggalkan bilik dengan membawa bantal dan selimut. Disusun bantalnya di atas sofa halaman ruang tamunya. Nizam terus merebahkan badannya dan memejamkan mata. Hatinya berulang kali beristighfar untuk mengurangkan rasa marahnya. Dia berusaha mengosongkan fikirannya dan memejamkan matanya.

”Abang..kenapa abang diam? Bagitahu Safi apa yang buat abang marah? Safi tak tahu apa kesalahan Safi kalau abang diam. Abang..jangan begini abang. Mari kita tidur di bilik.” Safi mengusap-ngusap lengan suaminya. Safi sangat memahami tabiat suaminya yang tidak mahu bersuara langsung ketika marah. Tapi dia juga tahu yang suaminya akan menjelaskan segalanya ketika hatinya tenang. Safi berusaha menenangkan hati suaminya. Namun dia resah melihatkan suaminya yang seakan tidak memperdulikannya.

”Abang...jangan buat Safi begini.” Safi mencapai telapak tangan suaminya dan meletakkannya di pipinya. Diusap tapak tangan suaminya lembut pada pipinya. Safi cuba bertahan namun air matanya tetap menitis keluar dan membasahkan tapak tangan suaminya.

Dia sedikit tersentak apabila tangan suaminya bergerak perlahan mengesat air matanya. Dilihatnya wajah suaminya yang memberi perhatian mengelap titisan air matanya.

“Safi..kan banyak kali abang dah melarang Safi berchatting dengan lelaki yang Safi tak kenal. Safi dah punya suami..” Nizam memulakan bicaranya.

”..tapi Safi tak buat apa-aa...” jawapan Safi terhenti apabila Nizam menutup mulutnya lembut. Nizam terus mengesat air mata Safi yang masih mengalir.

”Abang faham Safi seorang isteri yang baik. Abang juga tahu Safi sering berchatting dengan kawan-kawan sepengajian dengan Safi. Sedikitpun Abang tak salahkan Safi. Tetapi kadang-kadang abang lihat Safi layan juga lelaki asing yang mahu berchatting sekadar suka-suka. Walaupun abang tak sangsi dan ragu pada kejujuran Safi, tapi abang tidak suka perkara begitu. Abang cemburu. Dan abang tidak senang biarkan rasa cemburu abang ini terpendam begitu sahaja dan membiarkan Safi dengan kebiasaan yang Abang tidak suka. Abang suami Safi. Abang mahu meredhai seluruh perlakuan Safi, sedikitpun abang taknak simpan rasa tidak senang pada Safi. Bukan ke Rasulullah s.a.w pernah bersabda kepada Fatimah r.ha,” Hai anakku, tidakkah engkau mengetahui bahawa kerelaan seorang suami itu juga merupakan kerelaan Allah dan kemarahan seorang suami itu juga merupakan murka Allah. Hai anakku, seorang perempuan yang beribadah menyerupai seperti ibadahnya Maryam putri Imran, Kemudian suaminya tidak merelakan kepadanya, maka Allah tidak akan menerima amal ibadah darinya. Hai anakku, amal yang paling utama bagi para wanita ialah ketaatan mereka kepada suaminya....””

Nizam memegang ubun-ubun isterinya,” Abang marah kerana nak Safi faham kehendak abang sebab abang sebelum ini dah pernah menegur Safi, maafkan abang.”

Safi terus menangis, dia menganggukkan kepalanya. ”Safi faham abang. Safi akan lebih berhati-hati pada masa akan datang. Maafkan Safi abang.”

Nizam tersenyum,”Abang maafkan. Kasihannya isteri abang ni kena buli..hee”

Safi terus menumbuk-numbuk dada Nizam. Mukanya memerah dan bingkas bangun dan berlari-lari anak menuju ke bilik, ”Abang tetap kena tidur dekat luar! Padan muka abang.”
”Aikk? Pulak?” sahut Nizam sambil ketawa kecil,lucu melihatkan telatah Safi.

---------------------------

Nizam semakin larut dalam zikirnya. Dia menyerahkan dirinya secara total kepada kehendak takdir Allah. Dia menerima segalanya dengan rasa rendah diri sebagai hamba yang lemah. Keluasan rahmat dan kasih sayang Allah tiada bertepi baginya. Pengharapan demi pengharapan telah menghidupkan hatinya daripada kegelapan akibat kesedihan dan kesengsaraan perasaannya. Aqidahnya meyakini bahawa jodoh, rezeki dan ajal sudah ditentukan Tuhannya.

Nizam membuka matanya yang redup. Dia bangun dan memperbaharui wudhunya. Nizam kembali ke biliknya dan mula berdiri untuk menunaikan solah sunat. Hatinya kini cuma mengharap pada keampunan dan rahmat Allah s.w.t. Memohon agar dilindungi Allah daripada syaitan yang direjam, Nizam memulakan solahnya.

---------------------------

Nizam pulang agak lewat daripada biasa. Selepas Isyak, dia bermesyuarat dengan para ahli jemaah masjid. Pelbagai isu dan hal yang telah dibangkitkan. Tidak kurang juga laporan daripada usaha yang telah dibuat. Mesyuarat diakhiri dengan doa dan sedikit muzakarah dengan sahabatnya.

Nizam membaca sms yang diterimanya,
< Safi >
” Abang, Safi nak pergi hantar ummi sekejap. Ada hal kata ummi. Abang izinkan?”

< Nizam >
”Abang izin. Safi nanti boleh bermalam di rumah ummi,dah lewat. Esok abang singgah ambil Safi.”


Nizam berhenti di persimpangan lampu isyarat. Di sebelahnya dilihat sebuah kereta yang dipenuhi penumpang remaja. Nizam beristighfar apabila melihat pasangan muda lelaki perempuan sedang berpeluk dan bercium. Pastinya belum bernikah kerana umur yang masih bersekolah. Nizam membunyikan hon sebagai isyarat membantah perlakuan itu dan kenderaan itu terus memecut pergi. Matanya basah, hatinya geram. Sungguh para muda mudi yang bergelumang dengan maksiat tidak menyedari betapa pedih dan dahsyatnya azab Allah. Cahaya petunjuk terhijab lantaran hati yang hitam dengan dosa. Sebab itu sering dikatakan mereka kepada orang yang ikhlas menegakkan syariat Allah sebagai penyibuk dan macam-macam lagi. Hakikatnya, para pendakwah ini sama sekali tidak ingin para pemuda ini menyediakan dirinya untuk diazab Allah, menjadi bahan bakar nerakaNya. Kasih sayang manakah yang lebih unggul daripada menyelamatkan seseorang manusia yang jauh dari perintah Allah supaya mendekati, mengenal Allah. Sungguh, hidayah itu hanya milik Allah. Nizam beristighfar dan berdoa.

Nizam menerima panggilan daripada Safi.
”Assalamu’alaikum.. abang dah sampai? Safi dah tiba dekat rumah ummi. Abang, sebelum pergi,Safi dah buat bubur kacang. Abang makanlah ye? ”
”Wa’alaikumussalam Safi..abang dah nak sampai. Insya Allah,nanti abang makan lah bubur kacang Safi yang sangat sedap tu. Amboi...sampai tak sempat abang nak jawab salam..hee” usik Nizam.
” Ye lah, sebab Safi rasa tak sedap ha...”

Panggg!! Cermin depan kereta Nizam tiba-tiba retak. Entah dari mana kereta anak-anak muda tadi memecut datang dan melemparkan benda keras. Nizam bertakbir lantas memperlahankan keretanya untuk berhenti di sisi jalan. Nizam beristighfar panjang.
”Abang...abang...abang?!!! kenapa ni bang?!! Abang?!!..huhuu. kenapa ni bang?”
Nizam tersedar yang isterinya masih di dalam talian.
”Bawa berselawat Safi..bertenang.. Abang ok. Alhamdulillah. Cuma ada benda keras yang kena depan cermin kereta ni tadi. Takde apa-apa yang jadi, cermin je yang retak sikit. Abang pulang dulu ye? Nanti abang telefon lain di rumah.” Nizam menenangkan Safi.
”Ye abang. Bawa elok-elok. Nanti abang telefon Safi ye bila dah pulang?”Kedengaran Safi masih lagi risau. Suaranya masih terisak-isak menangis.
”Insya Allah,jangan menangis,nanti ummi risau. Assalamu’alaikum.” Nizam meletakkan telefon. Dilihatnya kawasan cermin hadapan yang retak seketika dan kembali meneruskan perjalanan.

Setibanya di rumah, Nizam berjalan ke dapur sambil menelefon isterinya. Dilihatnya bubur kacang yang disediakan masih panas. Nizam menggelengkan kepala sambil tersenyum apabila tiga panggilannya tidak dijawab. Mungkin Safi sedang solah untuk menenangkan dirinya. Begitulah kebiasaannya.

------------------------

”Perniagaan abang ditimpa masalah sikit. Ujian dari Allah untuk kita. Mungkin kita terpaksa susah sikit lepas ni. Abang pun mungkin akan sibuk sikit untuk selesaikan masalah ini. Safi ok?” Nizam bertanyakan isterinya.
”Alhamdulillah abang, Safi ok. Jangan lah Abang risaukan tentang Safi. Safi faham masalah abang. Apa yang dapat Safi bantu, Safi bantu. Susah senang, kita sama-sama, abang. Sentiasa harap dan doa pada Allah.” Safi berbicara dengan lembut.
”Masya Allah..terima kasih Safi. Maafkan abang kalau ada kekurangan, ada kelemahan abang selama ini dalam menjadi suami Safi.. abang..”
Safi memintas, ”Jangan cakap begitu,abang. Abang suami Safi, jodoh ketetapan Allah pada Safi. Jangan abang lemah semangat. Susah abang, susah Safi juga. Safi bersyukur sangat kerana dikurniakan abang sebagai suami Safi. Lagipun Safi sayangkan abang kerana Allah. Takkan goyah hati Safi dalam mentaati abang, suami Safi. Abang kena kuat!” kata Safi mendorong Nizam.

