16 July 2018

UJIAN BERTULIS PENOLONG PENDAFTAR UiTM 2018



Bismillahirrahmanirrahim

Fuhh fuhhh
Banyak nau habuk kat blog ni :p
Semalam sis attend ujian bertulis kat uitm, so hari ni sis nak share sikit soalan apa yg ditanya semoga bermanfaat untuk semua nanti. Mana la tahu tahun depan sis nak apply lagi sis boleh refer sini jugak. Hehe.

Tapi tapi tolong jangan tanya sis dapat pergi next stage ke tak sebab sis rasa tak dapat. Banyak soalan kantoi. Kbye.

Tips untuk ujian ni adalah banyakkan membaca dan berlatih mengira tanpa kalkulator. Hihi.
Exam ni SATU JAM je kena jawab 80 soalan. Husband sis cakap 1 soalan 45 saat.

Antara topik adik-adik perlu ulangkaji adalah:
  1. Of course sejarah Malaysia. Baca je semua dik. Tak baca nanti menyesal macam sis.
  • YDPA
  • Kerajaan Malaysia
  • Perlembagaan
  1. Semua berkenaan Malaysia – ye dik memang kena baca semua sebab tak boleh expect soalan apa yang keluar.
  2. Latar belakang UiTM – baca semua jugak termasuk sejarah uitm dan berapa cawangan uitm ye kau jangan nak skip pulak. SEMUA.
  3. Pengetahuan am
  4. Simple calculation tapi tak boleh guna kalkulator menggagau jugak la nak kira guna jari kaki. Hahah.

Ni soalan yg sis dapat.
  • Sukan badminton dan ragbi. Hahaha ingat sis tahu ke jawapan dia.. T_T
  • Kesihatan - dia tanya pasal hati. Sis menyesal tak baca artikel doktor2 share kt facebook tu.
  • System solar/planet/bumi - ni soalan sekolah rendah weiii. #siskecewa
  • Definisi orang yg layak terima zakat – hoiii siapa boleh jawab ni memang terbaik sis tak sangka dia tanya soalan ni
  • Canselor pertama uitm
  • Peranan pro-canselor uitm
  • Pengurusan eksekutif uitm
  • Falsafah uitm
  • Artifak simbolik uitm
  • Logo uitm
  • Giving uitm
  • Sejarah uitm – ada dua soalan pasal tarikh. Damnnnn.
  • Naib canselor uitm – kau hafal je semua
  • perolehan kerajaan – definisi, prinsip, percentage untuk bumiputera
  • cuti kakitangan awam
  • elaun kakitangan awam
  • daerah di Perak. Hahaha siapa duduk Perak mesti boleh jawab
  • orang asli Senoi -  ni first time sis dengar pasal Senoi T__T
  • akta2 – akta 173, perlembagaan persekutuan, akta syarikat/badan berkanun, etc
  • kerajaan Malaysia – sebab kerajaan sekarang under PH, so tak banyak dia tanya pasal current issue/dasar terkini. Banyak soalan pasal sejarah Malaysia & sejarah Pendidikan di Malaysia
  • Peranan PBT – unexpected right? T_T

So far tu je sis ingat. Maklumlah orang dah beranak ni banyak wayar putus. Hahah. Semoga bermanfaat ye.

07 September 2016

Program Insentif Perkahwinan Belia

Assalamualaikum.

Sesiapa anak Selangor yang baru berkahwin tu boleh apply insentif ni. Sila klik saya. Segala maklumat ada kat situ. Apply jee. Sebab duit tu dapat lambat. Saya kahwin bulan Februari. Apply on April kot. Duit baru dapat hujung Ogos hari tu. Alhamdulillahh.

13 August 2016

Second trimester

Assalamualaikum.

Hello second trimester. Hihi. Dah start rasa excited.

Forth month
Week 13-16
Selera makan getting better, just tak boleh makan banyak. Paling sadis kelmarin teringin makan the chicken rice shop, tapi tak sampai separuh dah tak boleh masuk. Rasa macam penuh sangat perut padahal nak makan lagi tapi tak boleh makan. T_T So makan je la sikit-sikit.

For second check up, my HB decreased. Haha. First check up hari tu pun nurse dah tulis guna pen merah, ni turun lagi. Memang kena bebel la. Pastu dapat ubat zincofer. Sayangnya ubat tu besar, Hari tu makan, tak lama pastu muntah. Nasib baik tak kena tudung sebab masa tu nak gerak pergi kerja. Pastu sampai hari ni tak makan ubat tu. Tengah cari makanan lain yang boleh naikkan HB.

Btw, kat office sekarang memang tengah musim orang pregnant. Haha. Almost sepuluh orang kot. Tahniah la korang.

Okay nanti sambung lagi. Babai.

First Trimester

Assalamualaikum.

Hai guys. Here I want to share a little bit about my pregnancy. Sebagai kenangan la kononnya. 

First month
Week 1-4. 
I didn't realized that I was pregnant. Everything is okay just sometimes feel too tired and nausea.

Second month
Week 5-8
The tiredness is still there. And my period was delayed about a week. Usually if delay, only for 2-3 days. After I asked my friend who is currently pregnant too, she asked me to do UPT. So, here it is. On my birthday, second day of puasa. My husband and I went to Aeon Mall to look for my birthday present. Haha. Hadiah belum jumpa, tapi beli pregnancy test dulu. Sampai rumah terus buat test sebab tak sabar nak tahu result. I am not excited to get pregnant at that time, I just scared because if it is indeed true that I am pregnant, the due date is during peak season of my department. I feel afraid because I only been transferred to that department on last April. And yes, the result is positive. My husband was so happy. Pagi esok tu buat lagi test for confirmation and the result is still positive. Nervous because I am not ready. Haha. A few days later baru start rasa tak sihat waktu pagi and terus balik rumah, padahal dah sampai office tu. Nasib baik manager okay. So I just tell him that I might be pregnant and will meet doctor by that day for confirmation. I said sorry to him regarding the due date and he said you not need to bother about it. Congratulation and take care of yourself. Masa tu pulak kebetulan husband cuti sebab nak submit thesis dia. But then he was so busy, petang baru sempat pergi klinik. Terus buat scan and doctor confirm I was 5 weeks pregnant. 

Dan bermulalah perjalanan seorang ibu mengandung. Haha. Simptom muntah dan tak lalu makan. Makanan kegemaran pun jadi tak gemar. Memang makan sikittttt je untuk alas perut. Kalau tak muntah balik tu sangat bersyukur la. MC tak payah cakap la. Ada satu minggu tu, pergi kerja sehari je hari lain terbaring kat rumah. Memang tak larat nak buat apa-apa. Kerja rumah semua husband buat. Baju pun husband gosokkan. Thank you husband. :')

Third month
Week 9-12
Masa raya ingatkan dah sihat tapi tak pun. Still ada muntah-muntah lagi. Week 10 pergi klinik kesihatan (KK) untuk buka buku pink. Masih ada MC lagi. Memang unstable la. Kerja pun banyak salah. Benda yang senang pulak tu yang salah. Nasib baik tak kena marah. Huu.

By end of first trimester tu dah kurang muntah-muntah, tapi selera makan masih takde. Makan sekadar nak hilangkan lapar je. And sometimes ada sakit kepala yang teruk jugak. 

Baru rasa apa yang mak rasa dulu. Terima kasih mak. :')