“Susah senang kita bersama.”

------------------------

Nizam menghabiskan bubur yang disediakan isterinya. Sedap. Isterinya seringkali tersenyum indah saat dia memuji masakannya. Nizam mencapai telefonnya. Dia bimbang mengganggu isterinya jika dia masih larut dalam bersolah. Dia yakin isterinya akan menelefonnya setelah selesai.

Seketika, hatinya menjadi sebak. Tubuhnya bergementar. Nizam berasa hairan dengan perubahan dirinya seketika tadi namun dia kembali membersihkan mangkuk bubur yang dihabiskannya.

Nizam menghantar pesanan sms kepada isterinya,
< Nizam >
” Sedapnya bubur kacang Safi. Licin abang makan. Agaknya ada tak bubur begini di jannah nanti? Hee..Telefon abang ye nanti.”

Nizam tersenyum membaca sms yang ingin dikirimnya. Nizam juga agak risau bimbangkan isterinya masih resah akan kejadian sebentar tadi. Selesai berwudhu, telefon Nizam berdering.

“Zamm…” kedengaran suara ibunya yang terisak-isak menangis. Rasa cemas segera menyelubunginya tetapi Nizam cepat-cepat beristighfar.
“Ke..kenapa..um..ummi?” Nizam gugup.
“Safi, zam.. Safi terlibat dengan kemalangan. Huu..”
”Innalillah hi wa inna ilai hi rajiun...macam mana keadaannya ummi? Macam mana dengan Safi? Macam mana dengan dia?” tanya Nizam cemas.
“ Pak Arshad bagitahu, Safi dah meninggal dalam perjalanan ke hospital. Sabar ye Zam..anak ummi..huu..”

Nizam merasakan dadanya begitu sesak. Nafasnya tercungap-cungap. Seakan udara di sekelilingnya telah menjauh darinya. Telefon terlepas dari genggamannya. Nizam terduduk. Air mata mula bercucuran mengalir.
”Ya Allah..Safi ku..Ya Allah..”

---------------------

Selesai bersolah dan berdoa. Nizam memulakan perjalanan menuju ke hospital. Sebelumnya, dia singgah mengambil ibunya dan berusaha menenangkan ibunya yang telah kehilangan menantu yang dikasihinya. Ibunya menceritakan kepada Nizam apa yang berlaku dan apa yang diceritakan Pak Arshad yang tinggal di kawasan kejadian di dalam perjalanan mereka.

Ibunya memberitahu bahawa selepas kejadian kereta Nizam dibaling benda keras, Safi menjadi begitu risau dan meminta izin dan bersalaman dengan ummi untuk pulang melihatkan keadaan Nizam. Tetapi dalam perjalanan pulang ke rumah, Safi cuba mengelak kereta yang tiba-tiba membelok masuk ke simpang. Akibatnya Safi terbabas melanggar sepohon pokok.

Nizam tabah mendengarnya.

Cerita dari Pak Arshad pula menyatakan sebelum Safi menghembuskan nafas terakhir,dia meminta Pak Arshad mengambil telefon di dalam beg bimbitnya. Safi sempat membaca sms terakhir yang dikirim dari Nizam dan tersenyum indah. Dia berpesan kepada Pak Arshad agar memberitahu Nizam untuk memaafkan segala kesalahan dan meredhai dia sebagai isterinya. Dia menghembuskan nafas terakhir dengan lafaz syahadah.

Dalam ketabahannya,air mata Nizam mengalir perlahan.

--------------------------

Perlahan, Nizam membuka kain putih yang menutupi wajah isterinya. Dia mengucupi dahi jenazah isterinya dan memandang wajah bersih Safi. Nizam mengatur nafas dan tersenyum indah memandang jenazah isterinya.

” Allah mengetahui bahawa abang telah meredhai Safi sebagai isteri yang solehah pada abang. Bagi abang, Safi adalah sebaik-baik kesenangan dunia. Safi telah mentaati perintah Allah dengan sabar melayani segala kehendak suami Safi. Abang memaafkan segala kesalahan Safi sama ada yang tersurat mahupun tersirat. Abang meredhai Safi pergi. Sungguh, Safi seorang isteri yang terbaik pada abang. Semoga Safi tergolong dalam golongan mereka yang beriman dan beramal soleh. Berbahagialah duhai isteriku,Safi..”

Rasulullah s.a.w bersabda ; ”Sesiapa saja wanita yang meninggal dunia dan suaminya meredhainya maka ia masuk syurga.” (Tirmidzi, Ibnu Majah, Hakim)

----------------------

”Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman.” - Ali Imran : 139

Kasih sayang bukan melemahkan hati, bukan membawa putus asa, bukan menimbulkan tangis sedu sedan. Tetapi, kasih sayang menghidupkan pengharapan, menguatkan hati dalam perjuangan menempuh onak duri penghidupan. – Hamka.

Berbahagialah orang-orang yang beriman.
Penghujungnya adalah kebahagian, bagi setiap yang beriman pada Allah dan Rasul Nya.
----------------------------------------------- tamat

besh~~
lg2 sbb nama gurl tu safi...
huuuuuu

cumulative frequency

errr
cumulative frequency ni dlm add math ke modern math ek?
aku dh lupa la..
hahahaha

hari sabtu

kisah cuak melibatkan dot dot dot

virus merebak dgn cpt... aku x dpt wat pape...huhu
sorry guyz...

adegan di facebook yg wat aku rase nk g antartika..
ishh.. hot btol walaupun smlm hujan

beli kaspersky utk selamatkan lappy

mlm pula sibuk scan lappy sampai kul 4.30 pagi

pg ahad tidurku dibangunkan oleh kisah sedeyh sorg sahabat
aku harap ko sabar dan jgn2 sedeyh2 k...

adegan lelaki sengal yg menganggap aku sbg scandal yg konon baek sgt
yg ko bodo sgt tu pe hal...
x taw nk ckp ape
ingatkan ko dh fhm tp rupanya x fhm langsung
what the fish btol la

lepas ni mahu study
yeke?
hehehhee...

aku menyampah tau x???
antartika jauh sgt
masuk peti ais je
okay, nk hibernate

01 December 2009

mood

malam ni xde mood
baby slow melampau
lappy pun dh lembap
x boleh masuk forum
huhu
nak study pun mcm xde mood

btw, aku suke layout ni
klw korang x suke sila tutup mata
hekhek

29 November 2009

28nov2009

salam
ehem2
nk gtaw nih
semalam aku hepi gler
enjoy wif family
ehehehehe

kul 8 pagi tu mak aku dh suruh siap2
tp aku mcm biasa la
lambat ckit
nk gosok baju
nk make up
muahahahaha
last2 9.40 baru gerak
kononnya dh lambat sgt
aku speed sampai 80km/h
utk jln kampung
mcm dh lame hidup je kan
terus kena warning time tu gak
adehhh
then dh kuar dr traffic light aku speed lg
hahaha
peduli ape
nk cpt sgt kan
amikkkk

sampai sane
salam2
ramai yg puji
mira ke yg nk tunang
ececehhh
perasan je
muahahahaha

sblm gerak g uma pihak perempuan
kami gadis yg gedik lagi lawa ni
mcm biasa la
makeup2
hahahaha
dak kecik and mak org pun turut serta
hahaha

yg ikut g uma pihak perempuan tu bkn ramai sgt pun
tp konvoi sampai 8 kete
hahahaha
pastu drive mcm kt race plak
encik subaru vs cik lexus
adehhh...
kecut perut
dh la aku x kawen lg
klw accident cmne
huhu

then mlm plak ade kenduri cukur jambul
utk nadim naufal
ehem
comey dak tu
mcm aku
wakakakakaa

okay2
nk packing barang
tgh ari nnt nk cari buku
ptg terus balik kuantan
cuti dh habis
huhu

sila lihat gambar2 dlm myspace dan facebook

27 November 2009

aidiladha dah selamat...lol

salam...
pagi tadi sampai uma kul 8 lebeyh
terus sarapan
dah la x mandi lagi
hahahahaha
juadah hari raya
nasi impit + sambal kacang = wajib
ayam masak ape ntah, x taw plak aku
pastu jiran bg rendang
nenek bg ayam masak merah
dan mcm2 lg juadah sampingan spt
kek dan kuih muih
ops, ade lemang dan roti jala juga
tapi tidak berkesempatan utk g smayang raya
aisehhh

time aku sampai pagi tu
aku ternampak seekor lembu kt uma nenek aku
it means that thn ni wat korban lagi
3 thn berturut2

tapi secara jujurnya aku bukan la cucu yg baik
cousins dtg pagi2 buta
aku dtg tengah hari, utk makan je
tu pun lepas nenek aku panggil suruh dtg
huhuhuhu
bkn ape, kt uma tu aku basuh baju yg melambak2 dulu
pastu..
org lain dtg pakai baju kurung
aku cuma pakai seluar, t-shirt dgn cardigan je
sila jgn contohi aku
muahahahaha

lepas zohor plak
tidoooo
dh x boleh bertahan lagi
huhuhu
lepas asar kuar jap beli barang
hilang gian aku nk drive
well, esok drive lagi nk balik kampung coz papa aku keje

esok cite pasal majlis pertunangan dan kenduri plak
tata!

selamat hari raya aidiladha

jam menunjukkan pukul 3.52 pagi
dan aku x tido lagi
haisshhh
mati aku klw esok ade sdare dtg
huhuhu

ops
aku dh sampai, tp stay uma abg aku
esok pg baru balik uma
first time balik pagi raya
tadi otw aku nampak jalan nk menghala ke pantai timur tu sesak
ramai gak ek yg balik malam raya mcm aku
huhuhuhu

pd ketika ini
sudah pasti
haiwan ternakan yg akan disembelih
dah x lalu makan
resah gelisah je
before habis kelas pagi td
madam ckp
jgn kesian tgk lembu yg disembelih
sbb mereka adalah haiwan yg terpilih utk dijadikan korban
it is better drpd disembelih utk dijual di pasar

ehem2
thankz cz wake me up at 1.00 a.m. just now
thankz cz accompany me till 2.20 a.m.

gedik gler aku ni
adehhh

25 November 2009

maaf, sorry, gomenasai, bian ne

kpd sesiapa yg berkenaan,
aku minta maaf sgt2...

sms in MTC037 class

ermm
pagi tadi aku sampai kelas awl ckit
dlm kul 7.35
aku pun mcm biasa la cari tmpt kt blkg
sbb biasanya kwn baik duduk kt dpn
pastu bila kwn baik sampai aku tgk dia x duduk kt tmpt yg slalu dia duduk
sbb sebelah tu ade dena
asal la ko x duduk
dena tu x mkn org pun
lol
pastu dlm kul kul 7.50 dena msg aku
"dok dpn skrg, try a wei"
hahahaha
sbb aku x pernah duk dpn klw kt kelas
aku ni klw dpt kata2 drpd dena and ruby, bg aku kata2 tu mcm arahan
muahahahahaha
x taw la nape
sorry guyz~
pastu aku reply
"aaa.. asal dia x nk duduk sblh ko?"
then lg 3 minit dh nk kul 8 dena msg aku lagi
"cpt je la dok sini"
ah sudahh
aku pun ape lagi
angkat beg dan terus tukar tempat
muehehehehe
btw, thankz dena sbb suruh aku duduk depan

situasi skrg: gile mengepos kt forum.. muahahaha

23 November 2009

masa itu emas

masa itu emas
emas itu sangat bernilai
jd, masa sgt bernilai mcm emas

aku dh lame x update sbb xde bnde nk cite..
lagi pun slalu klw on9 aku masuk forum je
dh gila nk post byk2..haha
plus, now jarang kuar g ecm and mega
sbb telah diberi amaran keras
owhh.. sayangnya..huhu
dh la dh ade cinema
aisehhh
xpe2
aku masih dpt bertahan dgn adanya laptop dan broadband di tgn aku
opss, plus phones juga
klw x mesti meroyan

dh start class
so dh kena beli buku yg tebal plus mahal tu
in order to be a lawyer
i need to think critically
di mana berfikir secara kritikal merupakan kelemahan aku sbb malas nk perah otak
but i must do that
jadi, bermulalah kehidupan sbg pelajar yg busy dgn class, discussion etc

x sabar nk balik raya haji ni...huhu

16 November 2009

article 116

title di atas xde kaitan dgn entry di bawah


1) hepy birthday to makcik zila

2) kelas start hari rabu.....

3) aku x taw ape prob mamat ni... aku taw la ko kayesss tahap gaban... x yah la ckp byk kali ko ade phone byk, driver ko ramai, uma ko melambak2 sbb setiap hotel bleh jd uma kedua ko.... pastu ko pandai gler, dpt sholarship petronas setiap bulan tp ko x taw nk watpe dgn duit tu sbb ko dh kaye sgt... x perlu ulang byk kali okeyh... aku dh tau bnde tu...


keadaan skrg: menunggu mata aku pulih spr sediakala... tapi.. hmmmmm

welcome to second semester

salam....
now aku dh ade kt kuantan
alhamdulillah, dpt sambung sem 2 even result sgt la teruk...huhu

tapiii
sakit mate dtg balikkk
adehhhh

nasib baik kelas x start lagi...

13 November 2009

mencari keazaman

result dh kuar

jgn tanya ape2

next sem tlg la jgn honeymoon

sape ckp blaja kt u senang

ingat mcm skola rendah ke

dah dah

xde guna nk nangess

at least x kena dismiss

bersyukur

improve urself

bkn drpd segi akademik je

mesti ade sangkut kt mane2 slain akademik

muhasabah diri

adakah aku terlebeyh on9?

adakah aku terlebeyh mkn kfc?

adakah aku...?

~redha dlm keterpaksaan...

11 November 2009

hikayat 10 november




assalamualaikum...

kisah bermula pd kul 11 pg... ececehhh
amik makcik ila kt jbtn pendaftaran negara
pegi bank islam
celcom centre
kedai baju
the store,
kfc
bowling
surau
econsave
bank islam lagi
kg. batu laut
kg. tanjung sepat
my home
kisah berakhir kul 5.40 ptg


kisah menarik utk dikongsi:

1) TERbeli baju... sepatutnya duit tu utk beli kasut and now dh xde duit nk beli kasut.. kena tunggu dpt elaun... kasut tu comey siot... tp harga dia rm100++.. hoho

2) disaman oleh majlis daerah kuala langat krn parking melebihi had masa yg diberi... aisehhh, mane la aku tau... naseb baik rm30 je... so next time if nak parking lama2 kena la byr rm2, bukannya rm0.50... muehehehehe

3) (11 nov) skrg aku kena sakit mata... x taw la cmne bleh kena... dh sepet sebelah mate aku ni....huhu


nilai yg telah dihabiskan:

baju rm41.30
bag rm58.00
kfc rm10.50
bowling ditaja oleh pakcik zaki
econsave rm75.20
minyak kete ditaja oleh makcik ila
saman ditaja oleh parents ku
jumlah rm185.00 (tidak termasuk tajaan)
baki wang yg ade rm41.00++ (okeyh, cukup sampai ahad ni)

* aku pegang duit dlm rm200++.. rm100 duit aku, rm100 lg tajaan mak aku... hehehe

10 November 2009

cumulative story

sabtu
muet

ahad
klang

isnin
klang lagi

selasa (hari ni)
beli brg di banting shj, x larat aku nk drive jauh2.. penat weyh..

semalam kann... aku drive naza ria... caye x weyh? muahahahaha.. ni muiz punya pasal... asal aku pegang je nanges2... last2 mama dia x sanggup la tgk dia nanges je kan... pastu dia suruh aku drive plak... hoho.. agak teruja...hehehe

07 November 2009

hopefully no more muet

pleaseee
sy x nak repeat muet
dan sy juge x nak repeat paper mtc, both mtc

menghargai SATU minggu yg ade
no plan
x kan nk duk uma lg
enjoy la weyh
even duit elaun dh habis

owh ya, sy kena balik naik bus okay
NAIK BUS, ALONE
agak sadis sbb brg melambak2

bersedia utk berdikari
bkn la slame ni x berdikari
tp skrg ni, kena lebih berdikari
gomo mira gomo
muahahahahahaha

* aku sokong klate...hekhek

05 November 2009

online

assalamualaikummm
hmmmmm........
nk cite nih
x sampai sminggu aku start cuti, streamyx rosak
so aku on9 kt library
tp kt library pun mcm ade prob
naseb baek aku bwk broadband
so, okay la..
bleh on9 walopun cume skali dlm sminggu...

tp skrg ni aku bleh on9 kt uma
hikhik
td kononnya nk study muet
but then ade keinginan nk try broadband
dh cucuk tu..
dia kuar lampu hijau je
xpe, try lagi
then bleh on9!!!
muahahahaha
besh2
saat yg ku idam2kan telah tiba
nk on9 atas katil kt uma
tp mmg slow tahap kura2 la
erkk, maaf encik kura2 krn tulis pasal kamu
hekhek

jom on9 sampai pagi!!!
muehehehe

02 November 2009

Stermess itu kembali

Nak join gath republic kt mid (cubaan kali ketiga)
Tak boleh
Nak jumpe ex-cubemates kt mid gak(cubaan kali ketiga juge)
Tak boleh
Nak jumpe my junior kt banting je
Tak boleh, dgn alasan dh malam..klw nk gak, nnt abah hntr
So, what’s the point aku amik lessen?????
Kesimpulannya, cuti aku hanya dihabiskan di rumah dan library (tu pun sbb nk on9) shj
Xde r nk hang out dgn member mcm korg sume sbb my best buddy aku x cuti lg… x taw la klw dia start cuti nnt mak aku bg kuar ke x….
Then hasrat nk main bowling pn x kesampaian… okay, think positive, dorg ade hal masing2… tp ko ingat senang ke aku nk ajak jmpe??? Time cuti ni la nk jmpe member2, lg pn cuti korg kejap je kan… tp dh x nk, nk wat cmne….. mcm aku je yg semangat nk jmpe korg but korg xde hati pn nk jmpe aku…. Okay, aku taw sape aku… skola kt situ 3 thn je kan…. Pastu result spm pn x sehebat korg… mesti r malu nk kuar dgn aku…. Btol x?????
Tensen!!!!!!!

Mood sekarang:
Nak jerit kuat2
arrggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

22 October 2009

muet ku sayanggg

assalamualaikummmm
malam td tido kul 12 lebih akibat ade rama2 dlm perut
bangun kul 5.40 pagi..
bapak cepat.. raya hari tu pn aku x bangun secepat ni..huhu
demi muet tersayang...ececehhhh
mesti korg pelik asal aku bangun awal bebeno...ehehehe
sebabbb... aku amik muet kt smk telok panglima garang...
almost half an hour journey
mcm nk balek kg je kn...haha

bile time kenal2 td sume bertanya nape jauh sgt.. nape x amik kt smk telok datok je...
x reti aku nk jawab... korang tanya la mpm sendiri...hohoho

dannn... owh yeahhh..
aku jmpe dak pre law kuantan babe...
muehehehe..jakun ckit..haha
dia dok kt sijangkang and uma dia kt atas uma aku, 1408...hoho

aku dapat group 3, candidate D..
soalan dia, how to keep our tradition alive and my point is through practising traditional values and customs... best x???hahaha...
and for task B, same question... the points are:
a) playing traditional sports and games
b) performing songs and dances
c) promoting arts and crafts
d) practising traditional values and customs
aku dgn tegasnya telah m'beri pendapat bhw points aku sgt sesuai, tp ade org tu nk menangkan point c...amek laaaaaaa.... walopn in my opinion, dia ade points, tp x cukup elaboration...huhuhu.. xpe2... yg penting speaking test dh lepas...

lepas ni wat yg terbaekkkk utk writing, reading and listening plak...ngeeeeee

SAYA NAK BAND 4 AND ABOVE...PLEASE GIVE ME THAT...ngeeeee

my comment, test yg ni better drpd test dlm kelas BEL...huhuhu

ade kisah sedeyh, tp xmo tulis
lantak ko la..
xpe2, just enjoy ur holiday at home okeyh!!!

dh nk kul 5 ptg, aku kena balik... fyi, aku terpaksa on9 di library sbb streamyx rosak... and broadband plak, jgn mengharap la nk dpt coverage kt uma aku tu...huhuhu

k, salam...

20 October 2009

17 oct 2009

salam
ehem2
maaf, dh berzaman x update blog..
mesti ramai yg tertunggu2 kan
ececehhhh
perasan la ko mira..haha

okay, dlm entry sblm ni aku ade cite pasal menu...
menu ape???
jeng3...
menu kenduri tahlil yg diadakan di rumah aku...ngeeeee
nampak ringkas kan?
kenduri tahlil je...
tp preparation mcm kenduri dot dot dot
dot dot dot terpaksa dirahsiakan atas sbb2 keselamatan.. muehehehehe
ade org ckp mcm tu, aku just tolong tulis kt cni je...hukhukhuk
alhamdulillah, kenduri tu telah berlangsung dgn jayanya...
tp penat dia x yah ckp la... sampai la ni pn uma aku x habis kemas lg...
tp xpeeee..... adat la kan...
x kan nk merungut plakkk
btol x???
tetamu tu dtg bwk rezeki... jd, layan la tetamu sbaik2nya walopn x diundang...
ade faham?????
haisshhhhh...
tensen2!!!!
cuti berlalu tanpa dimanfaatkan dgn sbaik2nya
nk join gath, x dpt
nk g kem, maybe x dpt gak
ape yg aku dpt???
MUET je la....ngeeee
x ready lg
takottttttttttttttttttttttttttt
dia plak...
klw ade org lain ckp je laaaaaaaaa
benci.benci.benci.
just imagine, sume org berpusu2 nk balekk
dia plak bleh slumber je kt sana walopn dh habes muet
eyh, ko pe hal???
x taw ke aku tunggu ko balekkk???
damndamndamn
benci benci benci
ni mesti dh ade org lain kt sane
klw x nape bleh berubah mcm ni
benci benci benci
tp syg
haisshhhhh
nah, amek ni...

Lirik Bencinta - Faizal Tahir

Benarkan ku ‘tuk berbicara…
Bicara terus ke hati mu.. Hati mu..
Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengar ku
Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku, untuk kamu

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Ke tepi lihat ku berlalu
Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu
Aku tahu
Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Sakitnya aku
Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali
Benci aku mencintai diri mu
Ku benci… Kamu
Ku cinta… Kamu

10 October 2009



salam
ehem2
hari ni, 10 oct 2009 bersamaan 21 syawal 1430 hijrah bersamaan hari berlangsungnya GATHERING REPUBLIC OF 1991...sob sob...
sebenarnya....
hari ni besday parents aku....
HAPPY 48TH BIRTHDAY ABAH!!!!
HAPPY 42ND BIRTHDAY MAK!!!!
semoge panjang umur dan murah rezeki...thankz for everything... dgr cite nk tukar kete baru.. cpt2 la ye.. x sabar nk drive ni... hekhek...
actually ni adalah salah satu drpd beberapa sbb nape aku x join gath... sbb aku dgr cite hari ni mak aku nk masak lebih ckit... so, ingat nk la tolong ape yg patut....tapiiii... x jadi!!
kul 10 je mak aku dh g berfoya2 uma makcik aku utk discuss pasal menu next week... hmmm.. next week ade ape? tunggu je la next week aku post...hikhik
aiyooo.. sudah kempunan nk makan kek ni... nk secret recipe.. nyum2..

09 October 2009

gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
gath
nk terbang g mid valley bleh x????
again and again,
maaf sbb x dpt join korang
huhu
sedeyh............

05 October 2009

NINTH SCHEDULE, FEDERAL CONSTITUTION OF MALAYSIA

Distribution of power is enumerated in three main lists:

FEDERAL LIST;
List 1:

1) External affairs
2) Internal security
3) Civil and criminal law
4) Federal citizenship
5) Education
6) Medicine and health
7) Censorship


STATE LIST;
List 2:

1) Islamic law
2) State holidays
3) Land*
4) Agriculture and forestry*
5) Local government*

Note: *subject to federal list


CONCURRENT LIST;
List 3:

1) Social welfare
2) Scholarships
3) Protection of wild animals and birds
4) Prevention of cruelty to animals
5) Culture and sport

bace ni

ehem2.. post ni aku copy drpd blog mr. ikmal, lecturer kt cni.. tp dia x ajar kelas aku... sila la bace...hoho


Maxis dan Digi

September 15, 2009 in Personal, Undang-undang

Posting ini tiada kaitan dengan rangkaian telefon mana paling bagus atau sewaktu dengannya walaupun saya pernah memakai kedua-duanya sekali sebelum ke UK dulu. Cuma akronim dua subjek yang daku ajar semester ini MTC012 dan MTC016. Maka kali ini daku mahu berkongsi sedikit pengalaman dan nasihat pabila mengajar kedua-dua subjek prelaw.

MAXIS@MTC012#Introduction to Law 1

Subjek ni lebih fokus kepada falsafah undang-undang@jurisprudens. Kononnya nak jadi pengenalan la pada semua siswa siswi ni apa itu undang-undang dan kaitannya dengan pelbagai aspek. Memandangkan daku bukanlah datang dari matrik law maka tiadalah pengalaman daku melaluinya. Mulanya daku rasa subjek ini amatlah tidak sesuai untuk peringkat awalan ini memandangkan matrik undang-undang UIA pun Intro Law 1 mereka berkisar pada undang-undang kontrak dan tort. Bukannya ajar jurisprudens yang memang dahla dibenci oleh ramai pelajar undang-undang. Berat dan bosan. Tiada jawapan mutlak. Padan muka

Tapi setelah mengajar daku rasa bagus juga kalau awal-awal ni dah beratkan minda mereka dengan mini jurisprudens. (Ha Ha gelak jahat :P )Baru tahu bukan mudah belajar law. Sekurang-kurangnya asas tu dah ada walaupun berat dan sukar difahami. Mana taknya nak fahamkan law & rules, law & morality, law & freedom, law& justice, theories of law bukannya mudah. Nak lagi menghafal apa Aristotle fikir, Betham ulas, Austin cakap, John Rawls mengomel mahupun Stuart Mill membebel.

Sebenarnya subjek begini bagiku agak seronok sekiranya kita boleh memberikan contoh-contoh berdasarkan keadaan sekeliling. Itulah pengalaman ku belajar jurisprudens masa tahun ketiga. Seronok dan kalau ada kawan-kawan yang meminatinya boleh jadi seronok bila berbincang dalam tutorial. Tipsnya? Baca banyak surat khabar, majalah isu semasa, cuba sekali sekala berfikir luar kotak dan jangan takut memberikan pandangan. Barulah seronok bila faham. Sesiapa yang tidak berminat subjek ini bagiku mereka adalah malas berfikir. Lain kali jangan tidor dalam kelas atau bercakap ya. Menggunakan alasan bahasa Inggeris terlalu tinggi adalah sesuatu yang tidak wajar. Memanglah ‘legal jargon’ ni agak susah difahami tapi kan kamus ada? Yang penting kalian dapat menghuraikan dengan bahasa yang difahami pabila memahami konsep. Tak susah bukan?

Digi@MTC016#Intro to Malaysian Politics and Government

Lebih pada ulangan Sejarah Malaysia masa Form 5. Tapi entah kenapa ramai juga yang fail test berbanding maxis. Ni semua sebab tak baca lah kan. Cuma kalian kena lebih fokus pada kaitan antara undang-undang dan politik. Separation of powers, federalism, constitution, Westminster v Washington model of government dan sebagainya.

Yang penting kena baca buku teks untuk konsep dan surat khabar untuk idea dan contoh. Minat politik atau tidak kamu harus baca untuk subjek ini. Tidak ada tuisyen mahupun model jawapan seperti SPM. Haiyo ada juga belum biasa cara belajar di universiti. Takpa perlahan-lahan. Tiada jalan mudah untuk berjaya.

Dan sekiranya daku boleh saja melalui kesemuanya yang lebih susah dari ini dengan jaya maka para pelajarku juga harus begitu :D

Salam Aidilfitri dan Selamat Menempuhi Peperiksaan Akhir buat pelajar ASASI Undang-undang UiTM Kuantan ;)

Government And Federalism

o A body has the power to govern a country.
o Government can be democracy and dictatorship.
o Responsibilities & obligation towards people.
o Government must trustworthy & does not allow infringement of individual rights.

 Democratic government
o Basis of democratic government- consent of the people.

o Election- insufficient to guarantee democracy.

o Whether a society is a democratic society is depends on the practice of democracy.

o In Malaysia:
 Election
 Freedom of speech
 Freedom / right to assemble
 Freedom of religion

o Freedom of people  execution of government power
 If the power of government is  the freedom of people 
 If the power of government  it is hard to govern a country.

 What is government for?
o To archive aims / objective of a country. E.g. vision 2020

o A government system is a tool to enforce development policies(utk melaksanakan program pembangunan kerajaan). Policies must contain democracy principle.

 Basic features of government provided in constitution
o Art 32- There shall be head of the federation (YDPA)
o Art 3- religion of federation (Islam)











 Federalism
o Combination of small unit into larger unit.
o Divided into 3:
 Federal power  state (quasi federation)
 Federal power  state (quasi federation)
 Federal power  state

o K.C Wheare- if the power of the federal & state in a federation, is not equilibrium then it will be a quasi federation.

 Written constitution
o Must be rigid because it holds the division of power.
o Can be amend by act of parliament with 2/3 majority.

NGO

NON-GOVERNMENT ORGANIZATION

Interest group : - organization
- fight particular group in the society, fight for the interest, welfare.
- Religion, race, ethnic, economic, health.

Pressure group: - exercise pressure to the government
- riot, social reform, peaceful presentation of memorandum,
assemblies.

FUNCTIONS
- As the independent body for their(society) needs.
- To voice out their need
- To voice out the legislative body
- To influence the public
- To protect citizen’s right

TACTIC USED BY NGO TO OBTAIN POWER
- Use the media to campaign
- Releasing newsletter, magazine bulletin, newspaper.
- Electronic media – programme.

TYPE OF INTEREST / PRESSURE GROUP
- Occupational group – protect the employees rights/ needs.
- Professional group: Bar Council –lawyers
- Civil right movement: FOMCA, Malaysian Aids Association
- Social group movement: TENAGANITA-protects the women right
- Political movement: ABIM-to promote Islam as religion, political changes ….

WHY DO WE NEED NGO???
- Useful link between people and government.
- Promote interest of a specific group.
- Can express their views.
- To promote, encourage democracy system.
- The government will recognize them and will be the checker o the government.

POLITICAL ISSUE IN MALAYSIA
1) Human right
2) Constitutional monarchy in Malaysia-YDPA
3) Multiracial society
4) The position of religion
5) Special right of the bumiputera.

01 October 2009

lagi 2 paper + 1 repeat paper next sem

salam~~~
firstly msti la cite pasal exam
dunnow what to say
tawakal je, harap x kena repeat
now, sgt berharap dgn mtc 016 and bel 130

then paasal broadband
nape ntah
x bleh connect
masuk laptop org lain pn x bleh gak

next, pasal someone yg aku taw dia x bace blog ni
aku x taw la ape ko pikir
tp tlg la pikir pasal perasaan aku
pasal ketidakselesaan aku
thats ur private stuff
pandai2 la jage
xkan nk tayang kt sume org kot
deria bau aku masih berfungsi okay
jgn wat mcm uma sendiri plak
dan
cermin tu hak sume org
jgn wat mcm hak sendiri
unless la cermin kt loker ko
klw aku jd cermin tu, sure dh muak tgk muka ko
maaf klw ayat agak kasar
aku dh x bleh bersabar
lagipun tensen dgn mtc 012
tlg la faham
kitorg dh menganjing ko byk kali
xkan x faham gak
nk aku ckp dpn2 ke pasal private stuff tu
kang touching plak
aku harap lepas ni bnde tu dh xde depan mata aku
sakit mata taw x
pastu sakit hati
bila sakit hati, aku xde mood nk study
bapak byk effect perbuatan ko tu
sedar x??

pastu
klw aku ckp aku x habis study lg
i really mean it
aku x tipu okay
tp klw aku ckp aku comey
okay, yg tu aku tipu
muehehehehe

dah2
nak beradu
nnt zohor kejutkan yer
abdebefcec
abhcadhcbe
wakakakakaka
k, tata..
salam~

29 September 2009

exam.exam.exam

salam~
tuan punya blog akan menghadapi final exam pada:
29 sept - BEL 120
30 sept - CSC 134
1 oct - MTC 012
5 oct - MTC 016
6 oct - BEL 130
marilah kite same2 berdoa semoga beliau dpt menjawab dgn tenang dan berlapang dada...
ameeenn~

28 September 2009

tabah demi mencari keredhaan

Apabila hati terikat dengan Allah, kembalilah wanita dengan asal fitrah kejadiannya, menyejukkan hati dan menjadi perhiasan kepada dunia - si gadis dengan sifat sopan dan malu, anak yang taat kepada ibu bapa, isteri yang menyerahkan kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya pada suami."

Bait-bait kata itu aku tatapi dalam-dalam. Penuh penghayatan. Kata-kata yang dinukilkan dalam sebuah majalah yang ku baca. Alangkah indahnya jika aku bisa menjadi perhiasan dunia seperti yang dikatakan itu. Ku bulatkan tekad di hatiku. Aku ingin menjadi seorang gadis yang sopan, anak yang taat kepada ibu bapaku dan aku jua ingin menjadi seorang isteri yang menyerahkan kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya untuk suami, kerana Allah.

Menjadi seorang isteri....kepada insan yang disayangi.....idaman setiap wanita. Alhamdulillah, kesyukuran aku panjatkan ke hadrat Ilahi atas nikmat yang dikurniakan kepadaku.

Baru petang tadi, aku sah menjadi seorang isteri setelah mengikat tali pertunangan 6 bulan yang lalu. Suamiku, Muhammad Harris, alhamdulillah menepati ciri-ciri seorang muslim yang baik. Aku berazam untuk menjadi isteri yang sebaik mungkin kepadanya.

"Assalamualaikum," satu suara menyapa pendengaranku membuatkan aku gugup seketika.

"Waalaikumusalam," jawabku sepatah. Serentak dengan itu, ku lontarkan satu senyuman paling ikhlas dan paling manis untuk suamiku. Dengan perlahan dia melangkah menghampiriku.

"Ain buat apa dalam bilik ni ? Puas abang cari Ain dekat luar tadi. Rupanya kat sini buah hati abang ni bersembunyi. `'

Aku tersenyum mendengar bicaranya. Terasa panas pipiku ini. Inilah kali pertama aku mendengar ucapan `abang' dari bibirnya.

Dan itulah juga pertama kali dia membahasakan diriku ini sebagai `buah hati' nya. Aku sungguh senang mendengar ucapan itu. Perlahan-lahan ku dongakkan wajahku dan aku memberanikan diri menatap pandangan matanya.

Betapa murninya sinaran cinta yang terpancar dari matanya, betapa indahnya senyumannya, dan betapa bermaknanya renungannya itu. Aku tenggelam dalam renungannya, seolah-olah hanya kami berdua di dunia ini.

Seketika aku tersedar kembali ke alam nyata. "Ain baru je masuk. Nak mandi. Lagipun dah masuk Maghrib kan ? `' ujarku.

`' Ha'ah dah maghrib. Ain mandi dulu. Nanti abang mandi dan kita solat Maghrib sama-sama ye ? `'Dia tersenyum lagi. Senyum yang menggugah hati kewanitaanku. Alangkah beruntungnya aku memilikimu, suamiku.

Selesai solat Maghrib dan berdoa, dia berpusing mengadapku. Dengan penuh kasih, ku salami dan ku cium tangannya, lama.

Aku ingin dia tahu betapa dalam kasih ini hanya untuknya. Dan aku dapat merasai tangannya yang gagah itu mengusap kepalaku dengan lembut. Dengan perlahan aku menatap wajahnya.

"Abang....." aku terdiam seketika. Terasa segan menyebut kalimah itu di hadapannya. Tangan kami masih lagi saling berpautan. Seakan tidak mahu dilepaskan. Erat terasa genggamannya.

"Ya sayang..." Ahhh....bicaranya biarpun satu kalimah, amat menyentuh perasaanku.

"Abang... terima kasih atas kesudian abang memilih Ain sebagai isteri biarpun banyak kelemahan Ain. Ain insan yang lemah, masih perlu banyak tunjuk ajar dari abang. Ain harap abang sudi pandu Ain. Sama-sama kita melangkah hidup baru, menuju keredhaan Allah." Tutur bicaraku ku susun satu persatu.

"Ain, sepatutnya abang yang harus berterima kasih kerana Ain sudi terima abang dalam hidup Ain. Abang sayangkan Ain. Abang juga makhluk yang lemah, banyak kekurangan. Abang harap Ain boleh terima abang seadanya. Kita sama-sama lalui hidup baru demi redhaNya."

`'Insya Allah abang....Ain sayangkan abang. `'

`'Abang juga sayangkan Ain. Sayang sepenuh hati abang.''

Dengan telekung yang masih tersarung, aku tenggelam dalam pelukan suamiku.

Hari-hari yang mendatang aku lalui dengan penuh kesyukuran. Suamiku, ternyata seorang yang cukup penyayang dan penyabar. Sebagai wanita aku tidak dapat lari daripada rajuk dan tangis.

Setiap kali aku merajuk apabila dia pulang lewat, dia dengan penuh mesra memujukku, membelaiku. Membuatku rasa bersalah. Tak wajar ku sambut kepulangannya dengan wajah yang mencuka dan dengan tangisan.

Bukankah aku ingin menjadi perhiasan yang menyejukkan hati suami? Sedangkan Khadijah dulu juga selalu ditinggalkan Rasulullah untuk berkhalwat di Gua Hira'.

Lalu, ku cium tangannya, ku pohon ampun dan maaf. Ku hadiahkan senyuman untuknya. Katanya senyumku bila aku lepas menangis, cantik!

Ahhh....dia pandai mengambil hatiku. Aku semakin sayang padanya. Nampaknya hatiku masih belum sepenuhnya terikat dengan Allah. Lantaran itulah aku masih belum mampu menyerahkan seluruh kasih sayang, kesetiaan dan ketaatan hanya untuk suami.

`' Isteri yang paling baik ialah apabila kamu memandangnya, kamu merasa senang, apabila kamu menyuruh, dia taat dan apabila kamu berpergian, dia menjaga maruahnya dan hartamu .`'

Aku teringat akan potongan hadis itu. Aku ingin merebut gelaran isteri solehah. Aku ingin segala yang menyenangkan buat suamiku. Tuturku ku lapis dengan sebaik mungkin agar tidak tercalar hatinya dengan perkataanku. Ku hiaskan wajahku hanya untuk tatapannya semata-mata.

Makan minumnya ku jaga dengan sempurna. Biarpun aku jua sibuk lantaran aku juga berkerjaya. Pernah sekali, aku mengalirkan air mata lantaran aku terlalu penat menguruskan rumah tangga apabila kembali dari kerja. Segalanya perlu aku uruskan. Aku terasa seperti dia tidak memahami kepenatanku sedangkan kami sama-sama memerah keringat mencari rezeki.

Namun, aku teringat akan kisah Siti Fatimah, puteri Rasulullah yang menangis kerana terlalu penat menguruskan rumah tangga.

Aku teringat akan besarnya pahala seorang isteri yang menyiapkan segala keperluan suaminya. Hatiku menjadi sejuk sendiri.

Ya Allah, aku lakukan segala ini ikhlas keranaMu. Aku ingin mengejar redha suamiku demi untuk mengejar redhaMu. Berilah aku kekuatan, Ya Allah.

" Ain baik, cantik. Abang sayang Ain.`' Ungkapan itu tidak lekang dari bibirnya. Membuatkan aku terasa benar-benar dihargai. Tidak sia-sia pengorbananku selama ini. Betapa bahagianya menjadi isteri yang solehah.

Kehidupan yang ku lalui benar-benar bermakna, apatah lagi dengan kehadiran 2 orang putera dan seorang puteri. Kehadiran mereka melengkapkan kebahagiaanku.

Kami gembira dan bersyukur kepada Allah atas nikmat yang dikurniakan kepada kami.

Namun, pada suatu hari, aku telah dikejutkan dengan permintaannya yang tidak terduga.

"Ain.....abang ada sesuatu nak cakap dengan Ain."

"Apa dia abang?" tanyaku kembali. Aku menatap wajahnya dengan penuh kasih. `' Ain isteri yang baik. Abang cukup bahagia dengan Ain. Abang bertuah punya Ain sebagai isteri," bicaranya terhenti setakat itu. Aku tersenyum. Namun benakku dihinggap persoalan. Takkan hanya itu?

"Abang ada masalah ke?" Aku cuba meneka.

"Tidak Ain. Sebenarnya......," bicaranya terhenti lagi. Menambah kehairanan dan mencambahkan kerisauan di hatiku. Entah apa yang ingin diucapkannya.

"Ain......abang.....abang nak minta izin Ain......untuk berkahwin lagi," ujarnya perlahan namun sudah cukup untuk membuat aku tersentak. Seketika aku kehilangan kata.

"A.....Abang.....nak kahwin lagi?" aku seakan tidak percaya mendengar permintaannya itu. Ku sangka dia telah cukup bahagia dengannku. Aku sangka aku telah memberikan seluruh kegembiraan padanya. Aku sangka hatinya telah dipenuhi dengan limpahan kasih sayangku seorang.

Rupanya aku silap. Kasihku masih kurang. Hatinya masih punya ruang untuk insan selain aku.

Tanpa bicara, dia mengangguk. `' Dengan siapa abang ? `' Aku bertanya. Aku tidak tahu dari mana datang kekuatan untuk tidak mengalirkan air mata. Tapi....hatiku... hanya Allah yang tahu betapa azab dan pedih hati ini.

`' Faizah. Ain kenal dia, kan ? `'

Ya, aku kenal dengan insan yang bernama Faizah itu. Juniorku di universiti. Rakan satu jemaah. Suamiku aktif dalam jemaah dan aku tahu Faizah juga aktif berjemaah.

Orangnya aku kenali baik budi pekerti, sopan tingkah laku, indah tutur kata dan ayu paras rupa. Tidakku sangka, dalam diam suamiku menaruh hati pada Faizah.

" A....Abang......Apa salah Ain abang?" nada suaraku mula bergetar. Aku cuba menahan air mataku daripada gugur. Aku menatap wajah Abang Harris sedalam-dalamnya. Aku cuba mencari masih adakah cintanya untukku.

"Ain tak salah apa-apa sayang. Ain baik. Cukup baik. Abang sayang pada Ain."

"Tapi....Faizah. Abang juga sayang pada Faizah....bermakna.....sayang abang tidak sepenuh hati untuk Ain lagi."

"Ain.....sayang abang pada Ain tidak berubah. Ain cinta pertama abang. Abang rasa ini jalan terbaik. Tugasan dalam jemaah memerlukan abang banyak berurusan dengan Faizah....Abang tak mahu wujud fitnah antara kami.

Lagipun....abang lelaki Ain. Abang berhak untuk berkahwin lebih dari satu. `'

Bicara itu kurasakan amat tajam, mencalar hatiku. Merobek jiwa ragaku. Aku mengasihinya sepenuh hatiku. Ketaatanku padanya tidak pernah luntur. Kasih sayangku padanya tidak pernah pudar. Aku telah cuba memberikan layanan yang terbaik untuknya. Tapi inikah hadiahnya untukku?

Sesungguhnya aku tidak menolak hukum Tuhan. Aku tahu dia berhak. Namun, alangkah pedihnya hatiku ini mendengar ucapan itu terbit dari bibirnya. Bibir insan yang amat ku kasihi.

Malam itu, tidurku berendam air mata. Dalam kesayuan, aku memandang wajah Abang Harris penuh kasih. Nyenyak sekali tidurnya.

Sesekali terdetik dalam hatiku, bagaimana dia mampu melelapkan mata semudah itu setelah hatiku ini digurisnya dengan sembilu.

Tidak fahamkah dia derita hati ini? Tak cukupkah selama ini pengorbananku untuknya? Alangkah peritnya menahan kepedihan ini. Alangkah pedihnya!

Selama seminggu, aku menjadi pendiam apabila bersama dengannya. Bukan aku sengaja tetapi aku tidak mampu membohongi hatiku sendiri. Tugasku sebagai seorang isteri aku laksanakan sebaik mungkin, tapi aku merasakan segalanya tawar. Aku melaksanakannya tidak sepenuh hati.

Oh Tuhan.....ampuni daku. Aku sayang suamiku, tapi aku terluka dengan permintaannya itu.

Apabila bertembung dua kehendak, kehendak mana yang harus /> dituruti. Kehendak diri sendiri atau kehendak Dia ?

Pastinya kehendak Dia. Apa lagi yang aku ragukan? Pasti ada hikmah Allah yang tersembunyi di sebalik ujian yang Dia turunkan buatku ini. Aku berasa amat serba-salah berada dalam keadaan demikian.

Aku rindukan suasana yang dulu. Riang bergurau senda dengan suamiku. Kini, aku hanya terhibur dengan keletah anak-anak.

Senyumku untuk Abang Harris telah tawar, tidak berperisa. Yang nyata, aku tidak mampu bertentang mata dengannya lagi. Aku benar-benar terluka.

Namun, Abang Harris masih seperti dulu. Tidak jemu dia memelukku setelah pulang dari kerja walau sambutan hambar. Tidak jemu dia mencuri pandang merenung wajahku walau aku selalu melarikan pandangan dari anak matanya.

Tidak jemu ucapan kasihnya untukku. Aku keliru. Benar-benar keliru. Adakah Abang Harris benar-benar tidak berubah sayangnya padaku atau dia hanya sekadar ingin mengambil hatiku untuk membolehkan dia berkahwin lagi?

`Oh Tuhan...berilah aku petunjukMu.' Dalam kegelapan malam, aku bangkit sujud menyembahNya, mohon petunjuk dariNya. Aku mengkoreksi kembali matlamat hidupku.

Untuk apa segala pengorbananku selama ini untuk suamiku ? Untuk mengejar cintanya atau untuk mengejar redha Allah ?

Ya Allah, seandainya ujian ini Engkau timpakan ke atas ku untuk menguji keimananku, aku rela Ya Allah. Aku rela.

Biarlah... Bukan cinta manusia yang ku kejar. Aku hanya mengejar cinta Allah. Cinta manusia hanya pemangkin. Bukankah aku telah berazam, aku inginkan segala yang menyenangkan buat suamiku?

Dengan hati yang tercalar seguris luka, aku mengizinkan Abang Harris berkahwin lagi. Dan, demi untuk mendidik hati ini, aku sendiri yang menyampaikan hasrat Abang Harris itu kepada Faizah.

Suamiku pada mulanya agak terkejut apabila aku menawarkan diri untuk merisik Faizah.

"Ain?......Ain serius?"

"Ya abang. Ain sendiri akan cakap pada Faizah. Ain lakukan ini semua atas kerelaan hati Ain sendiri. Abang jangan risau...Ain jujur terhadap abang. Ain tak akan khianati abang. Ain hanya mahu lihat abang bahagia," ujarku dengan senyuman tawar. Aku masih perlu masa untuk mengubat luka ini. Dan inilah satu caranya. Ibarat menyapu ubat luka. Pedih, tetapi cepat sembuhnya.

Aku mengumpul kekuatan untuk menjemput Faizah datang ke rumahku. Waktu itu, suamiku tiada di rumah dan dia telah memberi keizinan untuk menerima kedatangan Faizah. Faizah dengan segala senang hati menerima undanganku.

Sememangnya aku bukanlah asing baginya. Malah dia juga mesra dengan anak-anakku.

`' Izah......akak jemput Izah ke mari sebab ada hal yang akak nak
cakapkan, `' setelah aku merasakan cukup kuat, aku memulakan bicara.

`' Apa dia, Kak Ain. Cakaplah, `' lembut nada suaranya.

"Abang Harris ada pernah cakap apa-apa pada Faizah?"

"Maksud Kak Ain, Ustaz Harris?" Ada nada kehairanan pada suaranya. Sememangnya kami memanggil rakan satu jemaah dengan panggilan Ustaz dan Uztazah. Aku hanya mengangguk.

" Pernah dia cakap dia sukakan Izah?"

"Sukakan Izah? Isyyy....tak mungkinlah Kak Ain. Izah kenal Ustaz Harris. Dia kan amat sayangkan akak. Takkanlah dia nak sukakan saya pula. Kenapa Kak Ain tanya macam tu? Kak Ain ada dengar cerita dari orang ke ni? `'

`' Tidak Izah. Tiada siapa yang membawa cerita......." Aku terdiam seketika. "Izah, kalau Kak Ain cakap dia sukakan Izah dan nak ambil Izah jadi isterinya, Izah suka?" Dengan amat berat hati, aku tuturkan
kalimah itu.

" Kak Ain!" jelas riak kejutan terpapar di wajahnya. `' Apa yang Kak Ain cakap ni ? Jangan bergurau hal sebegini Kak Ain, `' kata Faizah seakan tidak percaya. Mungkin kerana aku sendiri yang menutur ayat itu. Isteri kepada Muhammad Harris sendiri merisik calon isteri kedua suaminya.

"Tidak Izah. Akak tak bergurau......Izah sudi jadi saudara Kak Ain?" ujarku lagi. Air mataku seolah ingin mengalir tapi tetap aku tahan. Faizah memandang tepat ke wajahku.

"Kak Ain. Soal ini bukan kecil Kak Ain. Kak Ain pastikah yang......Ustaz Harris.....mahu... melamar saya?"

Dari nada suaranya, aku tahu Faizah jelas tidak tahu apa-apa. Faizah gadis yang baik. Aku yakin dia tidak pernah menduga suamiku akan membuat permintaan seperti ini. Lantas, aku menceritakan kepada Faizah akan hasrat suamiku.

Demi untuk memudahkan urusan jemaah, untuk mengelakkan fitnah. Faizah termenung mendengar penjelasanku.

"Kak Ain.....saya tidak tahu bagaimana Kak Ain boleh hadapi semuanya ini dengan tabah. Saya kagum dengan semangat Kak Ain. Saya minta maaf kak. Saya tak tahu ini akan berlaku. Saya tak pernah menyangka saya menjadi punca hati Kak Ain terluka," ujarnya sebak. Matanya ku lihat berkaca-kaca.

"Izah...Kak Ain tahu kamu tak salah. Kak Ain juga tak salahkan Abang
Harris. Mungkin dia fikir ini jalan terbaik. Dan akak tahu, dia berhak dan mampu untuk melaksanakannya. Mungkin ini ujian untuk menguji keimanan Kak Ain."

"Kak...maafkan Izah." Dengan deraian air mata, Faizah meraihku ke dalam elukannya. Aku juga tidak mampu menahan sebak lagi. Air mataku terhambur jua. Hati wanita. Biarpun bukan dia yang menerima kepedihan ini, tetapi tersentuh jua hatinya dengan kelukaan yang ku alami. Memang hanya wanita yang memahami hati wanita yang lain.

"Jadi...Izah setuju?" Soalku apabila tangisan kami telah reda.

`' Kak Ain....ini semua kejutan buat Izah. Izah tak tahu nak cakap. Izah tak mahu lukakan hati Kak Ain."

"Soal Kak Ain....Izah jangan risau, hati Kak Ain...Insya Allah tahulah akak mendidiknya. Yang penting akak mahu Abang Harris bahagia. Dan akak sebenarnya gembira kerana Faizah pilihannya. Bukannya gadis lain yang akak tak tahu hati budinya. Insya Allah Izah. Sepanjang Kak Ain mengenali Abang Harris dan sepanjang akak hidup sebumbung dengannya, dia seorang yang baik, seorang suami yang soleh, penyayang dan penyabar. Selama ini akak gembira dengan dia. Dia seorang calon yang baik buat Izah. `'

"Akak.....Izah terharu dengan kebaikan hati akak. Tapi bagi Izah masa dan Izah perlu tanya ibu bapa Izah dulu."

"Seeloknya begitulah. Kalau Izah setuju, Kak Ain akan cuba cakap pada ibu bapa Izah."

Pertemuan kami petang itu berakhir. Aku berasa puas kerana telah menyampaikan hasrat suamiku. `Ya Allah.....inilah pengorbananku untuk membahagiakan suamiku. Aku lakukan ini hanya semata-mata demi redhaMu.'

Pada mulanya, keluarga Faizah agak keberatan untuk membenarkan Faizah menjadi isteri kedua Abang Harris. Mereka khuatir Faizah akan terabai dan bimbang jika dikata anak gadis mereka merampas suami orang.

Namun, aku yakinkan mereka akan kemampuan suamiku. Alhamdulillah, keluarga Faizah juga adalah keluarga yang menitikberatkan ajaran agama. Akhirnya, majlis pertunangan antara suamiku dan Faizah diadakan jua.

"Ain.....abang minta maaf sayang," ujar suamiku pada suatu hari,
beberapa minggu sebelum tarikh pernikahannya dengan Faizah.

"Kenapa?"

"Abang rasa serba salah. Abang tahu abang telah lukakan hati Ain. Tapi....Ain sedikit pun tidak marahkan abang. Ain terima segalanya demi untuk abang. Abang terharu. Abang....malu dengan Ain."

"Abang....syurga seorang isteri itu terletak di bawah tapak kaki suaminya. Redha abang pada Ain Insya Allah, menjanjikan redha Allah pada Ain. Itu yang Ain cari abang. Ain sayangkan abang. Ain mahu abang gembira. Ain anggap ini semua ujian Allah abang. `'

`' Ain....Insya Allah abang tak akan sia-siakan pengorbanan Ain ini.
Abang bangga sayang. Abang bangga punya isteri seperti Ain. Ain adalah cinta abang selamanya. Abang cintakan Ain."

"Tapi...abang harus ingat. Tanggungjawab abang akan jadi semakin berat. Abang ada dua amanah yang perlu dijaga. Ain harap abang dapat laksanakan tanggungjawab abang sebaik mungkin."

"Insya Allah abang akan cuba berlaku seadilnya." Dengan lembut dia mengucup dahiku. Masih hangat seperti dulu. Aku tahu kasihnya padaku tidak pernah luntur. Aku terasa air jernih yang hangat mula membasahi pipiku. Cukuplah aku tahu, dia masih sayangkan aku seperti dulu walaupun masanya bersamaku nanti akan terbatas.

Pada hari pertama pernikahan mereka, aku menjadi lemah. Tidak bermaya. Aku tiada daya untuk bergembira. Hari itu sememangnya amat perit bagiku walau aku telah bersedia untuk menghadapinya.

Malam pertama mereka disahkan sebagai suami isteri adalah malam pertama aku ditinggalkan sendirian menganyam sepi. Aku sungguh sedih. Maha hebat gelora perasaan yang ku alami. Aku tidak mampu lena walau sepicing pun. Hatiku melayang terkenangkan Abang Harris dan Faizah. Pasti mereka berdua bahagia menjadi pengantin baru.

Bahagia melayari kehidupan bersama, sedangkan aku ? Berendam air mata mengubat rasa kesepian ini. Alhamdulillah. Aku punya anak-anak. Merekalah teman
bermainku.

Seminggu selepas itu, barulah Abang Harris pulang ke rumah. Aku memelukknya seakan tidak mahu ku lepaskan. Seminggu berjauhan, terasa seperti setahun. Alangkah rindunya hati ini. Sekali lagi air mata ku rembeskan tanpa dapat ditahan.

`' Kenapa sayang abang menangis ni? Tak suka abang balik ke?" ujarnya lembut.

"Ain rindu abang. Rindu sangat. `' Tangisku makin menjadi-jadi. Aku mengeratkan pelukanku. Dan dia juga membalas dengan penuh kehangatan.

`' Abang pun rindu Ain. Abang rindu senyuman Ain. Boleh Ain senyum pada abang ? `' Lembut tangannya memegang daguku dan mengangkat wajahku.

`'Abang ada teman baru. Mungkinkah abang masih rindu pada Ain ? `'Aku menduga keikhlasan bicaranya.

`' Teman baru tidak mungkin sama dengan yang lama. Kan abang dah kata, sayang abang pada Ain masih seperti dulu. Tidak pernah berubah, malah semakin sayang. Seminggu abang berjauhan dari Ain, tentulah abang rindu. Rindu pada senyuman Ain, suara Ain, masakan Ain, sentuhan Ain. Semuanya itu tiada di tempat lain, hanya pada Ain saja. Senyumlah sayang, untuk abang. `'

Aku mengukir senyum penuh ikhlas. Aku yakin dengan kata-katanya. Aku tahu sayangnya masih utuh buatku.

Kini, genap sebulan Faizah menjadi maduku. Aku melayannya seperti adik sendiri. Hubungan kami yang dulunya baik bertambah mesra. Apa tidaknya, kami berkongsi sesuatu yang amat dekat di hati.

Dan, Faizah, menyedari dirinya adalah orang baru dalam keluarga, sentiasa berlapang dada menerima teguranku. Katanya, aku lebih mengenali Abang Harris dan dia tidak perlu bersusah payah untuk cuba mengorek sendiri apa yang disukai dan apa yang tidak disukai oleh Abang Harris. Aku, sebagai kakak, juga sentiasa berpesan kepada Faizah supaya sentiasa menghormati dan menjaga hati Abang Harris. Aku bersyukur, Faizah tidak pernah mengongkong suamiku. Giliran kami dihormatinya.

Walaupun kini masa untuk aku bersama dengan suamiku terbatas, tetapi aku dapat merasakan kebahagiaan yang semakin bertambah apabila kami bersama. Benarlah, perpisahan sementara menjadikan kami semakin rindu. Waktu bersama, kami manfaatkan sebaiknya. Alhamdulillah, suamiku tidak pernah mengabaikan aku dan Faizah. Aku tidak merasa kurang daripada kasih sayangnya malah aku merasakan sayangnya padaku bertambah. Kepulangannya kini sentiasa bersama sekurang-kurangnya sekuntum mawar merah. Dia menjadi semakin penyayang, semakin romantik. Aku rasa aku harus berterima kasih pada Faizah kerana kata suamiku, Faizahlah yang selalu mengingatkannya supaya jangan mensia-akan kasih sayangku padanya.

Memang aku tidak dapat menafikan, adakalanya aku digigit rindu apabila dia pulang untuk bersama-sama dengan Faizah. Rindu itu, aku ubati dengan zikrullah. Aku gunakan kesempatan ketiadaannya di rumah dengan menghabiskan masa bersama Kekasih Yang Agung. Aku habiskan masaku dengan mengalunkan ayat-ayatNya sebanyak mungkin. Sedikit demi sedikit kesedihan yang ku alami mula pudar. Ia diganti dengan rasa ketenangan. Aku tenang beribadat kepadaNya. Terasa diriku ini lebih hampir dengan Maha Pencipta.

Soal anak-anak, aku tidak mempunyai masalah kerana sememangnya aku mempunyai pembantu rumah setelah aku melahirkan anak kedua. Cuma, sewaktu mula-mula dulu, mereka kerap juga bertanya kemana abah mereka pergi, tak pulang ke rumah. Aku terangkan secara baik dengan mereka. Mereka punyai ibu baru. Makcik Faizah. Abah perlu temankan Makcik Faizah seperti abah temankan mama. Anak-anakku suka bila mengetahui Faizah juga menjadi `ibu' mereka. Kata mereka, Makcik Izah baik. Mereka suka ada dua ibu. Lebih dari orang lain. Ahhh...anak-anak kecil. Apa yang kita terapkan itulah yang mereka terima. Aku tidak pernah menunjukkan riak kesedihan bila mereka bertanya tentang Faizah. Bagiku Faizah seperti adikku sendiri.

Kadang-kadang, bila memikirkan suamiku menyayangi seorang perempuan lain selain aku, memang aku rasa cemburu, rasa terluka. Aku cemburu mengingatkan belaian kasihnya itu dilimpahkan kepada orang lain. Aku terluka kerana di hatinya ada orang lain yang menjadi penghuni. Aisyah, isteri Rasulullah jua cemburukan Khadijah, insan yang telah tiada. Inikan pula aku, manusia biasa. Tapi..... ku kikis segala perasaan itu. Cemburu itukan fitrah wanita, tanda sayangkan suami.
Tetapi cemburu itu tidak harus dilayan. Kelak hati sendiri yang merana. Bagiku, kasih dan redha suami padaku itu yang penting, bukan kasihnya pada orang lain. Selagi aku tahu, kasihnya masih utuh buatku, aku sudah cukup bahagia. Dan aku yakin, ketaatan, kesetiaan dan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepadanya itulah kunci kasihnya kepadaku. Aku ingin nafasku terhenti dalam keadaan redhanya padaku, supaya nanti Allah jua meredhai aku. Kerana sabda Rasulullah s.a.w

"Mana-mana wanita (isteri) yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya meredhainya, maka ia akan masuk ke dalam syurga." (Riwayat-Tirmizi, al-Hakim dan Ibnu Majah).

Sungguh bukan mudah aku melalui semuanya itu. Saban hari aku berperang dengan perasaan. Perasaan sayang, luka, marah, geram, cemburu semuanya bercampur aduk. Jiwaku sentiasa berperang antara kewarasan akal dan emosi. Pedih hatiku hanya Tuhan yang tahu. KepadaNyalah aku pohon kekuatan untuk menempuhi segala kepedihan itu. KepadaNyalah aku pinta kerahmatan dan kasih sayang, semoga keresahan hati ini kan berkurangan.

Namun, jika aku punya pilihan, pastinya aku tidak mahu bermadu. Kerana ia sesungguhnya memeritkan. Perlukan ketabahan dan kesabaran. Walau bagaimanapun, aku amat bersyukur kerana suamiku tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya. Dan aku juga bersyukur kerana menjadi intan terpilih untuk menerima ujian ini.

sumber daripada iluvislam

26 September 2009

siapa si dia?

Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya..
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya..
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa..
Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia,jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..
Tolong ingatkan si dia. Aku terpikat kerana imannya bukan rupa..
Tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..
Tolong ingatkan si dia. aku kasihinya kerana santunnya..
Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..
Tolong sedarkan si dia. Aku milik Yang Maha Esa..
Tolong sedarkan si dia. Aku masih milik keluarga..
Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..
Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..
Tolong sabarkan si dia, bila jarak mejadi penyebab bertambah rindunya..
Tolong pesan padanya. Aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..
Tolong pesan padanya. Aku tak mahu menjadi punca kegagalannya..
Tolong pesan padanya aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku tidak mahu melekakan dia..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya..
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..
Tolong sampaikan pada si dia. Aku mendambakan cinta suci yang terjaga..
Tolong sampaikan pada si dia,cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..
Tolong sampaikan kepada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendirir30;.

Hanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..

Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan dimana si dia..

Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..

Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti

Apabila kau ingin berteman,Janganlah kerana kelebihannya, Kerana mungkin dengan satu kelemahan,Kau mungkin akan menjauhinya

Andai kau ingin berteman,Janganlah kerana kebaikannya,
Kerana mungkin dengan satu keburukan,Kau akan membencinya

Andai kau inginkan sahabat yang satu, Janganlah kerana ilmunya,
Kerana apabila dia buntu,Kau mungkin akan memfitnahnya

Andai kau inginkan seorang teman,Janganlah kerana sifat cerianya,
Kerana andai dia tidak pandai menceriakan,Kau mungkin akan menyalahkannya

Andai kau ingin bersahabat,Terimalah dia seadanya,Kerana dia seorang sahabat,Yang hanya manusia biasa

Jangan diharapkan sempurna,Kerana kau juga tidak sempurna, Tiada siapa yang sempurna

Tapi bersahabatlah kerana Allah..

ceritera raya

1 syawal
ehem2... lepas semayang raye, mula la bermaaf2an sesama keluarga... pastu g uma nenek belah abah yg jaraknya dlm 100meter je... muahaha.. lepas raye kt sane balik kg belah mak plak... lebih kurang setengah jam perjalanan je... dekat kn? hikhikhik... then raye la uma nenek2 and atok2 sdare kt sane... ermmm, thn ni kt kg aku banjir... time nk raye uma nenek sdare ni ktorg kena buka kasut yg lawa dan berkaki ayam utk masuk ke uma nya... huhuhu... sadis btol... klw aku taw aku bwk slipar jepun...hoho.. dh habis raye tu lepak la kt uma arwah atok... tido2... penat kumpul duit...hekhek... pastu dlm kul 4 lebih kena balik uma sbb kul 6 abah aku kena keje...huhu... malam tu xde wat pape pn... tgk tv jek...huuu

2 syawal
terlewat bangun...haha.. tibe2 je mak aku ckp makcik yg kt pahang tu balik... dia sampai mlm td... aku pn mcm.. erkkk, kate thn ni x balik? xpe la... bkn slalu jmpe dorg...hoho.. pastu siap2 then g raye uma sdare belah abah plak... kali ni agak best sbb raye ramai2 dgn sepupu sepapat... aku asyik kena bahan je... makcik aku yg kt chini tu dok suruh dtg uma... pastu time raye uma atok sdare ni anak dia duk kuantan gak, kt tg lumpur... dia pn ckp suh dtg uma... hohoho.. insya Allah, klw aku x brape segan aku dtg...hoho.. then ptg tu duk di uma saje sbb family belah mak nk dtg... penat seyh tlg masak... ececehhh, padahal aku tlg kupas bawang je... muahahahaha...

3 syawal
beraya uma sdare belah mak kt kanchong... belah petang sampai malam duk uma je... melayan tetamu...huhu

4 syawal
konon2nya mahu duduk di uma saje... hmmm, kul 11.30 luqman dtg... thankz la dtg uma aku walopn ptg tu ko dh nk balik kem...ngeee... pastu makcik aku dtg... lepas zohor plak kwn adik aku dtg... gurl taw... malu2 kucen dorg ni... maybe dulu pn aku begitu...huhu...pastu naim, amin and asri plak dtg... lepas dorg balik aku terus siap2 sbb nk raye uma makcik2 belah mak aku...

5 syawal
bangun awal... mahu beraye ke kuala selangor... janji nk g kul 8... tp kul 9 baru gerak.. hoho.. bertungkus lumus la aku drive kete tu sbb abah keje and abg aku x nk ikut...ngeeeee... mula2 g telok dulu nk amik kete abg aku... x sanggup nk drive kete abah sbb stereng dia berat sgt...huhu.. pastu g uma makcik kt klang perdana... aku ingatkan aku la paling last sampai, rupanya org first sampai... hekhek.. agak bangga di situ...muahahaha... pastu g kuala selangor plak... raye kt sane sampai kul 3.30 petang padahal 2 uma je...huhu.. then drive balik... penat seyh... malam tu aku terbaring je... maklum la, first time aku drive pegi dan balik... sebelum ni just pegi or balik je...huhu

6 syawal
pagi tu beraya uma along and una... konvoi 3 kete... lg 2 kete tu boy yg drive... dorg ckp dorg dh doa2 kt belakang hope aku selamat sampai time aku lead konvoi tu... ngeee... laju sgt ke? hoho... pastu time balik tu mmg aku bwk laju sbb nk kejar mase... sbb ptg tu nk balik kuantan...

7 syawal
sudah berada di kuantan... study.study.study... no more on9...i'll try! doakan kejayaan aku...

20 September 2009

selamat hari raya aidilfitri

assalamualaikummmm
alhamdulillah, dpt juga kite meraikan aidilfitri pd thn ni....
i want to take this opportunity utk minta maaf kt sume yg mengenali ku di alam maya ini...hoho
sebenarnye aku mcm xde mood sgt nk raye...huhu..tp dlm xde mood tu baju raye ade 5 pasang... ngeng btol la...huhu.. bila masa ntah nk pakai cz aku balik kampus awal ckit, hari jumaat ni... demi menghadapi final exam yg ditunggu2..hikhikhik

pasal dia..............
kite start hari tu x declare,
so kite stop pn x declare
padan muka ko mira
tu la, x serik2 lg

okay, start a new life
grab kembali hidayah & petunjuk yg semakin jauh
mencari dan terus mencari...
kawan2, doakan aku yer...

mira syg republic...ngeeeeeeeee

19 September 2009



thankz to encik amin yg bg kad ni...
mekasih ye

aku nk bg, tp x berkesempatan nk wat yg lawa2 utk korg...huhu